x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Aniversare într-o societate hidoasă

Aniversare într-o societate hidoasă

de Maria Sârbu    |    11 Dec 2009   •   00:00
Aniversare într-o societate hidoasă
Sursa foto: Foto Ciprian Duică/

Textul spectacolului "Aniversarea", intrat recent în repertoriul Teatrului Nottara din Bucureşti, reprezintă prelucrarea scenariului scris de danezii Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov pentru emoţionantul film "Festen" (Premiul Juriului la Cannes, 1998). Îţi răscoleşte sufletul iar montarea semnată de Vlad Massaci redă speranţa că în teatrul de pe Bulevard poate fi reconstruită faima trupei de altădată.



Textul tradus de Vlad Massaci din germană l-a interesat mult pe regizor, pentru că el asociază familia despre care se vorbeşte cu societatea în care trăim: "...o societate care refuză să se confrunte cu istoria recentă şi, în consecinţă, arată hidos". Creatorul ne prezintă această stare de urâţenie cuibărită în interiorul oamenilor o dată cu desfăşurarea acţiunii. Stoarce, încet-încet, din membrii familiei, reunită la o aniversare, discordia, mâhnirea. Lasă să se vadă, prin comportament, cum sângerează de multă vreme o rană a sufletului.

Pentru a reda starea firească a personajelor, regizorul a ales actori pe potriva tuturor rolurilor, pentru ca ele să "funcţioneze", să formeze un întreg. Ceea ce caracterizează acest spectacol este omogenitatea şi se datorează evident lui Vlad Massaci, el creând un liant atât între personajele de bază cât şi între acestea şi cele cu o însemnătate mai mică, la prima vedere, în scenă. Fiecare rol capătă o puternică prezenţă şi foarte necesară pentru a dezvălui un mare secret.

NODUL GORDIAN

Spectacolul te prinde de la început. Într-o încăpere spaţioasă e pregătită masa pentru sărbătoare. Primul care intră e un tânăr, întors acasă de la Paris - Christian (Ion Grosu), fiul cel mare în familia Klingenfeld-Hansen. Priveşte cu uimire obiectele din cameră, de parcă le-ar cerceta. Pe chipul lui citeşti ceva straniu: un amestec de frică şi de bucurie estompată. E tăcut şi poate înfricoşat de eventuala întâlnire cu cei de acasă. Apoi se perindă unul câte unul invitaţii şi cei ai casei, printre care fiica Helene (Ada Navrot), fiul cel mic, care nici nu a fost invitat dar a venit, Michael (Dan Bordeianu) cu soţia şi copilul, tata (Alexandru Repan), mama (Catrinel Dumitrescu), maestrul de ceremonii (Emil Hossu), dar şi bunica (Camelia Zorlescu), bunicul (Corneliu-Dan Borcea), Kim (Gabriel Răuţă), Lars (Lucian Ghimişi) şi mulţi alţii. Apare şi dispare un chip - spectrul -fiica cea mică din familie care s-a sinucis, reprezentând nodul gordian. Toată lumea e primită cu simpatie, dar ceva pluteşte deasupra tuturor aparenţelor, o taină. E ca liniştea de dinaintea furtunii. E aşteptarea a ceva care va nărui o figură falsă.

Îţi dă această senzaţie comportamentul lui Christian, indiferenţa mamei atunci când el apare, arătând că este preocupată de eveniment, bucuria prefăcută a tatălui pentru venirea fiului mai mare, de parcă ar ghici că în mintea acestuia bolboroseşte ceva, poate puroiul din buboiul crescut pe sufletul tânărului. Şi dacă e primul născut i se cere să rostească primul un toast în cinstea tatălui, care împlineşte 60 de ani. Tata, care "suferă" de pierderea fiicei îl rugase pe Christian să spună şi câteva cuvinte despre iubita soră acum  moartă, pentru că el nu poate, ar plânge. Şi fiul îi aduce "felicitări" tatălui şi vorbeşte despre sora sa pe care o "vede" doar el în această încăpere. Ce spune fiul? Că atunci când el era mic, tata l-a violat. Ca şi pe sora mai mică. Şi că mama ştia. Reacţia a fost nulă, pentru că părinţii avuseseră "grijă" ca acest fiu să fie "tratat" de un psihiatru. Vezi, Doamne, avea probleme. Dar o scrisoare găsită de Helene, lăsată de sora mai mică, în care îşi motivează deciderea de a-şi curma viaţa, va pune punct durerii. Rana se va curăţa de puroi. Christian va zâmbi, în sfârşit, fără vreo teamă.

Anunţ spectatorii că au şansa să vadă performanţe actoriceşti, la "Aniversarea" de la Nottara.

×
Subiecte în articol: teatru