x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru BLOT – Body Line of Thought, un proiect coregrafic despre relația pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru

BLOT – Body Line of Thought, un proiect coregrafic despre relația pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Noi 2020   •   17:20
BLOT – Body Line of Thought, un proiect coregrafic despre relația pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru
Sursa foto: BLOT - Body Line of Thought, proiectul coregrafic creat și interpretat de Simona Deaconescu (România) și Vanessa Goodman (Canada). Foto: Ionut Rusu

BLOT - Body Line of Thought, proiectul coregrafic creat și interpretat de Simona Deaconescu (România) și Vanessa Goodman (Canada), care propune o serie de situații performative ce explorează mișcarea din perspectiva relației pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru, va avea premiera în perioada 12 - 15 noiembrie, prin acțiuni în paralel, în București și Vancouver.

 

BLOT este o co-producție între Tangaj Collective (București, RO) și Action at a Distance (Vancouver, CA), bazată pe o colaborare strânsă la nivel de metode de lucru, viziuni asupra corpului, dialog artistic și schimb de resurse între cele două coregrafe fondatoare ale organizațiilor.

 

Premiera va avea loc într-o formă hibridă, online și offline, prin evenimente expoziționale cu caracter documentar, care se întâmplă în paralel la București (Switch Lab) și Vancouver (Left of Main), ambele pe bază de programare.

 

O instalație video cu caracter documentar, de 42 de minute, va fi prezentată pe 13, 14 și 15 noiembrie, între orele 18.00 - 21.00, la Switch Lab, în București. Alături de înregistrarea spectacolului vor fi prezentate și alte materiale video care au făcut parte din cercetarea celor două coregrafe.
În paralel, proiectul va putea fi vizionat și online.  Accesul este gratuit, iar participarea, atât offline cât și online, se face pe bază de programare.

 

Proiectul a beneficiat de o rezidență de cercetare la Cultivamos Cultura, în Sao Luis, Portugalia, ca urmare a selectării celor două coregrafe ca artiste rezidente în proiectul european Biofriction, un proiect de BioArt co-finanțat de Programul Europa Creativă. În condițiile actuale, Simona și Vanessa au lucrat progresiv, dezvoltând proiectul inițial online, și întâlnindu-se ulterior în Sao Luis și București, la Centrul Național al Dansului București, pentru laboratoare de creație, repetiții și filmări.

 

Vanessa Goodman, absolventă a Universității Simon Fraser, este directorul artistic al Action at a Distance Dance Society. De-a lungul carierei coregrafice, a fost răsplătită cu numeroase premii, distincții și selecții artistice printre care: Premiul Iris Garland Emerging Choreographer (2013); Bursa Yulanda M. Faris (2017/18); Premiul Chrystal Dance (2019); Fondul Schultz de la Banff Center for Arts and Creativity (2019); programul „Space to Fail” (2019/20) cu parteneri din Noua Zeelandă, Australia și Vancouver. A prezentat lucrări în Canada, SUA, Marea Britanie, Brazilia, Ungaria etc. și a participant în cadrul unor numeroase rezidențe (precum The Dance Centre, Dance Victoria, Harbourfront Centre, The Shadbolt Centre și The Banff Centre for Arts and Creativity).

 

Simona Deaconescu, coregrafă emergentă ce lucrează transdisciplinar, la granița dintre performance, instalație și film, a studiat în paralel Coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și Regie de Film la Universitatea Media. Și-a continuat studiile luând parte la diverse programe de formare profesională internaționale, iar în 2013 a fondat Tangaj Dance, companie de dans independentă care produce proiecte la intersecția dintre artă și știință, film și dans. În 2015 a pus bazele Bucharest International Dance Film Festival, singurul festival de film de dans din România, al cărei director artistic este până în prezent. În 2016 i-a fost acordat un premiul de excelență din partea Centrului Național al Dansului București pentru contribuția adusă dansului contemporan românesc, iar în 2019 a fost selectată drept coregrafă emergentă în cadrul Springboard Danse Montréal, fiind comisionată să realizeze o lucrare scurtă de grup prezentată la Usine C.

 

Proiectul este co-finanțat de Canada Council for the Arts și Administrația Fondului Cultural Național. Partenerii proiectului sunt Centrul Național al Dansului București, Left of Main, plastic orchid factory, Biofriction și Cultivamos Cultura.

 

 

×
Subiecte în articol: BLOT – Body Line of Thought