x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Boroghină şi marele Festival Shakespeare

Boroghină şi marele Festival Shakespeare

de Maria Sârbu    |    11 Oct 2011   •   21:00
Boroghină şi marele Festival Shakespeare

Festivalul International Shakespeare, care se va desfasura in primavara lui 2012 cu tema "Lumea-i un teatru, noi suntem actorii", anunta de pe acum si genericele pentru urma­toarele doua editii – 2014 si 2016. Asa lucreaza directorul fondator al acestei manifestari prestigioase, Emil Boroghina, presedinte al Fundatiei Shakespeare. Este vorba, precum ne-a si marturisit, de un ciclu, din care fac parte viitoarele trei editii: in 2014, evenimentul va avea ca motto "Shakespeare al tuturor", iar in 2016, cand se vor comemora 400 de ani de la moartea dramaturgului, "Shakespeare pentru eternitate".

Festivalul, care are loc o data la doi ani la Craiova, s-a extins la ultimele editii si la Bucuresti, interesul oamenilor de teatru si al publicului pasionat de arta spectacolului crescand de la an la an, pentru ca montarile pe texte shakespeariene invitate din strainatate au fost intotdeauna dintre cele mai apreciate de specialisti din lume. Programul editiei a VIII-a e finalizat, Emil Boroghina urmarind sa invite din timp mari teatre ale lumii si acum "da sfoara in tara". Ceea ce vedem pe program este impresionant. Pentru Craiova se stie si locul, si ora reprezentatiilor. Speram ca si bucurestenii vor avea parte de spectacolele din festival, ca Primaria si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au inteles importanta evenimentului si vor aloca un buget in acest scop.

Potrivit lui Emil Boroghina, tema este de mare interes si extrem de ge­ne­­roasa si ofertanta, dar si dificil de realizat, pentru ca este complexa si actuala, iar programul "se doreste a fi unul care sa continue traiectoria ar­tistica ascendenta a editiilor de pana acum". A dat rod stradania di­rec­torului de a invita si de aceasta data in Romania "cateva dintre cele mai celebre companii teatrale ale lu­mii, intre care Berliner Ensemble, Tea­trul de Arta A.P. Cehov din Mos­cova (MHAT), Teatrul Globe din Londra etc.

Festivalul Shakespeare se va deschide la 23 aprilie (data cand s-a nascut, dar si cand a murit William Shakespeare), cu un "tulburator" spectacol realizat de Robert Wilson cu trupa de la Berliner Ensemble: "Shakespeare – Sonete". Emil Boro­ghi­na isi exprima speranta ca Institutul Cultural Roman sa acorde sprijin in aducerea in Romania a acestui "exceptional, dar si costisitor spectacol". De altfel, cu ajutorul institutului s-a izbutit, in anul 2010, prezen­ta­rea, la Bucuresti, a productiei "Ham­let" (Teatrul "The Wooster Group" din New York). Daca la editia trecuta, MHAT "Cehov" nu a ajuns in Romania cu "Hamlet", de aceasta data il vom avea la Craiova si la Bucuresti, dupa cum sustine Emil Boroghina. De ce ne vom mai bucura? Iata: "Oro de Otello", regia Eugenio Barba (Odin Theatret din Holstebro, Danemarca); "Visul unei nopti de vara", in regia lui Jung Ung Yang (Yohangza Theatre Company din Seoul); "Macbeth", pus in scena de Yoshihiro Kurita (Teatrul Ryutopia din Niigata, Japonia); "Henric V" in regia lui Pippo Delbono, prezentat de compania din Roma si care ii poarta numele (pe perioada festiva­lului Pippo Delbono va sustine si un work-shop); "Richard III" si "Shakespeare’s R&J", regia Fred Abrahamse (AM Production si National Arts Festival si Market Theatre din Africa de Sud); "Macbeth" de Grzegorz Bral (Teatr Piesn Kozla din Wroclaw, Polonia); "Regele Lear", realizat de Wu Hsing-Kuo (Contemporary Le­gend Theatre din Taipei); "Hamlet", in regia lui Nikolai Kolyada (Teatrul Kolyada din Ekaterinburg, Rusia) sau "Romeo si Julieta" si "Miranda", regia Oskaras Korsunovas (Teatrul Municipal din Vilnius, Lituania).

Un titlu "mai mult decat necesar pentru implinirea temei" este "Cum va place". Si a fost ales spectacolul lui James Dacre (Compania "Shakespeare’s Globe" din Londra). La acestea se adauga si spectacole montate in Romania, printre care "Furtuna", in varianta lui Silviu Purcarete, care va incepe spre sfarsitul anului repetitiile la Nationalul din Craiova, si "Furtuna" – varianta V.I. Frunza (Centrul "Nicolae Balcescu", Bucu­res­ti), dar si "Macbeth", regia Radu Pen­ciulescu (TNB). Desigur vor exis­ta evenimente conexe, cu participa­rea mai multor invitati din tara si din strainatate.

Festivalul va acorda si Premiul International Shakespeare (presedintele juriului George Banu), care va reveni de aceasta data creatorului din Lituania Edmuntas Nekrosius.

×