x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gala UNITER revine în sala de teatru

Gala UNITER revine în sala de teatru

de Maria Sârbu    |    28 Feb 2012   •   21:00
Gala UNITER revine în sala de teatru

Editia din acest an a Galei Premiilor UNITER (Uniunea Teatrala din Romania) va avea loc la 23 aprilie (data la care s-a nascut si a murit William Shakespeare), in aceeasi zi cand se va deschide Festivalul International Shakespeare de la Craiova, cu spectacolul lui Robert Wilson 'Shakespeare Sonete', productie a Teatrului 'Berliner Ensemble' din Germania.

E o coincidenta mai putin fericita pentru multi oameni de teatru, care urmaresc aceste doua importante evenimente culturale din Romania. Ninsorile si viscolul ar fi fost de vina; membrii juriului de no­mi­­nalizari – Monica Andronescu, Ion Cocora si Ion Parhon – nu au pu­tut ajunge la timp ca sa vada spectacolele programate de teatre din tara si astfel termenele pentru vizionari au fost prelungite, ceea ce s-a rasfrant si asupra datei Galei. De salutat insa revenirea in sala de teatru a Galei UNITER, ajunsa la a XX-a editie, evenimentul urmand sa se desfasoare la 'Odeon' si transmis in direct la tv. Cateva editii la rand, Gala a avut loc in studio de televiziune, fapt ce a sters din splendoarea pe care o merita aceasta sarbatoare a teatrului.

Nominalizari: 8+1
Premiile UNITER se acorda la noua categorii (opt – referitoare la teatrul dramatic si una – la teatrul radiofonic), fiind luate in considerare creatii ale anului calendaristic 2011. Juriul a gasit de cuviinta sa nominali­zeze la categoria Cel mai bun spectacol productiile: 'Ivanov' de Cehov, regia Andrei Serban (Teatrul Bulandra); 'Ultima zi a tineretii' dupa Ta­de­usz Konwicki, regia Yuriy Kordonskiy (Teatrul National 'Radu Stanca' din Sibiu) si 'Vizita batranei doam­ne' de Friedrich Dürrenmatt, regia Alexander Morfov (Teatrul National Bucuresti).

Nici unul dintre creatorii acestor trei spectacole (toti traiesc in afara Romaniei) nu se regaseste la sectiunea Cea mai buna regie, la care sunt nominalizati: László Bocsárdi pentru 'Caligula' de Albert Camus (Teatrul National 'Marin Sorescu' din Craiova); Radu Alexandru Nica pentru 'Mountainbikers' de Volker Schmidt (Teatrul German de Stat Timisoara) si Silviu Purcarete pentru 'D’ale carnavalului' de I.L. Caragiale (Teatrul National 'Radu Stanca' din Sibiu).

La Cea mai buna ac­tri­ta in rol principal va castiga una din cele trei doamne nominalizate: Claudia Ie­re­mia pentru rolul Zoe din 'O scrisoare pierduta' de Caragiale (Teatrul National Timisoara); Mariana Mihut pentru rolul Bunica din 'In­gropati-ma pe dupa plinta' de Pavel Sanaev (Teatrul Bulandra) si Oana Pellea pentru 'Vocea umana' de Jean Coc­teau (Teatrul Metropolis). La Cel mai bun actor in rol principal ii avem pe: Sorin Leo­vea­nu pentru rolul titular din 'Caligula' de Al­bert Camus (Nationalul cra­io­­vean); Marian Ralea pentru rolul Sa­­sa Saveliev din 'Ingropati-ma pe du­pa plinta' ('Bulandra') si Marius Tur­deanu pentru rolul Emil Cioran din 'Ispita Cioran' (Nationalul sibian).

Urmatoarele categorii sunt la Rol secundar, juriul pledand pentru actritele Ioana Dragos Gajdo – rolul Golde din spectacolul 'Scripcarul pe acoperis' (Teatrul 'Regina Maria' din Oradea), Emöke Kató-Else din 'Aniversarea' (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Ana Ioana Macaria-Nastenka din 'Insemnarile unui necunoscut' (Teatrul Bulandra) si pentru actorii Balázs Bodolai – Helmuth von Sachs din 'Aniversarea' (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca), Victor Rebengiuc – Matvei Semionovici Sabelski din 'Ivanov' (Teatrul Bulandra) si Cornel Scripcaru – Kirillici Lebedev din acelasi spectacol 'Ivanov'.

La categoria Cea mai buna sce­no­grafie au 'invins': Vioara Bara – 'Scripcarul pe acoperis' (Teatrul 'Regina Maria' din Oradea); Dragos Buhagiar – 'Ultima zi a tineretii' (Teatrul National 'Radu Stanca' din Sibiu) si Nikola Toromanov – 'Vizita batranei doamne' (Teatrul National Bucuresti). Cei mai buni debutanti s-au dovedit a fi, in conceptia juriului, Attila Balogh pentru regia spectacolului 'Trahinienele' (Teatrul 'Tamási Áron' din Sfantu-Gheor­ghe), Raluca Vermesan pentru rolul Helen din spectacolul 'XXL' (Fat Pig – productie a Teatrului 'George Ciprian' din Buzau, Teatrului ACT si Asociatiei Catharsis) si Catalin Vieru pentru rolul Hlestakov din 'Revizo­rul' (Teatrul 'Anton Pann' din Ram­nicu-Valcea).

La sectiunea Tea­tru ra­diofonic 'concureaza' trei pro­duc­tii ale Societatii Romane de Radiodi­fu­ziune: 'Argentina' – text si regie Ilinca Stihi; 'Parintele Arsenie Boca – taina iu­bi­rii' de Ion-Costin Manoliu, regia Ni­co­lae Margineanu si 'Shylock' de Ga­reth Armstrong, regia Razvan Popa.
Castigatorii vor fi desemnati in ziua galei de un alt juriu, format din oameni de teatru.

Premiantii Senatului
Si la aceasta editie vor fi decernate Premiul de excelenta, premii pentru intreaga activitate si premii speciale, acordate de Senatul UNITER. Premiul de excelenta revine regretatului regizor Alexandru Tocilescu (In memoriam), plecat dintre noi la sfarsitul lunii noiembrie 2011. Premiul pentru intreaga activitate va fi inmanat actorului Valer Dellakeza, actritei Melania Ursu, regizorului Cristian Hadji-Culea, scenografei Judit Dobre-Kóthay si criticului si istoricului de teatru Stefan Oprea. Premii speciale vor primi Árpád Könczei (pentru muzica de teatru), Anca Zamfirescu (pentru teatru de copii) si Liviu Steciuc (pentru teatru de papusi).

Gala Premiilor UNITER este un program al Uniunii Teatrale, initiat de Ion Caramitru in 1991. Prima editie s-a desfasurat in aprilie 1993, distinctiile acordandu-se pentru creatiile stagiunii 1991-1992.

×
Subiecte în articol: teatru uniter