x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Doi dintre cei mai apreciați și revoluționari artiști în plan internațional, Helgard Haug și Stefan Kaegi de la Rimini Protokoll, intră în dialog cu Octavian Saiu

Doi dintre cei mai apreciați și revoluționari artiști în plan internațional, Helgard Haug și Stefan Kaegi de la Rimini Protokoll, intră în dialog cu Octavian Saiu

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Oct 2021   •   16:08
Doi dintre cei mai apreciați și revoluționari artiști în plan internațional, Helgard Haug și Stefan Kaegi de la Rimini Protokoll, intră în dialog cu Octavian Saiu

Doi dintre cei mai apreciați și revoluționari artiști în plan internațional, Helgard Haug și Stefan Kaegi de la Rimini Protokoll, intră în dialog cu Octavian Saiu pentru a marca premiera românească a unui demers provocator – un spectacol de teatru sub forma unei aplicații online, intitulat „The Walks”.

Pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), are loc un dialog online de excepție care va marca lansarea în limba română a producției-experiment „The Walks”: doi dintre cei trei regizori și fondatori ai Rimini Protokoll – Helgard Haug și Stefan Kaegi – vor dialoga cu criticul de teatru Octavian Saiu despre cel mai recent demers al multi-premiatului colectiv din Berlin, recunoscut la nivel internațional pentru abordările inovatoare în teatru. Rimini Protokoll, în co-producție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe-Institut București, lansează spectacolul „The Walks” – conceput sub forma unei aplicații online – și la București, cu o versiune în limba română accesibilă publicului din întreaga țară, dar și din întreaga lume. Dialogul va fi transmis live pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll și Goethe-Institut București.

Dialogul prilejuit de premiera în limba română a producției-experiment „The Walks”, semnată de celebra companie de teatru Rimini Protokoll, va aduce în discuție experiența acestui spectacol inedit la nivel artistic, dar și la nivel de receptare a publicului, cu atât mai mult cu cât lansarea versiunii în limba română are loc în contextul în care pericolul reînchiderii teatrelor pare iminent, ținând cont de faptul că România a intrat în valul patru al pandemiei de COVID-19. În acest sens, dialogul își propune să abordeze și un subiect de actualitate: viitorul teatrului din perspectiva a doi regizori revoluționari, multi-premiați la nivel internațional, într-o perioadă în care artele spectacolului sunt supuse provocării de a găsi noi formate hibride și digitale, de a experimenta și a inova, pentru a supraviețui. Moderat de profesorul, cercetătorul și criticul de teatru Octavian Saiu, dialogul cu artiștii Helgard Haug și Stefan Kaegi va avea loc în limba engleză, fără traducere și va fi transmis pe 1 octombrie, de la ora 19.00 (ora României), live,  pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll și Goethe-Institut București.

Odată cu pandemia, mersul pe jos în spațiul public a căpătat un nou sens. Un ritual străvechi și cotidian a devenit o componentă de bază a noii normalități: oamenii se întâlnesc, se plimbă, umblă prin cartiere, se joacă în natură și își redescoperă vecinătățile cu fiecare plimbare. „The Walks” este o colecție de scurte spectacole audio concepute pentru locuri specifice din oriceoraș și o invitație de a redescoperi împrejurimile și de a interacționa cu ele, înțelegând mersul pe jos ca pe un scenariu teatral. Textul și regia producției sunt semnate de Helgard Haug, Stefan Kaegi și Daniel Wetzel, cei trei regizori care au fondat în anul 2000 celebrul colectiv de teatro Rimini Protokoll, distins, printre altele, cu PremiulEuropean de Teatru– Premio Europa – la categoria Noi Realități înTeatru sau Leul de Argint la cea de-a 41-a Bienală de Teatru de la Veneția.

Versiunea în limba română a producției „The Walks”este coordonată artistic și editată audio de Vlaicu Golcea, unul dintre cei mai reprezentativi, avangardiști și complecși artiști în ceea ce privește experimentul în zona universului sonor din domeniul artelor performative și nu numai. Cele nouă plimbări audio-ghidate reunesc vocile a 12 performeri: Cătălina Bălălău,Vlad Bîrzanu,Nicholas Cațianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrlițeanu, Alina Rotaru & fetița Maria Bărbulescu. Regia tehnicășiînregistrarevoci: Alexandru Andrei, asistent coordonare artistică: Carmen Ghiurco, traduceri: Ondine Cristina Dascălița și Adina Olaru, grafică: Mihai Păcurar, trailer: Bogdan Botofei și Alina Calotă.

 

Aplicația THE WALKS este disponibilă atât pentru IOS - https://thewalks.page.link/ios, cât și pentru Android - https://thewalks.page.link/android. Este necesar un cod de activare care va fi disponibil, începând cu data de 1 octombrie, prin rețeaua Eventbook.ro. Acesta va da acces la toate cele nouă plimbări audio-ghidate. Pentru a face o plimbare – care devine în sine o experiență teatrală, trăită însă individual: sunt suficiente 20 de minute. Spectatorul / utilizatorul poate decide singur când dorește să facă plimbarea, în ce ordine, unde și în ce limbă (română, engleză, germană, franceză sau italiană).

 

 

 

×