x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Îngeri în America”, diptic teatral la Metropolis

„Îngeri în America”, diptic teatral la Metropolis

de Maria Sârbu    |    07 Feb 2012   •   21:00
„Îngeri în America”, diptic teatral la Metropolis

Cel mai nou proiect al cuplului de creatori Victor Ioan Frunza – Adriana Grand, 'Ingeri in America', este un diptic teatral si se joaca doua seri consecutiv la Teatrul Metropolis. Prima parte – 'Sfarsitul e aproape' – poate fi vazuta maine, iar a doua – 'Perestroik' poimaine.

Cele doua texte – i-au adus autorului – celebrul dramaturg si scenarist american Tony Kushner – do­ua Premiul Tony, iar prima par­te si un 'Pulitzer'. Chiar daca sunt programate succesiv, am­bele titluri re­pre­zinta montari distincte si pot fi vazute si separat.

Roluri sunt multe, dar directorul de scena Victor Ioan Frunza a ales doar opt actori. Astfel, un interpret da nastere in scena mai multor personaje, conform indicatiilor autorului. In ambele spectacole joaca Virginia Mirea, George Ivascu, George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion, Adrian Nicolae, Nicoleta Hancu si Cristiana Raduta Bobic.

Secretariatul literar al Teatrului Metropolis prezinta montarea ca fiind 'o feerie cu ingeri despre vinovatie, iertare si nevinovatie'. Iar actorii, prin personajele incredintate, raspund la astfel de intrebari, facandu-te sa razi de lucruri despre care n-ai fi crezut vreodata ca se poate rade: Cum sa iti traiesti vinovatia?; Cum sa joci 'cap sau pajura' fara sa-ti pierzi viata?; Cum poti vedea ingerii? E o 'radiografie a umanitatii euroatlantice', din care nu lipsesc poli­tica, discriminarea, iubirea, ura, sexualitatea sau purul sentiment. Toate, in decorul destul de complex al Adrianei Grand, care a realizat si un numar mare de costume pentru cele doua spectacole.

Textul 'Ingeri in America' este descris drept 'o drama neinduratoare, eclectica si patrunsa de constiinta istorica (...), priveste inapoi cu manie si foloseste SIDA ca pe o metafora a unei societati trecatoare, lipsita de regrete'.

In aceasta luna, cele doua parti ale spectacolului, sunt programate si la 25 si 26 februarie.

×
Subiecte în articol: teatru