x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU 2022 REPERE – ZIUA III, 7 NOIEMBRIE

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU 2022 REPERE – ZIUA III, 7 NOIEMBRIE

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Noi 2022   •   17:00
FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU 2022  REPERE – ZIUA III, 7 NOIEMBRIE

A treia zi a Festivalului Național de Teatru 2022 aduce în atenția publicului 28 de evenimente dedicate artelor scenei: spectacole de teatru, instalații performative, creații online și VR, expoziții și ateliere teatrale.

Iată câteva dintre principalele manifestări ale zilei (enumerate în ordine cronologică), însoțite de succinte repere:

 

Evenimentele desfasurate sub genericul „Arta deschide școala”, (din cadrul modulului Pedagogii Fluide) inițiate în premieră în FNT 22, debutează odată cu începutul de săptămână. Astfel în șase școli și licee din București vor fi prezentate spectacole de teatru dedicate elevilor și elevelor, urmate de discuții cu echipele artistice. Modulul cuprinde și o serie de ateliere realizate de artiste și artiști din zona artelor performative care vor lucra pe durata festivalului cu grupuri de copii și adolescenți.

 

În același modul al Pedagogiilor fluide din cadrul secțiunii Intersecții în FNT se înscriu și evenimentele desfășurate sub genericul „Cine mai scrie despre teatru?” (ateliere de critică teatrală online). Timp de 5 zile, studente și studenți ale/ai secțiilor de Teatrologie din facultățile de teatru se întâlnesc virtual sau fizic cu critici de teatru și teoreticieni/teoreticiene din zona artelor performative, pentru a explora modalități de abordare multiple din critica și teoria teatrală.

O vor face pe o platformă special creată la care vor avea acces studenți ai secțiilor de Teatrologie din întreaga țară. Scopul acestor ateliere este de a încuraja actul critic al studenților, de a oferi noi perspective asupra a ceea ce înseamnă să fii „critic de teatru”, de a nuanța profunzimea relației pe care teatrul o întreține cu... critica sa. Pe 6 noiembrie, între 10 și 12.00, profesorul universitar doctor Marian Popescu va împărtăși din experiența sa.

EVENIMENT CU CIRCUIT ÎNCHIS

 

 

 

Două performance-uri vor avea loc în cea de-a treia zi a Festivalului la TEATRELLI-CREART, producții care se înscriu în secțiunea FNT dedicată Instalațiilor performative, creații online și VR:

 

Actrițe. Adică, scuze că te ating” – de Michał Telega, regia: Mihai Păcurar

(coproducători: Teatrul Postnațional Interfonic și Institutul Polonez din București, cu sprijinul: Goethe-Institut București și Kinema Ikon)

Sound design: Vlaicu Golcea

Actrițe. Adică, scuze că te ating” este un spectacol care expune, prin mijloace specifice artelor performative abuzul fizic și emoțional prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice. Spectacolul vorbește despre sistemul ierarhic din mediul teatral, în care factorii de decizie implicați, care își exercită piramidal puterea, acceptă, tacit sau vădit, situații abuzive în procesele de muncă.

Orele 15.00 și 16.30 – Goethe-Institut București

Accesul se face prin înscrierea la: noi@interfonic.ro

 

 

Notă de trecere” –  de Agata M. Skrzypek

Regia, muzica originală și sound design: Vlaicu Golcea

Instalație textilă: Cristina Milea, sculptura cinetică: Alex Halka

(producătoare: Laura Trocan, coproducător: Institutul Polonez din București, cu sprijinul: Goethe-Institut București)

 „Notă de trecere” este un spectacol de teatru despre violență, mobbing și abuzuri sexuale în cadrul studiilor doctorale din universități, criticând cu mijloace artistice specifice sistemul universitar care se bazează pe principii de patriarhat, ierarhie, competitivitate și lipsă de stabilitate financiară. Forma de prezentare a acestui spectacol vine să ateste necesitatea unei schimbări, inclusiv din punctul de vedere al felului în care o operă de artă teatrală se expune publicului. O instalație cinetico-sculptural sonoră, care își găsește propriul habitat atât într-o sala de teatru, cât și într-un muzeu de artă contemporană, este ceea ce, în viziunea Teatrului Postnațional Interfonic, este un Teatru de Astăzi.

Orele 15.00 și 16.30 – Teatrelli

Accesul se face prin înscrierea la: noi@interfonic.ro

 

 

 

Macbeth” – după William Shakespeare

Regia: Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea

(producător: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru și Film, Departamentul Român de Teatru)

Producție invitată în FNT în cadrul secțiunii dedicate Facultăților de Teatru din România

Ora 17.00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Mică

INTRAREA LIBERĂ în limita locurilor disponibile

Macbeth este generalul cel mai de preț al poporului, dar întâlnirea cu entitățile din tenebre îl costă scump. Cercul de aur devine vicios. Îmbrăcați în mâini pătate, Macbeth și Lady Macbeth se dezbracă de o dragoste titanică. Care este călăul cel mai sângeros, onoarea sau crima?

 

Stele în lumina dimineții” –  de Alexandr Galin

Adaptarea și regia: Bogdan Cioabă

(producător: Universitatea din Pitești – Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte)

Producție invitată în FNT în cadrul secțiunii dedicate Facultăților de Teatru din România

Ora 17.00 – Teatrul Odeon, Sala Studio             În timpul olimpiadei de la Moscova, din 1980, pentru a „nu păta imaginea patriei”, toți cei considerați indezirabili de către regim au fost transferați către periferie și supravegheați. În noile locații se creează prietenii, se produc drame, se povestesc istorii de viață.

INTRAREA LIBERĂ în limita locurilor disponibile

 

 

Cartea cu poze a copiilor cuminți” –  de: The Tiger Lillies, Phelim McDermott, Julian Crouch

Regia: Máté Hegymegi

(producător: Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe)

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română

Ora 17.00 Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Pictură

Pe orice pune mâna celebra trupă Tiger Lillies, iese un lucru unic şi ciudat, care forțează limitele. Aşa s-a întâmplat şi când, cu titlul Shockhead Peter, au pus pe muzică cartea de povești din secolul XIX a lui Heinrich Hoffmann, Petrică Ciuf-Zbârlit. Apoi, Phelim Mcdermott și Julian Crouch au făcut din asta un musical horror şi grotesc, plin de umor negru. Mai târziu, din jocurile de cuvinte ale lui Parti Nagy Lajos și din muşcătoarea sa ironie s-a născut versiunea maghiară: opera-junk, cu titlul Cartea cu poze pentru copii cuminți.

 

Rezultatul final: o muzică vie, abrazivă, o lume feerică şi personaje grotești, ironie și umor cu duiumul despre terenul mlăștinos al educației copiilor. Dar oricât de înfundat şi mlăştinos ar fi acest teren, sigur nu ne vom scufunda, pentru că suntem în grija unui „profesor de pedagogie”. Un profesor obsedat de principii, care ne bate la cap cu propriul credo, prin exemplul mai multor copii. Acesta este principiul primordial al educației, adică al vindecării; căci o curea, oricât ne-am strădui, nu poate fi folosită de prea multe ori, sau chiar suficient. Totuși, ce ar trebui să facem în această lume drăgălașă? Cum să educăm?

 

 

Lacrimile amare ale Petrei von Kant” – de: Rainer Werner Fassbinder

Regia: Radu Nica

(producător: Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe)

Ora 19.00 Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Atelier

Pornind de la textul scris de cineastul Rainer Werner Fassbinder și tradus de Victor Scoradeț, spectacolul spune povestea Petrei von Kant, o femeie cu o carieră de designer vestimentar împlinită, dar care, în plan amoros, se confruntă cu situații dramatice ce își pun amprenta asupra destinului ei, scoțând la iveală vulnerabilități și laturi ascunse ale personalității sale. În spectacolul „Lacrimile amare ale Petrei von Kant”, regizorul Radu Nica abordează povestea dintr-o perspectivă artistică inedită, în care textul și muzica se constituie ca planuri diferite și complementare ce se întrepătrund cu mișcarea scenică a actorilor. În felul acesta, spectatorul are acces la poveste din mai mai multe perspective, ceea ce conferă libertate de interpretare și creează cadrul optim pentru o diversitate de trăiri emoționale.

 

Părinți și copii” – de: Brian Friel

Regia: Vlad Massaci

(producător: Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București)

Ora 19.00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare)

Sunteți invitați, așadar, la un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care veți regăsi atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiul dramaturgului irlandez. Veți fi seduși de jocul rafinat și plin de nuanțe al actorilor îndrumați atent și sensibil de regizor într-o acțiune care curge firesc în momentele ei dramatice. Lumea „părinților”, „dezacordată” noii ideologii a tineretului nihilist, scufundându-se în propria neputință de schimbare, își găsește transpunerea scenografică cu profunde semnificații sub semnătura artiștilor Adrian Damian (decoruri) și Luiza Enescu (costume). În fapt, prin spectacolul său, Vlad Massaci relevă felul în care întreaga comedie umană a lui Turgheniev / Friel devine drama unei lumi întregi nevoită să îndure urmările catastrofale ale ideologiilor care au marcat istoria civilizației și umanității.

 

 

Zăpada/Snow” – după Orhan Pamuk

Regia: Bartosz Szydłowski

(co-producție: Teatrul Łaźnia Nowa, Cracovia, Gdańsk Shakespeare Theatre, STUDIO theatregalleryin Warsaw, Stanisław Wyspiański Silesian Theatre in Katowice Polonia)

Spectacol în limba polonă, cu traducere în limbile în română și engleză

Ora 20.00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Studio

 

 

Vrabia” –  textul și regia: Leta Popescu

(producător: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați)

Ora 20.30 – Teatrul Odeon, Sala Majestic

 

 

Partea 1. Iubirea” –  pe texte ale întregii echipe Reactor

Regia: Petro Ionescu

(producător: Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca)

Ora 21.00 – unteatru

 

 

Carnavalul” (episodul 1) – după opera lui I.L. Caragiale

Scenariul radiofonic, regia și ilustrația muzicală: Alexa Visarion

(producător: Teatrul Naţional Radiofonic, 2022)

Spectacol în cadrul secţiunii Intersecții în FNT: FNT ON AIR. Premieră

Ora 23.00 – Radio România Cultural și pe www.eteatru.ro, în colecția FNT 2022

 

 

Încercarea” –  de: Marivaux

Regia artistică: Olimpia Arghir

(producător: Teatrul Naţional Radiofonic, 1973)

Spectacol în cadrul secţiunii Intersecții în FNT: FNT ON AIR. In memoriam Valeria Seciu 

Ora 23.05 – Radio România Actualități și pe www.eteatru.ro, în colecția FNT 2022

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×
Subiecte în articol: FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU 2022