x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Stufstock - Toy Dolls vs Elvis Presley

Stufstock - Toy Dolls vs Elvis Presley

de Alex Revenco    |    20 Aug 2007   •   00:00
Stufstock  - Toy Dolls vs Elvis Presley

Vineri şi sămbătă, 10.000 de oameni din ţară şi din străinătate au venit in Vamă atăt pentru Toy Dolls & Dandy Warhols, căt şi pentru E.M.I.L sau Zdubii, respectiv Phoenix, Nişte băieţi sau Kumm.

De cănd Stufstock nu mai e un festival gratuit, multe s-au schimbat in bine la Vama Veche. Iar in acest an, graţie diversităţii trupelor autohtone şi internaţionale, publicul a devenit şi mai interesat şi mai numeros. Dacă joi, in "zi de lucru", mii de fani au venit să vadă trupa Cradle of Filth, in zilele următoare a fost greu de apreciat cine fanul cui este, dar fără indoială principala atracţie au reprezentat-o Toy Dolls şi Dandy Warhols.


SHOW ENERGIC. Britanicii de la Toy Dolls au impresionat printr-un show deosebit de energic şi spectaculos, deşi pe scenă erau doar trei muzicieni. Spre deosebire de grupurile punk din categoria "no future", Toy Dolls a arătat faţa amuzantă a genului, iar protagoniştii nu au "iertat" pe nimeni, ţinta ironiilor fiind atăt Lady Di, Elvis Presley sau propriile persoane, iar pe parcursul concertului toată lumea s-a simţit bine şi a dansat in ritmul impus de Olga - chitară, solist vocal, Tom - chitară bas, voce şi Duncan - tobe. De remarcat şi ţinuta de spectacol a britanicilor, imbrăcaţi in cămăşi roşii, pantaloni, cravate şi pantofi negri. La Toy Dolls a mai fost un moment interesant cănd Olga (Michael Algar, cel care a fondat grupul in 1979) i-a provocat pe spectatori să-l fluiere. Cum? A apărut pe scenă cu o mască Elvis Presley şi a inceput să cănte fals şi foarte lent "Blue Suede Shoes". După ce pe chestia asta a fost fluierat copios, toţi cei prezenţi l-au aclamat cănd a revenit "la normal" şi a făcut incă o demonstraţie de virtuozitate căntănd celebrul hit rock and roll intr-o varintă punk devastatoare. In aceeaşi zi am asistat la un superb recital Blazzaj, la care a revenit Mara şi unde au fost prezentate şi căteva piese noi. E.M.I.L (in formulă completă, adică cu Billie Joe Stoi) a susţinut unul dintre cele mai bune recitaluri din festival, chiar dacă de patru ani (cu o singură excepţie) grupul nu a mai compus nimic nou. Tot vineri seară, moldovenii de dincolo de Prut au fost in bună formă prin recitalurile Zdob şi Zdub & Alternosfera. Păcat că ceilalţi invitaţi din Republica Moldova, ExNN, nu au putut fi prezenţi pentru că nu au obţinut viza necesară ieşirii din ţară. "Balul de sămbătă seară" a fost deschis de trupa Deka Dens şi a continuat cu Nişte băieţi, care i-au făcut pe numeroşii fani să stărnească cel mai mare nor de praf din festival! Cei prezenţi in faţa scenei au dansat in draci pe vechile hituri "O lume minunată", "Fată dragă" etc. transformate in ritmuri punk. Mai tărziu, Phoenix a căntat impreună cu publicul binecunoscutele hituri, iar Nicu a ţinut să prezinte, in premieră, o piesă nouă pentru ca legendarul grup să nu fie acuzat că in toate concertele căntă "tot alea".


Rock psihedelic...foarte britanic

O prezenţă specială la Stufstock 5 a fost aceea a grupului american Dandy Warhols (foto). Americanii din Portland, Oregon, au creat o atmosferă deosebită căntănd un rock psihedelic… foarte britanic. Nici nu e de mirare, avănd in vedere că influenţele declarate ale formaţiei sunt David Bowie, Lou Reed şi Rolling Stones. Chiar dacă la noi n-a "ajuns" decăt marele lor hit, "Bohemian Like You", Dandy Warhols au prezentat o serie de piese interesante din intreaga lor carieră, plus căteva noutăţi ce urmează să apară pe noul album, programat să apară in februarie 2008. Mai trebuie spus că alcătuirea şi prezenţa scenică a formaţiei americane este şi ea specială: toboşarul (Eric Hedford) este poziţionat in mijlocul scenei, Zia Mc Cabe (clape) este uneori şi solistă vocal, sunt doi chitarişti solo/armonie (Peter Holmstrom) şi Courtney Taylor (care este şi solist vocal), dar nici un chitarist bas.

×
Subiecte în articol: cultura dolls toy dolls