x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru În armonia artelor sau Sub semnul nopţii

În armonia artelor sau Sub semnul nopţii

de Maria Sârbu    |    06 Oct 2013   •   15:56
În armonia artelor sau Sub semnul nopţii
Conferinţele Internaţionale de la Cluj, în lumina pe care o reflectă teatrul, muzica, pictura, fotografia...

Trei instituţii de cultură din Cluj-Napoca s-au implicat în organizarea unui eveniment cultural însemnat, desfăşurat între 3 şi 6 octombrie. Este vorba despre a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, care a avut în atenţie opera unui om erudit: eseistul şi criticul de teatru George Banu. Evenimentul a fost demarat de Teatrul Naţional, acum trei ani, din iniţiativa managerului Mihai Măniuţiu, în 2013 alăturându-i-se în calitate de parteneri Teatrul Maghiar de Stat şi Muzeul de Artă. Pentru că ceea ce a făcut de-a lungul anilor George Banu (opera sa editorială numără foarte multe volume nu numai în franceză şi română, dar şi în alte limbi; activitatea sa didactică cuprinde patru decenii la Paris III – Sorbonne Nouvelle; după ce a avut câteva mandate la cârma Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru a rămas preşedinte onorific pe viaţă a acestei asociaţii, fiind conectat la viaţa teatrală a lumii) a meritat fără îndoială să i se dedice un astfel de eveniment.


George Banu şi expoziţia Purcărete

Printre multiplele teme abordate de George Banu în scrierile sale este şi cea a nopţii: noaptea în teatru. Sub acest semn, al nopţii în arte, s-au creat evenimentele în cadrul Conferinţelor Internaţionale de la Cluj. Prima gazdă a fost Muzeul de Artă, unde directorul acestuia, Călin Stejărean, a avut grijă ca aici să fie vernisate două expoziţii interesante: "Nopţile muzeului” şi "Nopţile oraşului”, deschise publicului între 3 octombrie şi 3 noiembrie. Dacă prima expoziţie e compusă din lucrări de pictură, "din rezerva muzeului, din acea parte obscură a sa, la care, rareori, puţini au acces”, după cum spune Banu, el făcând selecţia pentru expoziţie, cea de-a doua aduce la cunoştinţa publicului o latură a creatorului de teatru Silviu Purcărete, pe care puţină lume o cunoaşte – cea de artist fotograf, cuprinzând deci fotografii realizate noaptea pe străzi, străduţe din oraşe. Impresionante imagini, pe simeze! Fiecare lucrare te face, ca spectator, să retrăieşti plimbări în noapte, la lumina becului sau a lunii, lumină care destramă întunericul şi totodată sporeşte taina nopţii, dezvăluind, pentru acel moment redat, singurătatea autorului sau frumuseţea sufletului său în frântura de imortalizare a clipei.
În deschiderea oficială a Conferinţelor, Mihai Măniuţiu motiva de ce a ales ca George Banu să fie celebrat la Cluj: "...Este o personalitate a teatrului european şi mondial şi un mare prieten al nostru, al oamenilor de teatru din România (...). Autor a zeci de cărţi fundamentale, cu subiecte atingând toate epocile teatrale, spectator-martor a mii de spectacole (...), animator a nenumărate manifestări internaţionale dedicate teatrului secolului XX şi XXI, George Banu, numit, simplu, de prieteni, Biţă, este, înainte de toate, un om foarte iubit. Iubit de noi, cei din comunitatea teatrală şi artistică românească”, spunea Măniuţiu. Pentru acest lucru, în primul rând, ca semn de preţuire a fost celebrat Banu.
Au venit personalităţi culturale, invitaţi ai lui George Banu, din ţară şi din străinătate, printre care editori, muzicieni, profesori universitari, oameni de teatru, din Franţa, Italia, Irlanda, Finlanda, Portugalia, SUA, Bulgaria, Ungaria, Brazilia, Polonia. S-au organizat întâlniri, au fost discuţii diverse, au avut loc lansări ale unor noi titluri semnate George Banu, apărute la Nemira, Polirom sau Koinonia.

Spectacolul de teatru – vârful evenimentului

Desigur, evenimentul a cuprins multe spectacole de teatru, spectacole, în care, fie şi tangenţial, apare tema nopţii, spectacole demne de această sărbătoare. Naţionalul clujean s-a pregătit cu trei spectacole noi, montate de trei mari creatori. În prima zi a fost prezentată, pe scena mare, premiera cu "Ce nemaipomenită aiureală!” de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete. În următoarele zile au fost programate "Trilogia Aureliu Manea” de Aureliu Manea, regia Gábor Tompa (Studio Euphorion) şi "Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija (Sala Mare). Teatrul Maghiar a adus în faţa publicului acestui festival de patru zile premiera spectacolului "Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, regia Mihai Măniuţiu, prezentând, de asemenea, montările "Leonce şi Lena” de Büchner şi "Născut pentru niciodată” de András Visky, ambele spectacole regizate de Gábor Tompa.

×