Ar fi implinit, la 22 aprilie, 88 de ani. Aproape sapte decenii s-a aflat necontenit pe scena. A lasat pe aceasta lume povete, a lasat incrustari in istoria teatrului. Ion Lucian, omul despre care s-a vorbit si se vorbeste ca despre o institutie de cultura, a lasat si un teatru, pe care l-a infiintat cu 22 de ani in urma, numindu-l "Excelsior'. L-a dedicat copiilor, parintilor, bunicilor, l-a dedicat tuturor spectatorilor de teatru. Ar fi greu de readus in memorie personajele pe care le-a creat, caci au fost foarte, foarte multe.
A plecat dintre noi in seara de 31 martie, in jurul orei 21:45. Era internat la Spitalului Clinic Floreasca. Alaturi i-a stat, pana la ultima suflare, sotia sa, actrita Paula Sorescu Lucian.
Ultimul drum
Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Ion Lucian va fi depus luni in holul Teatrului Excelsior, intre orele 13:30 si 18:00, pentru un ultim omagiu, iar marti, 3 aprilie, va fi condus pe ultimul drum. Slujba religioasa va avea loc la Cimitirul Bellu, ora 13:30, iar in jurul orei 14:30 va fi inmormantat pe Aleea Artistilor.
Ultimul spectacol in care a jucat a fost "...escu' de Tudor Musatescu, in regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul de Comedie, intr-o reprezentatie din luna februarie a acestui an, spectacol care a avut premiera in 2002, fiind programat pana acum de aproape o suta de ori. Ion Lucian dadea nastere lui Iorgu Langada.
Din 1945, de cand a absolvit Academia Regala de Teatru si Muzica din Bucuresti (desi juca la 18 ani pe scena Teatrului National) si pana in 1947 a fost angajat al Teatrului de Opereta Alhambra. A jucat apoi la Teatrul Municipal Bucuresti (1947-1952 si 1956-1960). Pe scena Teatrului Nottara a urcat in 1952. A venit prima perioada a Teatrului de Comedie (1960-1964), a doua perioada (1972-1990) si desigur a treia perioada – de colaborator, pe aceasta scena. In stagiunea 2010-2011, Ion Lucian a jucat si la Teatrul National din Bucuresti in spectacolul "Comedia rosie', regia Alexandru Tocilescu.
A fost fondatorul si directorul Teatrului pentru Copii "Ion Creanga' (1964-1972), reluand o astfel de ocupatie in 1990, cand a fondat "Excelsior', fiind directorul acestei institutii pana la plecarea sa de pe pamant.
L-a pasionat si invatamantul teatral, fiind profesor universitar la Institutul de Teatru si Film intre 1952 si 1956, iar in perioada 1998 - 2000 a predat la Universitatea "Hyperion'.
Testamentul - un teatru
A si regizat spectacole de teatru. Atat ca actor, cat si ca regizor a cutreerat lumea, prezentand spectacole in Italia, Belgia, Franta, Japonia, Canada, SUA. Dedicandu-se atat de mult teatrului pentru copii, Ion Lucian a si scris pentru aceasta categorie de public. Dar a si tradus piese: de Moliere, Eugene Labiche, Georges Feydeau. A publicat si volumele: "Le petit coq' (1975), "Fantezii pe teme umoristice' (1998) si "Stelute de umor' (2002).
Desigur, a jucat si in filme, printre care "Doua lumi si o dragoste' (1947), "Viata invinge' (1951), "Gelozia bat-o vina' (1954), "Doi vecini' (1958), "D’ale carnavalului' (1958), "Titanic vals' (1964), "Mofturi 1900' (1964), "Doctor fara voie' (1976), "Rosia de un kilogram' (1979), "Ramasagul' (1984), "Medalia de onoare' (2009).
In 1973 a devenit membru in Asociatia Scriitorilor Francezi de Teatru si Muzica cu sediul la Paris, in Asociatia Internationala a Teatrelor pentru Copii si Tineret cu sediul la Paris. A fost primit si in Uniunea Scriitorilor din Romania. A obtinut diverse distinctii de-a lungul bogatei sale cariere, printre care Premiul UNITER pentru intreaga activitate sau titlul de Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare (Franta, 2004) – incununare a activitatii sale remarcabile desfasurate in spatiul francofon.
Multe momente importante au fost in exemplara sa viata de teatru, dar cel mai remarcabil a fost probabil cel care a avut loc la 4 mai 2011, cand a putut, in sfarsit, sa inaugureze noul sediu al Teatrului Excelsior.
"Excelsior', cu numele onorific "Ion Lucian'
Trupa Teatrul "Excelsior' a prezentat duminica, 1 aprilie, in matinal, spectacolul 'Snoave cu masti', scris si regizat de Ion Lucian. Printre interpreti, s-a aflat si sotia maestrului, Paula Sorescu Lucian. Reprezentatia s-a dorit a fi "o reverenta in fata nemuritorului Ion Lucian', dupa cum anunta secretariatul teatrului. La final, s-a anuntat ca trupa doreste ca pe viitor teatrul sa poarte, onorific, numele lui Ion Lucian. De asemenea, echipa spera ca va fi acordat post-mortem titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC, deoarece Ion Lucian urma sa primeasca titlul in martie, dar a fost internat de urgenta.
REACTII
Actorul Alexandru Arsinel: Cu maestrul Ion Lucian am avut bucuria sa joc. Am jucat chiar si intr-un spectacol regizat de dumnealui, "Nota zero la purtare'. L-am admirat pentru tenacitatea de a construi singurul teatru ridicat de la zero, dupa 1990. L-am apreciat ca artist, dar si pentru lupta pe care a dus-o pentru drepturile artistilor. A fost un om de o delicatete si de o discretie extraordinare. A fost un foarte mare artist, un foarte mare roman.
Actrita Ileana Stana-Ionescu: Moartea actorului Ion Lucian - un om minunat - este o lovitura ingrozitoare pentru mine, cu atat mai mult cu cat face parte dintr-o insiruire de evenimente care ne-au lovit atat de tare. Merita sa se bucure de Teatrul Excelsior, pentru care a facut atatea eforturi. E bine ca l-a vazut terminat. Ii doresc lui Ion Lucian, daca crede intr-o viata viitoare, liniste si pace si sa fie odihnit.
Regizorul Cornel Todea: Ion Lucian este un personaj pe care nimeni nu poate sa il uite. El reprezinta o personalitate cu totul speciala. Este ctitorul Teatrului "Ion Creanga'. Din perspectiva aceasta, a fost un pionier. Exista in lume personalitati care sunt de neinlocuit, sunt unicate.
Ministrul Culturii Kelemen Hunor: A spune ca a fost un mare actor este mult prea putin. A fost, mai intai, un actor complet: a jucat, magistral, comedie si drama, a jucat revista, a jucat pe micul si pe marele ecran, a inregistrat sute (poate mii!) de ore de teatru radiofonic. A fost, apoi, un om de teatru complet: actor, regizor, autor dramatic, director de teatru si coordonator de proiecte teatrale. S-a ocupat sistematic, cu o dragoste si o daruire extraordinare, de un domeniu pe care multi oameni de cultura, din pacate, il trec cu vederea - teatrul pentru copii si tineret (...) Ion Lucian a devenit, in timp, o personalitate cu totul aparte a teatrului din tara noastra. Putem vorbi despre "Ion Lucian' ca despre o institutie a culturii romane (...). Anul trecut, maestrul si-a implinit un vis, poate visul de-o viata. Teatrul pe care l-a creat si l-a condus dupa Revolutie si-a inaugurat noua sala, una dintre putinele sali de teatru construite in ultimii ani.