x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Îndrăznește să gândești pentru tine!

Îndrăznește să gândești pentru tine!

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Mai 2024   •   16:00
Îndrăznește să gândești pentru tine!

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 25 mai, de la ora 18:00, proiecția extraordinară a filmului documentar „Platon cel tânăr/ Young Plato” avându-l ca invitat special în sală pe Kevin McArevey (Irlanda), protagonist.

„Filmul vorbește despre cum îi poți face pe copii să învețe să gândească cu mintea lor, într-un mediu școlar în care se simt iubiți și respectați. Proiecția face parte din programul educațional al teatrului și mi-am dorit foarte mult să îl programăm la Sibiu ca o provocare la dialog și o încercare de a dezvolta un public nou în jurul agendei noastre de evenimente. E un film emoționant, cu potențial de a inspira o schimbare în jurul nostru printr-o cronică provocatoare asupra lumii. Așadar, un must-see pentru adolescenți!”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

Documentarul este plasat în Ardoyne, un cartier muncitoresc din nordul Belfastului, și aduce în prim plan o comunitate marginalizată care se confruntă cu sărăcia, problemele cu drogurile și alcoolul. Școala Primară Holy Cross Boys poartă cicatricile luptei din Irlanda de Nord, ce are încă sârmă ghimpată pe pereții înalți din jurul școlii, decorați cu graffiti politice și picturi murale - aceasta este inima orașului Ardoyne.

Directorul școlii, Kevin McArevey, este un bărbat de 50 de ani cu aspect dur, cu centură neagră la karate, o mare personalitate în Ardoyne, neînfricat și dornic să aibă un impact în comunitate. „Nu poți ceda bătăușilor, altfel se vor întoarce în continuare”, spune el. Ceea ce îl motivează pe Kevin este propriul său trecut, a crescut apărându-se cu pumnul pe sine și pe cei apropiați. A fi un om dur era o modalitate de a supraviețui în clasa muncitoare din Belfast. Ani mai târziu, Kevin trăiește zilnic cu rușinea și remușcările trecutului său turbulent, în ciuda faptului că le ascunde suficient de bine.

Filmul este prezentat în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Proiecția are o durată de aproximativ 1h40min și este urmată de o discuție cu publicul. Evenimentul este recomandat elevilor de liceu, cadrelor didactice și părinților. Proiecția este disponibilă, de asemenea, pentru grupuri organizate din liceele sibiene, în perioada 21-24 mai. Pentru mai multe detalii despre programări, vă rugăm să folosiți adresa de e-mail organizare(@)teatrulgong.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×