Il Trittico de Giacomo Puccini este compus din trei opere într-un singur act: Il Tabarro (Mantaua), Suor Angelica şi Gianni Schicchi. Premiera mondială a avut loc pe 14 decembrie 1918, la Metropolitan Opera din New York, iar la Opera Braşov, premiera a avut loc pe 26 octombrie 2013.
Spre finalul carierei, aflat pe culmile gloriei – chiar dacă defăimat de o anumită parte a presei, mai ales în Franţa – Puccini a început o serie de lucrări cu caracter foarte diferit. Printre acestea, trei lucrări scurte reunite sub titlul de Il Trittico - Tripticul; Il Tabarro - Mantaua, dramă veristă de Didier Gold, aureolată de un climat muzical impresionist; Suor Angelica - Sora Angelica, dureroasă tragedie sentimentală imaginară, situată în Florenţa renascentistă; Gianni Schicchi, extras din Infernul de Dante şi în care Puccini reia legătura cu marea tradiţie comică readusă în prim plan de Verdi, în Falstaff şi mai ales de Wolf Ferrari, la începutul secolului, în comediile lui lirice inspirate de Goldoni. Puccini era mereu interesat de compozitorii contemporani lui, studiind lucrările lui Claude Debussy, Richard Strauss, Arnold Schoenberg și Igor Stravinski, muzica din Il Trittico reflectând aceste preocupări.
În 2024, toate marile teatre de operă ale lumii comemorează 100 de ani de la moartea marelui compozitor italian. Puccini a avut o apreciere deosebită pentru cântăreții români. L-a ales pe tenorul Grigore Gabrielescu în rolul titular pentru premiera mondială a operei Edgar, iar mai târziu, pe Hariclea Darclée pentru a o interpreta pe Floria Tosca în premiera operei Tosca.
Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.
Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.
Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.
Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.
DISTRIBUŢII
Il Trittico: Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi de G. Puccini
IL TABARRO
Michele: Adrian Mărcan
Giorgetta: Cristina Radu(debut)
Luigi: Adrian Dumitru(debut)
Frugola: Florentina Soare(debut)
Talpa: Ștefan Schuller
Tinca: Claudiu Bugnar
Vanzatorul de canzonette: Dan Ionescu
Doi Îndrăgostiți: Maria Catrina si Bogdan Mirică
Corul Operei
Regia artistică: Alexandru Nagy
SUOR ANGELICA
Suor Angelica: Aurelia Florian
La Zia Principessa: Carmen Topciu
La Maestra Delle Novizie: Asineta Răducan
La Badessa: Cristina Coatu
Suor Genovieffa: Iulia Stârlea(debut)
Una Novizia: Andromeda Nemeș
Suor Osmina: Daniela Surdeanu
Suor Dolcina: Geanina Tomescu
Prima Sorella: Anca Moguț
Seconda Sorella Cercatrice: Anca Panait
La Suora Infirmiera: Rodica Iuga
Copilul: Anastasia Stârlea(debut)
Regia artistică: Valentina Mărgăraș
GIANNI SCHICCHI
Gianni Schicchi: Alexandru Aghenie
Lauretta: Silvia Micu(debut)
Zita: Asineta Răducan
Rinuccio: Liviu Iftene
Gherardo: Mugurel Oancea
Nella: Corina Klein
Gherardino: Anastasia Stârlea(debut)
Betto: Marian Rește
Simone: Lorand Cristian
Marco: Valentin Marele
La Ciesca: Cristina Roșu
Spinelloccio: Paul Tomescu
Notarul Ser Amantio di Nicolao: Șerban Lupei(debut)
Pinellino, un pantofar: Andrei Lucian Ionescu(debut)
Guccio, un vopsitor: Șerban Dinu(debut)
Buoso Donati: Marius Tămășanu
Regia artistică: Marian Pop
Dirijor: Cristian Sandu(invitat)
Regia artistică: Alexandru Nagy, Marian Pop, Valentina Mărgăraș
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor de cor: Dragoș M. Cohal
Asisient regie: Valentina Mărgăraș
Regie de scenă: Marilena Aldea
Durata totală cu pause: 3h10min. Pauze: 2