x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Începe Festivalul Național de Teatru 2024!

Începe Festivalul Național de Teatru 2024!

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Oct 2024   •   17:17
Începe Festivalul Național de Teatru 2024!

Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, începe vineri, 18 octombrie, și se va desfășura până pe data de 28 octombrie în săli de teatru și în diverse spații neconvenționale din București, constituindu-se într-un adevărat maraton, cu spectacole și cu multe alte evenimente.

Acest proiect cultural strategic produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România este finanțat de Ministerul Culturii. Coproducători sunt Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Direcția de Cultură a Municipiului București și Societatea Română de Televiziune. Și în acest an ni s-au alăturat în calitate de parteneri Institutul Cultural Român și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, iar ca partener media tradițional Radio România.

Deschiderea oficială, care va avea loc de la ora 20,30, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, va fi marcată de susținerea discursurilor curatorilor ediției 2024 a FNT, ale conducerii UNITER și ale altor personalități. La eveniment au fost invitați Raluca Turcan, ministrul Culturii, Liviu Jicman, președintele ICR, reprezentanți ai Primăriei Capitalei, George Călin, manager interimar TNB și alții. După momentul festiv, va avea loc concertul Cári Tibor & Folktronica Orchestra – „o călătorie muzicală de world music, cu abordarea personală a compozitorului Cári Tibor”.

Actuala ediție FNT se află sub semnul „Dramaturgiilor posibilului” și este curatoriată de Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu. Celor 31 de spectacole selectate din țară – unele dintre cele mai reprezentative creații teatrale contemporane românești – li se alătură evenimente conexe, precum trei instalații performative și vizuale, cinci spectacole-lectură pe texte noi din dramaturgia contemporană, 12 spectacole de teatru independent, zece spectacole educaționale, cinci conferințe și dezbateri, ateliere de profesionalizare, module dedicate unor artiști consacrați, lansări de carte, spectacole de teatru radiofonic, dar și un bogat eveniment-partener – Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale). Publicul beneficiază și de cinci spectacole străine ale unor importanți producători europeni. Spectacolele și evenimentele din FNT 2024 se desfășoară în 36 de spații din București. Festivalul are la actuala ediție 60 de parteneri instituționali. Au fost invitați 50 de profesioniști români din lumea teatrului, precum și 100 din străinătate.

De remarcat faptul că în acest an vor fi lansate, în FNT, în jur de 60 de volume de teatru. Acest maraton al cărții va ține patru zile, în cele două weekend-uri de festival: pe 19, 20, 26 și 27 octombrie, de la ora 11,00, la Librăria Cărturești Modul (str. Academiei 18-20). Amintim și alte evenimente: modulul dedicat creatorului Silviu Purcărete; lansarea de albume Dragoș Buhagiar, la UNATC, cu miza de a avea o discuție cu studenții; evenimentul dedicat artistei Miriam Răducanu la 100 de ani de viață; aniversarea scenografei Teodora Dinulescu la 90 de ani; expoziția de la MNAR „Tadeusz Kantor” sau Performing „Austria & Romania”, un modul dedicat dialogului artelor spectacolului din cele două țări. Și în acest an este deschis Studioul FNT, care prezintă interviuri live online cu artiști implicați în Festival, zilnic între 10,00 și 12,00.

Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER și director executiv al FNT, spune despre Festivalul din 2024: „UNITER oferă cu drag această ediție publicului minunat care ne este alături și în acest an! Un gând frumos trimitem către Ion Caramitru, cel care a inițiat Festivalul Național de Teatru și care a oferit lumii teatrale o platformă de promovare, de susținere și protejare a creației românești contemporane în context european! Mulțumirile noastre către cei care ne sunt alături și fără de care nu puteam înfrumuseța Bucureștiul cultural și educațional în fiecare toamnă (finanțatori, parteneri, artiști, creatori din spațiul cultural național și internațional, tehnicieni și, nu în ultimul rând, echipei UNITER/FNT)! Vă invităm să ne fiți alături la Festivalul Național de Teatru, ediția 2024! La mulți ani, UNITER! La mulți ani, FNT!”.

 

Mihaela Michailov, curatoare FNT 2024: „Festivalul Național de Teatru este un gest cultural și politic major pe care UNITER-ul și l-a asumat cu profesionalism și generozitate. Este un spațiu de dezbatere, reflecție, risc pe care avem privilegiul să îl ducem mai departe, într-o lume dominată de conflicte globale acute. FNT 2024 este deopotrivă un cadru de prezentare a unor spectacole cu limbaje estetice puternice și un context al educării reciproce, al pedagogiei viitorului, al construcției unei relații solide, responsabile și angajante cu publicurile de azi și de mâine. Le mulțumesc tuturor celor care fac posibil acest festival: echipei exemplare a UNITER-ului și echipei extinse a FNT-ului, sutelor de artiste și artiști care, prin spectacolele lor, ne provoacă să reflectăm asupra lumii în care trăim, echipelor tehnice, voluntarilor și, bineînțeles, publicului care umple sălile de teatru! Vă doresc un Festival plin de gânduri și idei care să vă însoțească mult timp!”

 

Călin Ciobotari, curator FNT 2024: „Am auzit frecvent spunându-se că, într-un oraș precum Bucureștiul, un Festival de teatru nu reușește să coaguleze energiile, vibrațiile luminoase, entuziasmul și sentimentul comuniunii pe care festivalurile din provincie le-ar avea la < degetul mic >. Îmi doresc foarte mult să depășim această prejudecată și să ne asumăm Festivalul Național de Teatru nu doar asemenea unei agende cu diverse evenimente, ci și ca un spațiu – fizic și mental – de întâlnire. În definitiv, faptul că o sută sau o mie de oameni decid că își vor petrece seara la teatru reprezintă din start opțiunea pentru un anumit tip de comunitate spirituală în interiorul căreia îmi imaginez că fiecare dintre noi e un fel de < dramaturgie posibilă > venită să întâlnească alte . Puse la un loc pentru câteva ore sau pentru câtva zile, aceste dramaturgii-de-ființă ne permit oglindirea în celălalt, bucuria de celălalt, proiectarea în celălalt. Să dramaturgim, așadar, împreună, în Festivalul Nostru de Teatru!”

 

Ionuț Sociu, curator FNT 2024: „Îmi doresc ca FNT 2024 să fie cu adevărat un prilej pentru întâlnire și dialog, un eveniment care să scaneze și să oglindească transformările din peisajul teatral românesc și să capteze ceva din energia care animă viața teatrală în toate colțurile țării. Sper să fie un festival relevant pentru public și pentru întreaga comunitate teatrală, să ne aducă împreună, chiar și atunci când suntem (dez)acordați între polarități și armonii, să înlesnească raportul viu între inovație și tradiție teatrală, fără însă a duce spre muzeificare și încremenire. Și, nu în ultimul rând, să însemne deschidere, curiozitate și bucurie.”

Vă aşteptăm la Festival! https://fnt.ro/2024/

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

ORGANIZATORI ŞI PARTENERI AI FESTIVALULUI NAŢIONAL DE TEATRU, EDIŢIA 2024

 

PRODUCĂTOR: Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

 

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE: Ministerul Culturii

 

COPRODUCĂTORI: Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Direcția de Cultură a Municipiului București, Societatea Română de Televiziune

 

PARTENERI: Institutul Cultural Român, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru

 

PARTENER PRINCIPAL: MOL România

 

SPONSORI: KTN Tehnology, Domeniile Blaga, BORSEC, Saniterm Instalații

 

PARTENER MEDIA TRADIŢIONAL: RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic

 

PARTENER MEDIA PRINCIPAL: Radio Guerrilla

 

PARTENER CULTURAL: Radio RFI România

 

PARTENERI INSTITUŢIONALI: OISTAT România și Bienala de Scenografie București, Institutul Polonez, Culture Ireland, Muzeul Național de Artă al României, Forumul Cultural Austriac București, Goethe Institut, Institutul Cervantes, Muzeul Literaturii Române,

Cărturești Modul, Centrul Național al Dansului București, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon, Teatrelli, Teatrul Masca, Teatrul Nottara București, Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul Evreiesc de Stat, Opera Comică pentru Copii, Teatrul de Artă ,Teatrul Ion Creangă, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul ACT, Apollo 111, Teatrul Apropo, Asociația Hearth / Casa Kerim, Point Art Hub, MINA Museum.

Restaurant Urban DADA, Restaurant SAVART

 

PARTENERI MEDIA:  Ziarul Metropolis, www.happ.ro, LiterNet, Teatrul Azi, Zile și Nopți, Daily Magazine, Theatrescu.com, Modernism.ro, Mergem la teatru, bookhub.ro, Munteanu Recomandă, Phoenix Media

 

Partener de mobilitate: BLUE

 

Voluntari în FNT de la: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – UNATC

 

Partener de monitorizare: MediaTRUST

 

Mulțumiri: Emitter

×