x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivlulul de Teatru de la Sibiu, spre final

Festivlulul de Teatru de la Sibiu, spre final

de Maria Sârbu    |    13 Iun 2013   •   16:37
Festivlulul de Teatru de la Sibiu, spre final
Sursa foto: Dragos Dumitru

Sâmbătă se inaugurează Aleea Celebrităţilor, se dau stele. Duminică se joacă “Faust”

Inaugurarea Aleii Celebrităţilor, inspirată din Walk of Fame (Hollywood), dar gândită ca un eveniment cultural, tocmai pentru a-i conferi propria personalitate, va fi momentul culminant al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu,  programat pentru sâmbătă, ora 21:00, la Sala Thalia. Are caracter de gală, marcând cele 20 de ediţii ale festivalului. Succesul înregistrat în 20 de ani se datorează, în mare măsură, unor personalităţi culturale care au contribuit ca acestui loc să i se atribuie cuvântul “fenomen”.

Primele şapte stele pe Aleea Celebrităţilor, trasată pe o alee deosebită, într-un cadru natural şi arhitectonic foarte special din cetatea Sibiului, vor fi cele cu numele a şapte oameni din domeniul artelor spectacolului, a căror valoare e recunoscută în întreaga lume culturală de pe glob: Ariane Mnouchkine (regizor), Eugenio Barba (regizor), Sasha Waltz (coregraf), Silviu Purcărete (regizor), Declan Donnelan (regizor), George Banu (om de teatru) şi Nakamura Kanzaburo XVII, post-mortem (actor Kabuki). Iată un început al continuităţii Festivalului de la Sibiu.

Ultimele trei zile de festival conţin evenimente la toate secţiunile festivalului. Evident, pentru publicul larg, importante sunt spectacolele din săli, din pieţe, din alte spaţii neconvenţionale. Multă lume venită la Sibiu în această perioadă, în special din străinătate, vrea să vadă “Faust”, celebra producţie creată de Silviu Purcărete la Teatrul din Sibiu. Spectacolul s-a jucat şi la începutul festivalului şi se va juca şi duminică, ultima zi a ediţiei 2013, la Hala Balanţa. În aceeaşi hală, vineri seara va fi prezentă producţia de la Théâtre d'Esch din Luxembourg, “Woyzek”, regizată de Vlad Massaci. De asemenea, este programat vineri cel mai nou spectacol al Gianinei Cărbunariu, “Solitaritate” (o producţie a Teatrului “Radu Stanca” prin programul “Sibiu – Cities on Stage”. Tokyo Metropolitan Theatre va prezenta duminică, pe scena Naţionalului sibian, “Albina”, în regia lui Hideki Noda, cel care are vineri un spectacol-lectură. Apropo, de spectacole-lectură.

Această secţiune a festivalului poartă numele regretatului actor, Virgil Flonda, care a coordonat lecturile pieselor prezentate la mai multe ediţii. Secţiunea este o colaborare între Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), Departamentul de Artă Teatrală al Universtăţii “Lucian Blaga” şi Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu. Opt texte au fost selectate pentru a fi prezentate şi discutate în acest an. Din partea SRR, secţiunea este coordonată de Mihai Lungeanu, care ne-a spus: “Pe parcursul anilor, secţiunea sibiană de spectacole-lectură s-a transformat din eveniment în fenomen. Multe texte, cuprinse în antologiile devenite reper, au generat spectacole de scenă sau radiofonice; mulţi autori şi-au înnobilat aici debutul sau şi-au consolidat renumele, mulţi critici au dezbătut, prevăzut şi ursit destinele textelor lecturate, aproape toţi studenţii-actori sibieni au trecut şi prin emoţiile iniţiatice specifice acestui gen de comunicare teatrală. Reconsiderarea cuvântului ca vehicul teatral şi curajul de a lansa dramaturgie de ultimă oră au generat un interes legitim şi un renume justificat, beneficiind şi de şansa unei profesioniste arhivări radiofonice, asigurate prin emisiunea Thaliafest, martoră de cincisprezece ani a acestei benefice transformări”.


×