x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete

Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete

04 Iun 2022   •   11:09
Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete

Începutul verii aduce  publicului bucureștean o serie de evenimente teatrale, destinate unei largi audiențe, de la mic la mare, un festival ambițios  care reuneşte, în premieră, cele mai bune spectacole a cinci teatre minoritare, de limbă maghiară, din România.  Primul festival BukFeszt se va desfășura în perioada 6-13 iunie 2022 și este organizat de către  Asociaţia Uniunea Teatrelor Maghiare – MASZIN, în parteneriat cu UNITER, şi găzduit de Teatrul Odeon şi de Opera Naţională Română din Capitală.  Şirul evenimentelor va fi deschis de superproducția Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, Tragedia omului, al celebrului regizor Silviu Purcărete, unul dintre cei mai admirați creatori de teatru contemporani.

Spectacolul Teatrului Maghiar din Timișoara, prezentat până acum la prestigioase festivaluri internaționale din ţară şi de peste hotare,  deconstruiește şi recompune istoria umanității, de la Geneză până la un viitor (nu foarte) îndepărtat, distopic, și este inspirat de o capodoperă a literaturii maghiare, Tragedia omului de Madách Imre , dramatizată de Visky András. Montarea timișoreană a regizorului Silviu Purcărete va fi prezentată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti,  în 6 iunie 2022,  de la ora 20.   Biletele pentru Tragedia omului  sunt disponibile la Agenția Operei Naționale București   și online: https://tickets.operanb.ro/event.php?id=30931.  Marți, 7 iunie 2022, de la ora 17, la Teatrul Odeon din București va avea loc lansarea cărții Tragedia Omului, volum editat  de Visky András. Cartea documentează punerea în scenă a superproducției timișorene bazate pe poemul dramatic Tragedia omului – considerat un Faust maghiar clasic – și cuprinde, alături de jurnalul de repetiții detaliat al dramaturgului Visky András,  desenele și schițele legendare ale lui Silviu Purcărete din timpul repetițiilor, prezentate public pentru prima dată.

În zilele care urmează, publicul din Capitală va avea şansa de a viziona încă opt spectacole, prezentate pe scenele Teatrului Odeon de trupele teatrelor de limba maghiară din Timişoara, Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc. Toate spectacolele selectate în programul BukFeszt-ului sunt vectori de sens estetic ai direcţiilor artistice ale teatrelor de limba maghiară din ţară, o direcţie proaspătă, tânără, europeană, marcată de nume  ale unor regizori precum Sardar Tagirovsky, Vladimir Anton, Gyorfi Csaba, Botos Balint.

Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei mici la trei spectacole de copii la Sala Studio a Teatrului Odeon. Toate cele trei spectacole oferite publicului tânăr prezintă teme şi poveşti binecunoscute, dar montate în diferite stiluri ale teatrului pentru copii, de la marionete şi păpuşi uriașe, până la pantonimă.

Toate spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt traduse în limba română, iar spectacolul Tragedia omului este tradus şi în limba engleză. Biletele  se  găsesc la agențiile de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Operei Naţionale din Bucureşti.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×