x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Piață. Revuluția și Oedipe, în cea de-a doua săptămână din februarie, pe scena Operei Naționale București

La Piață. Revuluția și Oedipe, în cea de-a doua săptămână din februarie, pe scena Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Feb 2024   •   11:20
La Piață. Revuluția și Oedipe, în cea de-a doua săptămână din februarie, pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă, în cea de-a doua săptămână a lunii februarie, dipticul La piață. Revuluția (format din baletul La Piață de Mihail Jora și opera Revuluția de Adrian Iorgulescu) și opera Oedipe de George Enescu.

Miercuri, 7 februarie, ora 18:30, vă propunem dipticul La piață. Revuluția – format din baletul La Piață de Mihail Jora și opera Revuluția de Adrian Iorgulescu –, în regia lui Alexandru Nagy. Noutatea excepțională a acestei producții constă în faptul că Opera Națională București – susținută de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical Ludovic Spiess si Asociația ENVIRON – a pus în scenă prima producție de operă și balet realizată din materiale reciclate.

Spectacolul își propune să fie o călătorie în timp (prin cei 33 de ani care au trecut de la Revoluția din Decembrie 1989). Pornind de la ideea că o revoluție se consumă întotdeauna într-o piață publică, regizorul Alexandru Nagy și coregrafa Sandra Mavhima au reconstituit un univers dramatic care ne înfățișează propria noastră istorie recentă.

Vineri (9 februarie) și duminică (11 februarie), ora 18:00, vor avea loc două spectacole ale operei Oedipe de George Enescu. La prima reprezentație, în 1936, la Paris, Oedipe a fost considerată un punct de cotitură în istoria operei. Este unanim considerată a fi singura capodoperă de rezonanță internațională a artei lirice românești. Cu o partitură complexă și impunătoare, George Enescu a creat o fabuloasă experiență sonoră, prin care a reușit să îmbine influențe din muzica românească tradițională cu tehnici muzicale avansate ale secolului XX. Această monumentală lucrare operează cu un spectru larg de emoții și tehnici componistice, în timp ce aduce în prim-plan arhicunoscutul mit tragic al lui Oedip, într-o manieră care păstrează proaspătă, până astăzi, relevanța acestuia.

×