x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Domnul Lucian

Domnul Lucian

de Rodica Mandache    |    21 Apr 2012   •   21:00
Domnul Lucian

A fost unul dintre cei mai mari actori pe care i-am vazut jucand pe scena romaneasca.
A fost pana in ultimul moment foarte tanar.

Un prieten scriitor mi-a spus odata, vorbind despre o distributie, ca actorul X e prea batran! Actorul X avea 55 de ani!
­ Atunci domnul Lucian?
­ Sigur. E mai tanar decat X.

Domnul Lucian avea 80 de ani. Dar era proaspat, talentat, serios, cuminte.
In spectacolul Teatrului National, cu cativa ani in urma, a jucat in "Comedie Rosie" de Constantin Turturica, pus de Alexandru Tocilescu, facand alaturi de Sanda Toma o mare creatie. Poate era prea mare sa fie oprit de un premiu.

A jucat enorm septuagenar si octogenar. A construit un teatru, singura cladire de teatru ce s-a inaltat in ultimii 100 de ani in Bucuresti. Este o sala frumoasa, ce a alungat de pe acel loc o mizerie de constructie urata si mizerabila. S-a luptat din 1990, cum numai el stia, si a reusit. Ramane aceasta mica sala cocheta, noua, ca o mireasa, in care copiii vor veni, afland numele lui. Sper ca teatrul va purta numele Ion Lucian.

Acum 5 ani am facut un turneu la Praga, in zilele francofoniei, cu un spectacol in limba franceza de Eugen Ionescu. In cele 7 zile cat am stat, n-a spus niciodata ca e obosit, ca ii este greu, ca nu mergem sa vizitam Marienbadul, ca nu poate manca "nu stiu ce", ca nu poate bea, ca nu poate merge, ca nu poate sta la taclale pana tarziu.

Domnul Lucian a fost un exemplu de viata frumoasa.
A facut turnee cum n-a facut nimeni in tara asta. Cel putin eu asa cred. In Japonia. In America. In lumea toata. A stralucit pe scena pana-n ultima clipa. A fost un om frumos.

In ultima vreme era mai trist. Decaderea morala, analfabetismul ce ocupa din ce in ce mai mult loc, vulgaritate si starea jalnica a artisticului amatoresc de pe ecranele multor televiziuni cu care ne-a "binecuvantat" viata de dupa 1989, "lipsa de responsabilitate a celor de sus si a celor de jos". Avea sufletul haituit de atata uratenie, pentru ca iubea viata si stia ca e frumoasa, foarte frumoasa si merita traita dupa legea lui Dumnezeu. Dumnezeu sa-l odihneasca!

×