x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru George Mihăiţă: “M-am pus primar, dar am fost suspendat”

George Mihăiţă: “M-am pus primar, dar am fost suspendat”

de Maria Sârbu    |    24 Iun 2013   •   20:57
George Mihăiţă: “M-am pus primar, dar am fost suspendat”
O săptămână în Oraşul Comediei Româneşti.
Lume multă în după-amiezile foarte calde ale săptămânii trecute în zona Teatrului de Comedie. În 16 iunie, George Mihăiţă s-a pus primar al urbei decretate Oraş al Comediei Româneşti. Lumea i-a încuviinţat cu aplauze decizia, numai că la o săptămână a avut loc suspendarea. Între 16 şi 23 iunie, s-a desfăşurat Festivalul Comediei Româneşti – festCO, ediţia a XI-a. Nu a venit la deschidere primarul Sorin Oprescu, aşa că Mihăiţă nu a vrut să lase fără edil o comunitate care a îndrăgit comedia românească. A fost suspendat tot în aplauzele oamenilor, în faţa Teatrului de Comedie al cărui director este. A fost suspendat, spune el, pentru un an. L-am întrebat despre această frumoasă întâmplare – festCO – din viaţa Teatrului de Comedie şi ne-a răspuns cu amabilitatea ce-l caracterizează: “Într-adevăr, între 16 şi 23 iunie am declarat Oraşul Comediei Româneşti. Primărie a fost Teatrul de Comedie şi m-am pus primar. Dacă nu m-a ales nimeni, m-am ales eu pentru o săptămână. Astăzi (duminică - n.r.) am fost suspendat pentru un an. Sper că alegătorii, cei care m-au aplaudat toată săptămâna, să nu mă uite. Spectatorii au marşat foarte mult la ghiduşiile noastre. Sunt bucuros că am avut parte de o săptămână plină; poate cea mai plină ediţie din toate câte au fost. În acest an am avut un număr mult mai mare de spectacole, jucate pe scenele teatrelor din Bucureşti. M-am bucurat că Naţionalul bucureştean a luat cele mai multe premii şi pe bună dreptate (n.r. – duminică au fost decernate Premiile festCO, despre care Jurnalul Naţional a relatat în ediţia de luni). Când îl ai pe Purcărete, când îl ai pe Rebengiuc, când o ai pe Mariana Mihuţ, când îl ai şi pe Dabija şi pe alţii, succesul este asigurat. Şi noi ne-am bucurat de premii în alţi ani. Şi ne bucurăm de premii şi în alte festivaluri. Asta înseamnă că trupa noastră este foarte bună în continuare şi mă mândresc că sunt în fruntea ei”.

George Mihăiţă şi-a lăudat echipa şi i-a mulţumit pentru munca depusă în timpul festivalului, pentru că singur nu ar fi reuşit, după cum a şi spus. Totodată el şi-a mărturisit bucuria pentru lansarea unor cărţi legate de nume precum Tamara Buciuceanu, Radu Beligan şi Horaţiu Mălăele; pentru seara de gală, unde “vioara întâi a fost englezul Jeremy Stockwell”.
“S-a încununat acest festival cu bucurii. O spectatoare, se pare avizată, spunea că a fost la multe festivaluri de teatru, dar parcă nici unul nu degajă atâta dragoste cât degajă festCO. Da, cu dragoste facem acest festival. Oamenii vin cu dragoste aici. Actorii de la celelalte teatre vin şi ne spun că se simt foarte bine la Teatrul de Comedie. Să iubeşti e un lucru foarte important”, a spus Mihăiţă.

Despre selecţie directorul a afirmat că de data aceasta a fost o producţie cu piese româneşti mai bogată în Bucureşti, de aceea în concurs au fost doar spectacole ale teatrelor din Capitală. El consideră că a avut un “ajutor” de Sus, o şansă cu teatrele bucureştene. Au lipsit banii anul acesta şi ar fi fost greu dacă erau şi spectacole din teatre din ţară. Ar fi costat mult transportul, cazarea, masa.

George Mihăiţă îşi continuă gândul despre ideea Oraşului Comediei Româneşti: “Aşa va fi de acum încolo pe perioada festivalului. Jocul a prins. Ne-a ajutat mult şi scena de afară, căci am putut să ne adresăm spectatorilor care erau de fapt alegători (…). Am avut şi trupa lui Mihai Mălaimare (n.r. -  Teatrul Masca) multe zile la rând. Sper ca atunci când vor fi bani să chemăm şi trupe din străinătate”.

×
Subiecte în articol: teatrul de comedie george mihaita