x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Il Trittico – Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi - cu Opera din Brașov la Bucharest Opera Festival

Il Trittico – Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi - cu Opera din Brașov la Bucharest Opera Festival

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iun 2024   •   12:00
Il Trittico – Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi - cu Opera din Brașov la Bucharest Opera Festival

Il Trittico – mai exact cele trei opere pucciniene într-un act Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi, capodopere din care orice iubitor de operă cunoaşte celebra arie O mio babbino caro – va fi prezentat la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition de compania Operei din Braşov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Sandu (invitat), iar scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea.

Il Trittico de Giacomo Puccini este compus din trei opere într-un singur act: Il Tabarro (Mantaua), Suor Angelica şi Gianni Schicchi. Premiera mondială a avut loc pe 14 decembrie 1918, la Metropolitan Opera din New York, iar la Opera Braşov, premiera a avut loc pe 26 octombrie 2013.

Spre finalul carierei, aflat pe culmile gloriei – chiar dacă defăimat de o anumită parte a presei, mai ales în Franţa – Puccini a început o serie de lucrări cu caracter foarte diferit. Printre acestea, trei lucrări scurte reunite sub titlul de Il Trittico - Tripticul; Il Tabarro - Mantaua, dramă veristă de Didier Gold, aureolată de un climat muzical impresionist; Suor Angelica - Sora Angelica, dureroasă tragedie sentimentală imaginară, situată în Florenţa renascentistă; Gianni Schicchi, extras din Infernul de Dante şi în care Puccini reia legătura cu marea tradiţie comică readusă în prim plan de Verdi, în Falstaff şi mai ales de Wolf Ferrari, la începutul secolului, în comediile lui lirice inspirate de Goldoni. Puccini era mereu interesat de compozitorii contemporani  lui, studiind lucrările lui Claude Debussy, Richard Strauss, Arnold Schoenberg și Igor Stravinski, muzica din Il Trittico reflectând aceste preocupări.

În 2024, toate marile teatre de operă ale lumii comemorează 100 de ani de la moartea marelui compozitor italian. Puccini a avut o apreciere deosebită pentru cântăreții români. L-a ales pe tenorul Grigore Gabrielescu în rolul titular pentru premiera mondială a operei Edgar, iar mai târziu, pe Hariclea Darclée pentru a o interpreta pe Floria Tosca în premiera operei Tosca.

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

DISTRIBUŢII

Il Trittico: Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi de G. Puccini

IL TABARRO

Michele: Adrian Mărcan

Giorgetta: Cristina Radu(debut)

Luigi: Adrian Dumitru(debut)

Frugola: Florentina Soare(debut)

Talpa: Ștefan Schuller

Tinca: Claudiu Bugnar

Vanzatorul de canzonette: Dan Ionescu

Doi Îndrăgostiți: Maria Catrina si Bogdan Mirică

 

Corul Operei

Regia artistică:  Alexandru Nagy

 

SUOR ANGELICA

Suor Angelica: Aurelia Florian

La Zia Principessa: Carmen Topciu

La Maestra Delle Novizie: Asineta Răducan

La Badessa: Cristina Coatu

Suor Genovieffa: Iulia Stârlea(debut)

Una Novizia: Andromeda  Nemeș

Suor Osmina: Daniela Surdeanu

Suor Dolcina: Geanina Tomescu

Prima Sorella: Anca Moguț

Seconda Sorella Cercatrice: Anca Panait

La Suora Infirmiera: Rodica Iuga

Copilul: Anastasia Stârlea(debut)

 

Regia artistică: Valentina Mărgăraș

 

GIANNI SCHICCHI

Gianni Schicchi: Alexandru Aghenie

Lauretta: Silvia Micu(debut)

Zita: Asineta Răducan

Rinuccio: Liviu Iftene

Gherardo: Mugurel Oancea

Nella: Corina Klein

Gherardino: Anastasia Stârlea(debut)

Betto: Marian Rește

Simone: Lorand Cristian

Marco: Valentin Marele

La Ciesca: Cristina Roșu

Spinelloccio: Paul Tomescu

Notarul  Ser Amantio di Nicolao: Șerban Lupei(debut)

Pinellino, un pantofar: Andrei Lucian Ionescu(debut)

Guccio, un vopsitor: Șerban Dinu(debut)

Buoso Donati: Marius Tămășanu

 

Regia artistică: Marian Pop

Dirijor: Cristian Sandu(invitat)

Regia artistică: Alexandru Nagy, Marian Pop, Valentina Mărgăraș

Scenografia: Rodica Garștea

Dirijor de cor: Dragoș M. Cohal

Asisient regie: Valentina Mărgăraș

Regie de scenă: Marilena Aldea

Durata totală cu pause: 3h10min. Pauze: 2

 

×