A patra ediţie a Festivalului de Teatru Caracal e în plină desfăşurare. Amploarea pe care a căpătat-o această sărbătoare se datorează celor care organizează evenimentul, celor care invită artişti de marcă, celor care vin să joace pe acestă scenă, dar şi celor care vin să vadă spectacolele, căci în Caracal există, îndrăznesc să spun, un cult pentru arta teatrală.
Şi la Festivalul din acest an biletele au fost la mare căutare; s-au vândut imediat cum s-au pus în vânzare. Au cumpărat şi oameni din oraşe din apropiere. Cine nu ar vrea să vină să vadă valori ale teatrului românesc în Teatrul “Ştefan Iordache” – clădire monument istoric de o rară frumuseţe, în care trecutul şi prezentul se învolburează întru neuitare.
Festivalul a avut un Prolog – concertul extraordinar susţinut sâmbătă, 26 aprilie, de Gheorghe Zamfir şi Grigore Leşe. Mare succes! A doua zi publicul a fost impresionat de primul spectacol cu Radu Beligan protagonist: “Lecţia de violoncel” de Mona Radu, regia Felix Alexa, producţie a Teatrului Metropolis. O sală arhiplină, aplauze “peste aşteptări”, cum spunea cineva dintre spectatori, maestrul şi colegii săi fiind chemaţi la rampă de mai multe ori în aplauzele publicului. Luni a avut succes şi trupa Teatrului de Comedie, care a jucat “Spiritul de familie” de Eric Assous, regia Radu Beligan. Marţi a fost programat alt spectacol ce îl include pe acest actor-legendă în viaţă: “Egoistul” de Jean Anouilh (Teatrul Naţional Bucureşti), la care a domnia sa a semnat regia şi având rolul titular. Trei seri la Caracal cu Radu Beligan, căruia îi este dedicată ediţia a patra a Festivalului.
Marţi au ajuns la Caracal actorii Teatrului Propeller din Marea Britanie. Vor prezenta la 1 mai “Comedia erorilor” de Shakespeare, regia Edward Hall. Au jucat acest spectacol duminică la Craiova, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare. L-am văzut; e un spectacol minunat. Din distribuţie fac parte numai bărbaţi: în “stilul” elisabetan. Sunt actori excelenţi. E începutul unei colaborări dintre Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova şi Festivalul de Teatru Caracal, un proiect ce prevede ca unele spectacole invitate la Festivalul Shakespeare să se joace în teatre din oraşe ale zonei istorice Oltenia.