x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Eréndira&bună-sa/replayed – 15 ani de Arte -Factum

Eréndira&bună-sa/replayed – 15 ani de Arte -Factum

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Noi 2023   •   12:00
Eréndira&bună-sa/replayed – 15 ani de Arte -Factum

Asociația Culturală Arte-Factum a împlinit 15 ani, pe care -i celebrează cu cel mai longeviv spectacol de teatru al său: Eréndira&bună-sa/replayed, miercuri, 29 noiembrie 2023, de la ora 19:00, în sala Studio a Teatrului Maghiar din Timișoara. Spectacolul regizorului Levente Kocsárdi se află la a patra sa versiune scenică și a avut premiera în aceeași sală, în urmă cu 6 ani, în noiembrie 2017, generând un adevărat  fenomen în existența Companiei de teatru independent Arte-Factum, cu spectatori care au continuat să vină la toate reprezentațiile  spectacolului, în toți acești ani.

Arte-Factum s-a lansat  organizând, în 2008, la Timișoara, primul concert susținut în România de tenorul  spaniol de celebritate mondială José Carreras. Pentru acest proiect,  Arte-Factum a igienizat fostul Ștrand al Tineretului, un obiectiv recreativ abandonat, aflat în paragină,  l-a  reconfigurat, amenajat și dotat ca spațiu de evenimente artistice open-air și l-a relansat în circuitul cultural al orașului.  Concertul a fost audiat de 8000 de spectatori. De atunci  până astăzi,  Arte-Factum (www.artefactum.ro) a oferit comunității de artiști și publicului proiecte teatrale, de arte vizuale, cultură comunitară, cercetare și pedagogie teatrală, concerte, proiecte de regenerare urbană prin cultură. În urmă cu 6 ani,  într-o perioadă când, peste vară, oferta teatrală în Timișoara era tangentă la zero, Arte-Factum inaugura stagiunea independentă Nocturnalii, devenită între timp permanentă, cu secțiuni indoor și outdoor, în Curtea Și Studioul Franciscan, spații nonteatrale reconfigurate ca spații de teatru,  puse la dispoziție, cu extraordinară generozitate, de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. La Laboratorul de introspecție teatrală condus de regizorul Levente Kocsárdi  au participat peste 100 de actori. Mulți dintre ei au debutat în spectacolele Arte-Factum și sunt acum actori  confirmați, în plină ascensiune pe scena teatrală și muzicală din România.  Compania de teatru independent Arte-Factum are în repertoriul său spectacole  inspirate din opere ale lui Gabriel García Márquez, Thomas Mann, F.M. Dostoievski, Salvador Dali, William Shakespeare, dar și pe texte originale scrise pentru proiectele Arte-Factum.

Rezultat al celui mai longeviv Laborator de introspecție teatrală  al  regizorului Kocsárdi Levente,  inspirat de  opera scriitorului Gabriel García Márquez, spectacolul  Eréndira&bună-sa/replayed este   a patra versiune scenică în programul companiei independente Arte-Factum. Din 2017 până acum, cele 6 roluri ale spectacolui au fost interpretate, în distribuții  succesive, de 20 de tineri actori.  Versiunea actuală a spectacolului îi are în distribuție pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Alexandru Romescu, Flavius Ichim, Bogdan Alexandru Popescu.

Eréndira&bună-sa/replayed  propune subiecte acute, sensibile, vulnerabile, ale lumii contemporane. ”Este o alegere importantă și emoționantă pentru noi să celebrăm cei 15 ani  cu Eréndira&bună-sa, acest spectacol-fetiș al companiei noastre de teatru independent, care a dat sensul acestor ani și a generat un fenomen și o comunitate: avem spectatori care au venit la fiecare reprezentație a acestui spectacol, în toți cei 6 ani de la premieră, și au continuat să adcă alți spectatori. Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și sincer despre abuz și traumă, despre cât și cum implici în practica teatrală experiențe personale dureroase,  despre condiția actorului tânăr și  puterea lui de a discerne între  realitate și  acest joc cu focul, pe linia fluidă dintre viață și teatru. Vorbim despre una dintre cele mai monstruoase forme despre abuz, căci exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre efemeră; dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o devianță atroce a lumii actuale. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității. Eréndira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice,  este un spectacol de teatru cu actori tineri și  talentați, care au avut curajul și dorința de a explora teritorii fragile  ale parcursului lor personal și teatral. ” - Levente Kocsárdi, regizor.

           ››› Vezi galeria foto ‹‹‹

            ”Eréndira&bună-sa/replayed” este o producție a Companiei independente Arte-Factum.  Regia: Levente Kocsárdi; scenografia: M.C Donici; coregrafia: Alin Radu; video artist: Olimpiu Vuia; dramaturgie&adaptare: Simona Donici; video: Sorin Mocan; light-design: Gido Zoltán; sound -design Sebastian Bayer. Spectacolul este jucat în limba română.

Spectacolul Eréndira&bună-sa/replayed – 15 ani de Arte-Factum se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

 

×