x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gala Premiilor UNITER: nominalizări surpriză

Gala Premiilor UNITER: nominalizări surpriză

23 Feb 2010   •   00:00

Nominalizările la Premiile Galei UNITER din acest an includ şi teatre sau nume de artişti care au lipsit ani la rând de pe o astfel de listă cu propuneri. Gala, cu numărul 18, va avea loc la 19 aprilie.

Juriul format din trei critici - Doina Papp, Ion Cocora şi Mircea Morariu, a dat un fel de verdict, făcând alegerea la cele opt categorii de premii: Cel mai bun spectacol; Cea mai bună regie; Cel mai bun actor în rol principal; Cea mai bună actriţă în rol principal; Cel mai bun actor în rol secundar; Cea mai bună actriţă în rol secundar; Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun debut. Se mai adaugă şi Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic.

Surpriza este Teatrul Nottara - producătorul montării "Aniversarea", în regia lui Vlad Massaci, nominalizată la primele două categorii, care sunt evident cele mai importante. La Cel mai bun spectacol a intrat, de asemenea, "Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess" (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu) şi "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi" (Teatrul Maghiar "Csiky Gergely" din Timişoara). Premiul pentru Regie va fi adjudecat, alături de Vlad Massaci, de Victor Ioan Frunză, directorul de scenă al spectacolului "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi" şi de Alaxandru Dabija, regizorul creaţiei Teatrului Odeon "Pyramus & Thisbe 4 you".

La Cel mai bun actor în rol principal au fost nominalizaţi: Ionuţ Caras, pentru rolul L. Gurevici din spectacolul "Noaptea Walpurgiei sau Paşii Comandorului" (Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca); Mihai Constantin, pentru rolul Clov din "Sfârşit de partidă" (Teatrul Metropolis din Bucureşti);
George Mihăiţă, pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din "Casa Zoikăi" (Teatrul de Comedie).

De altfel, "Casa Zoicăi" i-a adus o nominalizare, pentru rolul principal feminin, Zoia Denisovna Pelţ, şi actriţei Virginia Mirea. La aceeaşi categorie - Cea mai bună actriţă în rol principal - au fost alese Ofelia Popii, pentru rolul Bess din "Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess" (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu) şi Sanda Toma, pentru rolul Kate Keller din "Toţi fiii mei" (Teatrul Naţional din Bucureşti).

Pentru Cel mai bun actor în rol secundar candidează: József Bíró, pentru rolul Cebutikin din spectacolul "Trei surori" (Teatrul de Nord - secţia maghiară - Satu Mare); Vlad Ivanov, pentru rolul Doctorul din spectacolul "Un duel" (Teatrul Naţional din Bucureşti) şi Gelu Niţu, pentru rolul Pavel Feodorovici Obolianinov din "Casa Zoicăi" (Teatrul de Comedie).

Cea mai bună actriţă în rol secundar ar putea fi: Ana Ciontea, pentru rolul Maria din spectacolul "Un duel" (Teatrul Naţional din Bucureşti); Catrinel Dumitrescu, pentru Else din "Aniversarea" ("Nottara") sau Emilia Popescu pentru rolul Alla Vadimovna din "Casa Zoikăi" (Teatrul de Comedie).

La categoria Cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi creatorii: Ştefan Caragiu, pentru scenografia spectacolului "Aniversarea" ("Nottara"), Adriana Grand, pentru scenografia la "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi" (Teatrul "Csiky Gergely") şi Iuliana Vâlsan, pentru scenografia spectacolului "Herr Paul" (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).

Cei mai buni debutanţi sunt consideraţi: Cristina Florea, pentru rolul Tyler din spectacolul "Nişte fete" (Teatrul "George Ciprian" din Buzău), David Schwartz, pentru regia spectacolului "România, te pup!" (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi) şi Crina Semciuc, pentru rolul Lena din "Leonce şi Lena" (Teatrul de Comedie din Bucureşti).

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic va fi ales dintre:
"Caii la fereastră" de Matei Vişniec, regia Gavriil Pinte; "Delir în doi... în trei, în câţi vrei" de Eugène Ionesco, regia Attila Vizauer şi "Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre" de Matei Vişniec, regia Mihai Lungeanu. Toate cele trei spectacole sunt producţii ale Societăţii Române de Radiodifuziune.

Câştigătorii vor fi aleşi de un alt juriu, componenţa căruia va fi cunoscută cu puţin timp înainte de Gala UNITER. 

×
Subiecte în articol: teatru