x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Cetatea dominată de artele spectacolului

Cetatea dominată de artele spectacolului

de Maria Sârbu    |    08 Iun 2014   •   17:41
Cetatea dominată de artele spectacolului
Sursa foto: Paul Baila
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – un brand cultural de ţară
Mulţime de oameni pe străzile şi în pieţele din zona istorică a oraşului Sibiu. Nu sunt doar localnici, sunt şi foarte mulţi turişti străini şi turişti români. I-a atras Festivalul Internaţional de Teatru, care s-a deschis vineri, evenimentele desfăşurându-se în spaţii diferite. Rar îţi este dat să vezi atâtea trupe de artişti laolaltă, fiecare prezentând, de fapt, altceva. E teatru, e dans, e muzică, e carte... E diversitate. Pentru mulţi e petrecerea timpului liber, e plăcere; pentru foarte mulţi e educaţie.

Acest festival, care oferă de toate, a ajuns fără îndoială, un brand cultural de ţară, căci aici vor să vină oamenii în această perioadă ca să vadă artă. Aici vor să vină artişti din lumea mare ca să-şi prezinte producţiile. La această a XXI-a ediţie a Festivalului de la Sibiu publicul beneficiază de creaţii ale japonezilor şi francezilor, coreenilor şi polonezilor, ruşilor şi spaniolilor, canadienilor şi germanilor, mexicanilor şi britanicilor, chinezilor şi italienilor, brazilienilor şi lituanienilor, israelienilor şi belgienilor, americanilor şi austriecilor etc, etc. Desigur, sunt şi multe producţii româneşti.

Aşa cum menţiona la o conferinţă de presă preşedintele Festivalului, Constantin Chiriac, programul este impresionant, în acest an fiind cu peste 30 de spectacole mai mult faţă de ediţia trecută.

Început spectaculos

Festivalul a demarat cu spectacole de stradă: “Fanfara Paradei” din Pisa, Italia; “Tribul culorilor” din Franţa; “În paşi de samba” din Marea Britanie. Dar cei mai spectaculoşi au fost totuşi “Trapeziştii” din Franţa, care şi-au instalat “circul” în Piaţa Mare a oraşului. Astfel, festivalul se vede bine şi de la terasele deschise în număr mare în centrul Sibiului.
 
Sunt nume importante care marchează evenimentul din acest an. Să numim în primul rând două, care formează, într-un fel, “coperta” actualei ediţii: Lev Dodin cu excepţionala sa montare “Intrigă şi iubire” de Schiller - Malîi Teatr din Sankt Petersburg (care a obţinut cel mai prestigios premiu de teatru din Rusia “Masca de aur” la categoria cel mai bun spectacol al stagiunii trecute), jucată cu succes vineri şi sâmbătă, şi Peter Stein cu “Întoarcerea acasă” de Harold Pinter - Teatro Metastasio Stabile della Toscana, Italia, care se va juca duminică, 15 iunie, ultima zi de festival.

Există un “focus” pe opera marelui Peter Brook din Franţa, există un “focus” pe teatrul polonez. E prezent din nou artistul italian Pippo Delbono.

Aşteptate ca de obicei sunt “Dialogurile” festivalului. Primul a fost între criticul şi eseistul George Banu, membru de onoare al Academiei Române, şi artistul canadian de origine libaneză Wajdi Mouawad, autorul şi interpretul spectacolului “Singuri”.

Luni, va fi din nou teatru pe stradă şi în săli: va fi flamenco în spaţiu neconvenţional, vor fi “Statui” de Marian Râlea pe Pietonală, unde se va vedea şi “Pe ritmuri de saxofon”, în interpretarea belgienilor. Vor fi prezentate “Tradiţii despre prietenie” de către coreeni, la Cetatea Cisnădioara. În Sala mare a Teatrului Naţional, publicul e aşteptat la un spectacol de Radu Afrim: “Când ploaia se va opri” (Teatrul din Ploieşti). Sunt programate, de asemenea, spectacole din Mexic, din Lituania, din Israel şi, desigur, din România.

×