Teatrul de Comedie şi-a adunat prietenii la începutul lui 2014 pentru a marca cei 53 de ani de la premiera celui dintâi spectacol pe această scenă. A devenit, de fapt, o tradiţie ca în fiecare an, la 5 ianuarie, în vechea clădire a instituţiei din Centrul Vechi al Capitalei, să se organizeze o sărbătoare, cu întreaga trupă, cu cei care au făcut parte din echipă încă în anul înfiinţării (1960), cu cei care s-au alăturat teatrului în anii ce-au urmat şi cu mulţi alţi invitaţi, adică “prieteni ai Comediei”, vorba directorului George Mihăiţă, amfitrionul serii de duminică.
Chiar dacă cel care a fost primul director al Teatrului de Comedie, Radu Beligan, nu a putut să vină de data aceasta, seara i-a fost dedicată, George Mihăiţă numindu-l “rege al teatrelor” româneşti. Nu au lipsit unii dintre actorii care au jucat încă în primii ani pe scena de aici: Sanda Toma, Marin Moraru, Stela Popescu. Au venit şi Mircea Albulescu, şi Gheorghe Visu, şi Vladimir Găitan, şi Horaţiu Mălăele şi mulţi alţi actori dar şi regizori, toţi stând la taifas şi urându-şi reciproc “La mulţi ani!”. Câteva generaţii de actori în activitate – într-o seară de duminică la “Comedie”!
Conducerea instituţiei a hotărât să facă şi o dedicaţie la această sărbătorire: cronicarului de teatru. Mai bine zis a consacrat evenimentul acestei bresle. Aşa că după câteva momente muzicale plăcute, susţinute de cvartetul Artys în foaier, a urmat, tot acolo, teatru, adică momente, amuzante pentru mulţi, în care patru actori au avut ca subiect cronicarul. Apoi, un final încântător: Ada Milea, Dorina Chiriac, Radu Bânzaru ne-au spus sau... cântat (a câta oară!) povestea pinguinului Apolodor (Cartea cu Apolodor de Gellu Naum).
George Mihăiţă s-a bucurat nespus de mult de această întâlnire – o altă întâlnire frumoasă la teatrul pe care îl conduce. El crede că pentru majoritatea actorilor de aici aceşti 53 de ani ai “Comediei” înseamnă o viaţă trăită în teatru, o viaţă cu de toate, dar “cu mai multe lucruri bune decât rele”, că aici unii dintre actori îşi lasă sufletul seară de seară, iar asta însemnând bucuria lor de a trăi.
Reamintim că primul spectacol adus la rampă la 5 ianuarie 1961 pe scena Teatrului de Comedie a fost “Celebrul 702” de Alexandru Mirodan (Premiul “I.L. Caragiale” pentru dramaturgie acordat de Academia Română în 1960). Regia a semnat-o Moni Ghelerter, iar printre actorii distribuiţi au fost Radu Beligan, Florin Scărlătescu, Sanda Toma, Mircea Şeptelici, Ion Lucian, Nineta Gusti, Amza Pellea pe acelaşi rol cu Gheorghe Dinică. Aceasta a fost piatra de temelie...