Au prezentat Laudatio Ludmila Patlanjoglu – preşedinte onorific (AICT – Teatrologie), George Banu – preşedinte de onoare şi Jeffrey Eric Jenkins – preşedinte (AICT/IATC).
Distincția a constat într-o diplomă şi un dar prețios de la Muntele Athos – Icoana Maicii Domnului „Pantanassa” (Împărăteasa a toate).
Familia a transmis un mesaj emoționant celor care au făcut posibil acest moment de rememorare a dăruirii de o viață a actorului în crearea marilor roluri shakespeariene. « Cu toate că nu vă suntem alături, fiind încă marcaţi de neaşteptata despărţire, împărtăşim însă cu emoţie celebrarea dăruirii sale de o viaţă pentru marile roluri shakespeariene. În acest sens mulţumim organizatorilor Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova şi Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - Teatrologie, precum şi Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), care au făcut ca acest eveniment să fie posibil. Celor care l-au apreciat, celor care l-au iubit, celor care nu-l vor uita şi, nu în ultimul rând, celor care (în această seară), prin acest premiu, îi cinstesc memoria, le transmitem cu drag, gratitudinea noastră. »
Jeffrey Eric Jenkins, Președinte Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT-IATC): Ion Caramitru – o pierdere grea pentru comunitatea mondială de artiști
Dragi prieteni, membri ai familiei și onorați oaspeți întruniți astăzi,
Comitetul Executiv, Secretariatul General și conducerea Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT-IATC) ne-au solicitat să ne alăturăm vocile întru celebrarea vieții și carierei marelui artist și lider cultural, Ion Caramitru.
Pierderea Maestrului Caramitru - în aceste vremuri marcate de pierderi neîndurătoare — este deosebit de grea pentru comunitatea noastră mondială de artiști. Impactul domnului Caramitru s-a resimțit nu doar în teatrul românesc ci și pe scenele din toată Europa, cât și pe ecranele de cinema și cele video de pe tot globul. În activitatea sa de Ministru al Culturii a contribuit cu succes la dezvoltarea profilului artelor în România, ajutând astfel la creșterea conștientizării nivelului ridicat al culturii române de aici din Craiova, din București, din Sibiu și nu numai.
Ne alăturăm prietenilor noștri dragi din România aducând un salut acestui mare artist și umanist. L-am rugat pe bunul nostru prieten, Georges Banu, Președinte de Onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, să reprezinte organizația noastră la onorarea lui Ion Caramitru.
Așteptăm cu nerăbdare să îi vedem pe toți prietenii noștri din România și de pe tot globul, în viitorul cel mai apropiat. IATC îi mulțumește lui Emil Boroghina pentru invitația de a fi părtași la această ocazie solemnă și dorim să îi mulțumim prietenului nostru Georges Banu pentru că ne reprezintă la celebrarea lui Ion Caramitru.
De asemenea, transmitem condoleanțe și urările noastre de bine familiei și numeroșilor prieteni ai domnului Caramitru.
Cu sinceritate și cel mai profund respect.
Ludmila Patlanjoglu - Președinte onorific AICT – Teatrologie: ION CARAMITRU - Un actor shakespearian emblematic
În 2016, când lumea teatrală celebra 400 de ani de la trecerea în eternitate a lui William Shakespeare, Ion Caramitru a fost desemnat – de către British Council – „Ambasador Cultural Shakespeare” al României și, aici pe scenă, în cadrul festivalului Internațional Shakespeare, i se decerna Premiul Criticii de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – Teatrologie pentru creația sa antologică în Furtuna, în rolul lui Prospero.
Ion Caramitru a fost un actor cu vocaţie shakespeariană. A absolvit Institutul de Teatru cu Hamlet, iar în lunga şi strălucita sa carieră de actor şi-a pus amprenta asupra unor roluri în spectacole intrate în legendă: Romeo din Romeo şi Julieta, în regia lui Vlad Mugur, Ferdinand din Furtuna, regia Liviu Ciulei, Feste din A douăsprezecea noapte, în viziunea lui Aureliu Manea, antologicul Hamlet sub bagheta regizorală a lui Alexandru Tocilescu, rol care l-a propulsat în topul celor mai buni 10 interpreţi ai celebrului personaj de-a lungul timpului în lume, în urma unui turneu triumfal în Marea Britanie.
Cu Shakespeare, Caramitru s-a întâlnit şi în două propuneri scenice experimentale: premiera mondială cu Eduard al III-lea, regia Alexandru Tocilescu, şi montarea-laborator Macbeth a lui Radu Penciulescu.
Ultimul rol în teatru a fost Shylock din Neguțătorul din Veneția pe scena Teatrului Național din București, unde creația sa antologică intra în dialog cu arta unor mari interpreți ai celebrului personaj: Laurence Olivier, Peter O`Toole, Al Pacino.
După Caramitru-Prospero, Caramitru-Shylock cucerea din nou prin vigoare şi virtuozitate. Într-un spectacol coral, Ion Caramitru juca cameral. Arta lui aducea pe scenă forţa de expresie a prim-planului şi gros-planului: în lucirile metalice ale ochilor, buzele livide, zâmbetul persiflant din colţul gurii, faţa împietrită, desfigurată de suferinţă şi ură sau luminată de iubirea filială. Glasul, modul cum încărca de sens profund cuvântul shakespearian forma un decor sonor. În acest demers, actorul este un maestru, un estet rafinat. În tonuri reci sau aprinse, balansa între tortură şi tandreţe.
Povestea de răzbunare avea un final surprinzător: Învinsul şi Învingătorul stau alături – evreul Shylock şi creştinul Antonio. Unul se roagă, celălalt strânge la piept crucea pe care o poartă la gât. Dialogul lor tăcut transmite o emoţie mistică. Străini şi singuri, ei aleg credinţa şi rugăciunea care cer iertarea lumii, nu osândirea ei. „Dumnezeu dragoste este” ne spune Biblia, dar și Shakespeare.
Sunt istovit, şi-n tihnă voi să mor
decât să-l văd slăvit pe ticălos
iar pe sărman de râsul tuturor,
să văd tăgăduit pe credincios,
pe vrednicul de cinste, oropsit
mă uit scârbit la tot şi … Bun rămas!
Dar dacă mor, iubirea-mi cui o las?
Un final cu valoare de testament pentru omul și artistul Ion Caramitru. O tragere de cortină tulburătoare pentru un timp secularizat pentru noi cei de azi, pentru vremurile noastre confuze și violente, pentru începutul de secol XXI peste care planează spectrul Apocalipsei.
Acordarea de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru - Teatrologie în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT/IATC) a Premiului Criticii (in memoriam) lui Ion Caramitru pentru creațiile sale antologice, Hamlet, Romeo, Ferdinand, Feste, Eduard al III-lea, Macbeth, Prospero, Shylock, răsplătește arta unui actor shakespearian emblematic, înnobilând Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova.