Pe scena Teatrului Odeon s-a făcut o reconstituire. Este vorba despre procesul, zorit de împrejurări, al soţilor Ceauşescu, executaţi la Târgovişte.
Joi seară, după spectacolul propriu-zis "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", în care actori români redau, într-o primă parte, mărturii ale unor persoane implicate în evenimentele din decembrie 1989, iar în a doua joacă rolurile celor "anchetaţi" şi ale celor aflaţi în clipele respective în "sala de judecată", s-a organizat un fel de "masă rotundă", cu participarea lui Victor Athanasie Stănculescu.
Dacă soţii Ceauşescu au fost întruchipaţi cu tot profesionalismul de actorii Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş, generalului Victor Stănculescu (foto) i-a dat "naştere" un alt mare interpret al scenei - Constantin Drăgănescu. Spectacolul-document, realizat de Milo Rau şi de Simone Eisenring, este o producţie a Institutului Internaţional pentru Crimă Politică (Germania - Elveţia), Teatrul Odeon găzduind doar două reprezentaţii.
CONFESIUNE
Românii au tot văzut, pe la televizor, procesul. Şi în spectacol, în prima fază, vedem fotografii, cadre filmate, vedem ceea ce ştim. E o simplă reconstituire, dar dau formă unei producţii scenice doar momentele în care unii actori îşi iau foarte în serios rolurile. A fost mare aşteptarea apariţiei pe scenă, după spectacol, a lui Stănculescu.
La o masă, bine străjuită din sală şi din părţile laterale ale scenei, de oameni, fără îndoială, ai legii, generalul a spus din capul locului că pentru el spectacolul a fost, ca imagine şi ca amintire, cutremurător: "Am ieşit, am plecat de acolo ca să revin după 20 de ani". El a declarat că în acele momente, din decembrie 1989, a simţit că se află "între două plutoane de execuţie".
A mărturisit că la Timişoara nu el a dat ordine să se tragă. "Mă întreb dacă sunt condamnat pentru Timişoara sau pentru ce aţi văzut la proces", se adresă generalul publicului. A spus, totodată, că procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu reprezintă "o amintire pe care o s-o suportăm greu şi de acum înainte".
În opinia sa, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost personaje tragice, pentru că s-au comportat "cu demnitate" când s-au dus la execuţie, dar "nu au înţeles momentul istoric". La întrebarea dacă există un adevăr care ar putea să îl elibereze, Victor Stănculescu a răspuns sec: "Probabil că moartea". S-au desprins şi alte idei referitoare la proces, la pregătirea lui, una fiind: "S-au răzbunat asupra lui Ceauşescu cei cărora el li s-a împotrivit după 1968, adică ruşii".
PRIN EUROPA
A doua reprezentaţie cu "Ultimele ore ale lui Ceauşescu" a fost programată aseară. Vor urma reprezentaţii în alte oraşe din Europa, proiectul fiind realizat cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului: 18-21 decembrie la Hebber am Ufer din Berlin;
14-17 ianuarie la Teatrul Schlachthaus din Berna; 28-30 ianuarie la Teatrul Gessenerallee din Zürich şi la 3 şi 4 februarie la Südpol din Lucerna.
Autorii acestei reconstituiri (de la Institutul Internaţional pentru Crimă Politică, cu sediul la Berlin şi Zürich) au discutat despre proiect cu oameni competenţi din Germania, printre care şi istoricul Thomas Kunze, cel care a scris cartea "Nicolae Ceauşescu: o biografie", după care au ajuns în România, vorbind cu mai multe persoane, dar şi cu generalul Stănculescu, cu Ana Blandiana, Ion Caramitru, Andrei Kemenici.
Au reuşit să reconstituie momentul crucial din 26 decembrie? Istoricul Bogdan Murgescu, care a participat la masa rotundă, şi-a spus părerea despre spectacol: "Am constatat că s-au respectat faptele".
Citește pe Antena3.ro