x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Felix Alexa – “Cerere în căsătorie” la Galaţi

Felix Alexa – “Cerere în căsătorie” la Galaţi

de Maria Sârbu    |    01 Mai 2014   •   17:13
Felix Alexa – “Cerere în căsătorie” la Galaţi
Sursa foto: Tudor Predescu

Pentru prima dată este adusă la rampă, la Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi, piesa “Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, care va fi prezentată la 3 şi 4 mai. Spectacolul, creat de Felix Alexa, marchează şi prima colaborare a apreciatului regizor cu trupa gălăţeană. Alexa semnează regia, ilustraţia muzicală şi lighting design. Pentru Teatrul “Fani Tardini” acesta este un spectacol-eveniment, cu atât mai mult cu cât conducerea şi-a dorit de multă vreme în repertoriu o montare de Felix Alexa.

Cele trei personaje ale piesei, pe care autorul a denumit-o farsă/ vodevil într-un act, scrisă la sfârşitul anului 1888, sunt interpretate de actorii Cristian Gheorghe, Petronela Buda şi Lucian Pînzaru. Din echipă face parte şi Andrada Chiriac (scenografia).

Cu rigurozitatea ce îl caracterizează, în special când e vorba de creaţiile sale scenice,  Felix Alexa motivează alegerea acestui text pentru spectacolul său: “Pentru mine, «Cerere în casatorie» nu este numai «o glumă», aşa cum a numit-o însuşi Cehov. De fapt şi această denumire trebuie înţeleasă în sensul în care sub titlul uneia din marile lui piese, «Pescăruşul», Cehov scrisese «comedie». Ironii subtile ale unui geniu!

«Cerere în casatorie», în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie. Toată acţiunea se petrece în timp real, şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată. O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar. Astăzi, când trăim atât de rapid şi intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns”.

La scurt timp după ce a fost scrisă şi publicată, piesa “Cerere în căsătorie” a fost montată cu succes, mai întâi pe scenele mari ale Sankt-Petersburgului, capitala Rusiei ţariste, apoi pe scenele teatrelor din alte oraşe mari şi din provincie. În 1890 a avut premiera la Teatrul Naţional din Paris, dar majoritatea opiniilor din partea criticilor ar fi fost negative, motivându-se traducerea nereuşită a textului.

Încă în timpul vieţii lui Cehov (1860-1904), piesa “Cerere în căsătorie” a fost tradusă şi în limbile engleză, bulgară, maghiară, germană, sârbocroată, cehă.

×