x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru În FNT, "Câte-n lună şi în stele"

În FNT, "Câte-n lună şi în stele"

de Maria Sârbu    |    30 Oct 2011   •   21:00
În FNT, "Câte-n  lună şi în stele"

Primele trei zile din Festivalul Na­ti­o­nal de Teatru (FNT) au stat involuntar sub "semnul" Liviu Ciulei. In des­chiderea evenimentului, vineri, la Sala Mare a Teatrului National, directorul acestei institutii si presedinte UNITER, Ion Caramitru, a propus un moment de reculegere in memoria celui care a fost de neegalat, iar Alice Georgescu, director artistic al ac­tualei editii a FNT, a propus "un mo­ment de a-l petrece" pe Liviu Ciulei "asa cum se petrec oamenii de tea­tru – cu aplauze". Si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, venit la des­chidere (ministerul pe care il conduce este, alaturi de UNITER, organi­zator al festivalului), si-a spus mahnirea, in numele multora: "Iata-ne la (...) acest festival cu un ochi razand si cu un ochi in lacrimi", facand referire la marea disparitie. Apoi, vorbind des­pre festival, a rostit si "cateva cu­vinte" in limba maghiara... Probabil, pentru trupa Teatrului National din Budapesta, care a deschis FNT cu "Trei surori" de Cehov, in regia lui Andrei Serban. Spectacolul de trei ore si 15 minute (cu pauza) s-a jucat pe o scena rece la propriu, caci, din cauza santierului deschis aici in aceasta perioada, era oprita caldura, lu­­cru anuntat de directorul Ca­ra­mi­tru, cu scuzele de rigoare. Macar si cu acest exemplu trebuie de semnalat ca Bucurestiul are putine sali de tea­tru si se observa mai ales in timpul Fes­­­­ti­­valului National, cand sunt invitate spectacole din tara si din stra­i­na­tate. Desigur ca institutiile de spectacol din Bucuresti gazduiesc eveni­men­­tele din FNT, dar in acelasi timp se blocheaza reperto­riul institutiei respective.

In a doua zi de festival, "insemnul" Ciulei s-a vazut la Teatrul Bulandra, Sala Izvor, unde, cu prilejul pre­zentarii montarii "Leonce si Lena", in regia lui Gábor Tompa (titlul e de re­ferinta pentru opera lui Liviu Ciu­lei), s-a anuntat ca aceasta sala se nu­meste de acum inainte "Liviu Ciu­lei". Maestrul, care a condus in vremuri de restriste Teatrul Bulandra, a fost aici si director onorific, pana la sfarsitul sau.

Ieri, doua personalitati teatrale – Ion Caramitru si Horatiu Malaele – au venit impreuna in fata publicului festivalului, "incadrati" in formatul "Conferintele Teatrului National" si alegand o tema sugestiva intr-un fel, dar care a permis multa improvizatie: "Cate-n luna si in stele". Nu puteau sa nu evoce personalitatea lui Ciulei, omul care le-a influentat, intr-un fel sau altul, destinele. Cei doi au vorbit si despre Nichita Stanescu, spunand fie­care in stilul sau din versurile poetului drag. Au vorbit despre teatrul de ieri si de azi, cu cele bune, mai ales din trecut, si cu cele rele, mai mult de azi. Pentru public, Ion Caramitru a tinut sa specifice ca Horatiu Ma­la­e­le este astazi, in opinia sa, cel mai bun produs teatral din Romania ul­ti­mi­lor 20 de ani, iar Malaele a venit cu replica: "Om de bun gust".

Printre evenimentele din week-end, trebuie remarcata intalni­rea de sambata dimineata, din cadrul eve­nimentului "Divanele FNT", cand doi regizori de exceptie, Sanda Manu si David Esrig, dar si foarte tineri cre­a­­tori, au "incercat" sa raspunda la in­tre­barea retorica "De ce am ales teatrul?".

Astazi, in festival sunt programate, intre altele, montarile "In­gro­pati-ma pe dupa plinta", dupa Pavel Sanaev, dramatizarea si regia Yuri Kordonsky (Teatrul Bulandra) – un emotionant spectacol cu Mariana Mihut si Marian Raleai – si "Un­chiul Vanea" de Cehov, regia Andrei Serban (Teatrul Maghiar de Stat Cluj) pe scena Teatrului Odeon, "Nevestele vesele din Windsor" de Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis). Printre evenimentele conexe recomandam intalnirea de dimineata la Ceainaria Teatrului ACT – "Divanele FNT" – cu regizorii Alexandru Tocilescu, Alexander Hausvater si Radu Nica. La UNATC, criticul de teatru Octavian Saiu "va purta un interesant dialog" pe teme de management cultural cu Christopher Wynn, director pentru Dezvol­tare si Parteneriate al Festivalului In­ter­­na­tional de Teatru de la Edinburgh. La Fundatia Löwendal, impicata si in acest an in FNT, va avea loc lan­­sa­rea unui valoros album: "George Löwendal – un aristocrat in luminile rampei", aparut la Editura ICR, lucrarea urmand sa fie pre­zen­­tata de George Banu, autorul pre­fe­tei – si Horia-Roman Patapievici.

×
Subiecte în articol: Festivalul National de Teatru