x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gala Premiilor UNITER 2023 de la Timișoara, dezvăluită de organizatorii ei

Gala Premiilor UNITER 2023 de la Timișoara, dezvăluită de organizatorii ei

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Iun 2023   •   17:00
Gala Premiilor UNITER 2023 de la Timișoara, dezvăluită de organizatorii ei
Sursa foto: Andrei Gindac

La începutul acestei săptămâni a avut loc la București conferința de presă de lansare a celei de-a 31-a ediţii a Galei Premiilor UNITER. Evenimentul, finanțat prin Programul cultural național  Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 – revine, după șase ani, la Timișoara în data de 12 iunie și se va transmite în direct din Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara începând cu ora 20.00, pe www.uniter.ro și pe TVR Cultural.

La conferința de presă care a anunțat evenimentul amplu al Galei Premiilor UNITER de la Timișoara au luat parte:

  • Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii
  • Liviu Jicman, Președinte Imstitutul Cultural Român
  • Dan Diaconu, Consilier al Președintelui Consiliului Județean Timiș
  • Ruxandra Țuchel, director TVR Cultural
  • Ada Hausvater, manager al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara
  • Ewin Șimsensohn, Director General al Teatrului de Stat Constanța
  • Răzvan Mazilu, regizor al Galei  Premiilor UNITER 2023
  • Aura Corbeanu, vicepreședinte executiv UNITER, director executiv al Galei  Premiilor UNITER 2023
  • Dragoș Buhagiar, președinte UNITER, director artistic și scenograf al Galei  Premiilor UNITER 2023


Ministrul culturii, Lucian Romaşcanu a declarat: „Excelenţa trebuie premiată, dincolo  de orice altceva. Dacă eşti bun, trebuie să fii premiat. Dacă avem nevoie de categorii speciale pentru încurajarea unuia sau altuia din segmentele teatrului românesc, atunci să facem acest lucru. Dacă e nevoie de premii pentru tineri, facem premii pentru tineri, dacă e nevoie să încurajăm arta de gen, să facem premii, dar premiile totale, premiile mari UNITER sunt pentru valoare, pentru creaţie şi ele nu trebuie puse în segmente de un anumit fel sau altul. Şi atunci, încă o dată vă felicit pentru ceea ce faceţi şi vă urez mult succes în continuare şi vă asigur de parteneriatul nostru şi de acum încolo", a declarat. El a continuat  spunând că mesajul Ministerului Culturii este „de susţinere a artei în general, a culturii române şi, în special, a marilor evenimente culturale pe care le organizează diverse instituţii, fie că sunt ale statului, fie că sunt private".

 

Preşedintele UNITER și directorul Galei, scenograful Dragoş Buhagiar a prezentat conceptul evenimentului din acest an.

Gala Premiilor UNITER este un eveniment anual de mare notorietate, de evaluare şi valorizare într-un cadru festiv a creaţiei teatrale româneşti contemporane. Este un amplu program de analiză anuală a fenomenului teatral din România şi de promovare a valorilor, iniţiat în 1991 de Ion Caramitru, președintele UNITER timp de 31 de ani. Gala este recunoscută atât de comunitatea teatrală, cât și de publicul larg, fiind singurul eveniment de acest gen din țară. Nominalizările la Gală și, evident, premierea celor mai valoroase creaţii teatrale ridică ștacheta instituțiilor, a spectacolelor și a artiștilor, contribuind la promovarea și vizibilitatea acestora.

Efectul se simte în vânzarea de bilete, în dezvoltarea instituțiilor de teatru care caută să își atragă colaboratori cât mai creativi și, evident, în statutul și dezvoltarea artiștilor al căror box office resimte un salt important. De altminteri, spectacolele nominalizate intră într-un circuit festivalier în țară și sunt promovate constant.

În anul 2023 Gala Premiilor UNITER are loc la Timișoara, fiind finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, ca semn al distincției și excelenței în teatrul românesc și va avea un concept cu totul nou, care cuprinde:

  • Spectacolul live al Galei Premiilor UNITER
  • PREMIERĂ!: Reprezentații cu spectacolele nominalizate la categoria „Premiul pentru cel mai bun spectacol”:
  • „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
  • „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, producător Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
  • „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanța

Gala va fi un spectacol dinamic plin de glamour, strălucire și rafinament, un spectacol cu parfumul anilor ´20, în regia lui Răzvan Mazilu și scenografia proprie. „Conceptul a fost adaptat nu numai galei în sine, care este, sigur, o gală de premiere a excelenţei teatrului românesc, dar a fost adaptată şi oraşului, spaţiului cultural Timişoara, oraşului Timişoara. Ne-am gândit să revitalizăm, dacă vreţi, acea perioadă înfloritoare a Timişoarei, perioada interbelică în care Timişoara, ca oraş şi cultură, strălucea, alături de alte oraşe din ţara noastră, şi sigur că nu întâmplător l-am rugat pe Răzvan Mazilu să se gândească la o formulă pentru gala de anul acesta, pentru că am dorit să ritmăm gala, să fie o gală cu glam, să fie o adevărată sărbătoare, dar legată de ce facem noi, de teatru. Ne-am dorit o gală cu temă, o gală pregătită bine", a declarat Dragoş Buhagiar.

 

Reprezentantul autorității locale din Timișoara, Dan Diaconu, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş și-a exprimat punctul de vedere: „Ne bucură şi felul în care UNITER va redescoperi spaţii noi de teatru în Timişoara şi sunt de asemenea bucuros şi recunoscător Teatrului Naţional din Timişoara pentru felul în care se implică în dezvoltarea acestei gale şi a tuturor spectacolelor aferente”.


Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, partener al evenimentului, a afirmat că „Gala UNITER este un eveniment prestigios, (...) poziţionat ca cel mai prestigios eveniment de profil organizat în România”. „Cred că premiile de excelenţă pe care le susţinem au nişte laureaţi anul acesta care merită cu prisosinţă atenţia şi omagiul nostru, la fel cum şi celelalte secţiuni deja consacrate din cadrul Galei UNITER merită această atenţie, acest focus pe teatru şi pe producţiile, şi pe eforturile profesioniştilor de teatru din România”.

 

Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara și coproducătorul Galei UNITER 2023 a afirmat că instituţia pe care o conduce deschide şi transformă toate spaţiile pentru Gala UNITER. „Ceea ce noi deschidem în acest moment este Fabrica de Decoruri, atelierele Fabrica de Decoruri construite de Teatrul Naţional cu finanţarea integrală a Ministerului Culturii, le refuncţionalizăm doar până la sfârşitul anului, strict bancul de lucru pentru o sală de spectacol. Practic, în acest spaţiu industrial, absolut splendid, modern, nou, vom găzdui o sală de spectacol, o vom reamenaja pentru două sute de spectatori”.

 

 

Răzvan Mazilu, regizorul Galei a întărit spusele lui Dragoș Buhagiar: „Conceptul acestei gale nu-mi aparţine în totalitate, ci ne aparţine amândurora, este un concept la care ne-am gândit împreună, cu Dragoş Buhagiar, şi aşa cum ne gândim şi facem echipă împreună de ani buni cu spectacole montate împreună. Cumva a pornit de la spaţiul scenografic creat de Dragoş, un spaţiu spectaculos pentru spectacolul meu care a avut loc în decembrie, la Opera din Timişoara, Bal la Savoy. Este un spaţiu care e dincolo de spectaculosul lui, este un spațiu scenografic pentru o gală, pentru o gală strălucitoare, cred că orice gală trebuie să fie strălucitoare, trebuie să fie o sărbătoare şi sigur că acolo sunt mai multe teme, mai multe idei pe care le-am pus împreună în spectacol, sigur că mă interesează musicalul (...) şi va fi o gală cu musical, va fi o gală cu accente retro, dar şi trecute printr-un filtru al sensibilităţii publicului de azi. Va fi o gală cu glam, va fi o gală cu foarte multe poveşti care sunt spuse pe ritmuri celebre din musical, cu foarte mult umor ne-am dorit. Va fi prezentată nu de unul, ci de patru prezentatori, patru actori tineri (...) – Ana Bianca Popescu, Monica Odagiu, Lucian Ionescu şi Alex Ştefănescu. Alex Ştefănescu semnează şi versurile melodiilor. Ne dorim o gală foarte dinamică”.

 

Ewin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, cu multiple nominalizări, spunea: „Nu pot decât să mulțumesc UNITER pentru această inițiativă absolut extraordinară, cred, aceea de a oferi șansa spectatorilor timișoreni și nu numai, de a vedea spectacolele nominalizate. Mi se pare o idee absolut excepțională.”

 

Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER a mulțumit tuturor partenerilor: „Dumneavoastră ați depășit cu această gală această numire, nu sunteți parteneri instituționali, sunteți prieteni ai teatrului românesc. Vreau să înțelegeți, conform statutului nostru, scopul existenței acestei structuri este de a proteja, promova și a susține teatrul românesc în context european și internațional. Fără dumneavoastră evenimentele noastre nu își găsesc finalitatea. Artiștii români sunt cei către care mergem și pentru care noi oferim aceste proiecte culturale și în mod special Gala Premiilor UNITER.  ”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×