x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Teatrul Luceafărul montează un polonez

La Teatrul Luceafărul montează un polonez

de Maria Sârbu    |    05 Sep 2012   •   13:03
La Teatrul Luceafărul montează un polonez

O echipa de creatori - reprezentanti ai teatrului polonez - lucreaza acum la Iasi, impreuna cu trupa Teatrului Luceafarul, spectacolul 'Kajtus, vrajitorul'. Este vorba de o versiune moderna a cartii cu acelasi titlu a scriitorului Janus Korczak, pediatru celebru si totodata unul dintre cei mai remarcabili pedagogi ai Poloniei, mort in 1942 in lagarul de la Treblinka. Cartea, aparuta in 1935, a avut si are un mare succes.

Directorul artistic al Teatrului Luceafarul, Oltita Cintec, ne-a spus ca spectacolul 'Kajtus, vrajitorul' este regizat de Konrad Dworakowski (foto jos), care lucreaza in echipa cu scenografa Marika Wojciechowska, muzicianul Piotr Klimek, designerul video Michal Zielony si coregraful Jacek Owczarek – toti fiind concetateni de-ai sai. Personajele sunt interpretate de actorii ieseni Ionela Arvinte, Emanuel Florentin, Adrian Buliga, Cristina Anca Ciubotaru, Aurelian Diaconu, Beatrice Engel, Ionut Ginju, Liviu Smintinica, Liliana Mavris Varlan, Beatrice Volbea. Premiera va avea loc la 7 octombrie, in deschiderea celei de-a V-a editii a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar (7-12 octombrie).

Anul 2012 este declarat in Polonia Anul Korczak, comemorandu-se astfel implinirea a 70 de ani de la tragica moarte a acestei personalitati.

Scriitorul este recunoscut in tara sa si in lume 'prin contributiile semnificative la cultura care se adreseaza copiilor', dupa cum mentioneaza Oltita Cintec. Institutul Cartii din Varsovia a organizat, in primavara acestui an, o licitatie internationala, acordand o suma consistenta pentru cofinantarea unor proiecte nationale si internationale legate de promovarea ideilor si a operei lui Korczak. La licitatie s-au inscris aproximativ 40 de aplicanti, pe lista finala regasindu-se 18. Teatrul Luceafarul din Iasi a castigat licitatia, alaturi de prestigioase institutii din Franta, Elvetia, Polonia, Germania, Cehia.

La realizarea spectacolului 'Kajtus, vrajitorul' au contribuit financiar Teatrul Luceafarul, Institutul Cartii din Varsovia si Institutul Polonez din Bucuresti. Asa cum sustine Oltita Cintec, este pentru prima data cand la Iasi se realizeaza o coproductie romano-poloneza in domeniul teatrului. Castigarea proiectului ii face mandri pe reprezentantii Teatrului Luceafarul, cu atat mai mult cu cat s-a implicat o asemenea echipa de realizatori din Polonia. Konrad Dworakowski este considerat unul dintre cei mai talentati regizori din 'noul val' al teatrului polonez, apreciat in lume la fel ca 'noul val' al cinematografului romanesc. El a lucrat in teatre din Varsovia, Wroclaw, Lodz etc., iar pentru spectacolele regizate a obtinut importante premii, printre care 'Masca de Aur', distinctie acordata de critica poloneza.

'Stilul sau ilustreaza perfect notiunea de arta pentru intreaga familie, practicand un teatru vizual, metaforic, inteligent, subtil, promovand valori morale precum libertatea si curajul', remarca Oltita Cintec. Una dintre cele mai recente productii ale lui Dworakowski este 'Microcosmos' (foto sus), de la Teatrul Pantomima din Wroclaw.

Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar, eveniment cu mare priza la copiii si adolescentii din Iasi, organizat de Teatrul Luceafarul, se va desfasura in acest an cu tema 'Est-Vest Europa'. Sub acest generic vor fi prezentate spectacole ale unor teatre si companii din Austria, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Rusia, Ucraina si Romania (Teatrul Odeon, Masca, Teatrul Puck din Cluj-Napoca, Teatrul Gulliver din Galati, Teatrul Municipal Baia Mare). Programul va fi completat cu proiectii de film, cu vernisarea unor expozitii, dar si cu dezbateri pe tema festivalului.

×
Subiecte în articol: copii teatru luceafărul konrad dworakowski