x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ion Caramitru – Premiul MAE al Japoniei

Ion Caramitru – Premiul MAE al Japoniei

de Maria Sârbu    |    08 Sep 2011   •   21:00
Ion Caramitru – Premiul MAE al Japoniei

Premiul Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei pe anul 2011 i-a fost acordat actorului Ion Caramitru, director al Teatrului National din Bucuresti si presedinte UNITER. Ce­remonia de decernare a distinctiei va avea loc luni, 12 septembrie, la resedinta ambasadorului Japoniei in Romania, Natsuo Amemiya.

In motivatia Ambasadei Japoniei se arata ca Ion Caramitru 'a contribuit, incepand din anii ’90 si pana astazi, la schimburile culturale si teatrale dintre Japonia si Romania'. El a realizat in Tara Soarelui Rasare mai multe spectacole, printre care 'Negutatorul din Venetia' (montare distinsa cu Premiul Yomiuri pentru Teatru), 'Othello'. S-a tinut cont si de faptul ca Nationalul bucurestean, condus de Caramitru, are in repertoriu piesa 'Iubiri interzise' de Yukio Mishima, in regia creatorului japonez Issey Takizawa, din distributie facand parte alaturi de actori romani si o actrita de origine japoneza.

Foarte des, pe scena Teatrului National, companii din Japonia sunt invitate sa-si prezinte spectacole de ultima ora, ceea ce 'reprezinta o ocazie deosebita de a face cunoscut teatrul japonez publicului din Romania'.

Ambasada Japoniei a invitat la ceremonia de decernare a premiului mai multe personalitati culturale din Romania. Ion Caramitru a obtinut de-a lungul activitatii artistice mai multe premii, printre care Premiul Asociatiei Cineastilor, 1980, Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul 'Luchian', la Festivalul National al Filmului de la Costinesti, 1984. Detine titlul de Ofiter de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (de­corat in 1995 de catre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord), de Cavaler al Ordinului Literelor si Artelor (Franta 1997). I s-a acordat si Ordinul pentru Merit al Romaniei in grad de Mare Cruce, in 2000, iar in 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte 'George Enescu', Iasi.

×
Subiecte în articol: teatru japonia premiu ion caramitru