A scris, până în prezent, opt piese de teatru. Este una dintre figurile artistice ale tinerei generaţii care a reuşit să impresioneze.
A scris, până în prezent, opt piese de teatru. Este una dintre figurile artistice ale tinerei generaţii care a reuşit să impresioneze.
- Jurnalul Naţional: Teatru contemporan sau clasic? Ce alege publicul de azi?
Lia Bugnar: Sunt de părere că oamenii trebuie să meargă exact la genul de spectacol care îi atrage şi li se potriveşte. Nu cred că trebuie "ademeniţi" la un fel de spectacol în detrimentul altuia. Publicul are alegerile lui, indiferent câtă gălăgie faci că ai ouat un ou de aur.
- Se ştie, totuşi, că publicul deja format al teatrelor underground este cel tânăr. De ce atrage teatrul underground mai mult tineri?
Le place probabil atmosfera mai destinsă de acolo. Plus că, de obicei, în locurile "underground", când nu se face teatru, sunt concerte sau pur şi simplu spaţiile respective funcţionează ca baruri unde tinerilor le place să vină şi să-şi petreacă timpul. Deci se obişnuiesc cu locul respectiv şi nu-l ocolesc când "se întâmplă" teatru. Marşează la tot ce li se propune, pentru că le place atmosfera locului.
Dintr-o joacă
- Publicul tău ţintă care este?
N-am public-ţintă. Eu scriu pentru oameni şi spectacolele mele ţin la spectatori de orice vârste (poate nu copii sub 14 ani) şi de orice nivel intelectual.
- Teatrul contemporan ia avans în faţa teatrului clasic?
Nu există această competiţie. Sau, cel puţin, eu nu ştiu de ea. În clipa asta, sunt montate multe piese de Shakespeare în Bucureşti şi sălile sunt pline. De asemenea, sunt pline şi la spectacolele lui Peca Ştefan (n.r. – dramaturg român, născut în 1982, care a scris peste 20 de piese de teatru).
- Scrii şi teatru. Dramaturgia în ce etapă a vieţii tale s-a dezvoltat?
Acum vreo 10 ani, cred, am scris prima piesă în glumă. Pentru că s-a montat şi s-a jucat, am mai scris şi altele.
- Despre teatrul de televiziune ce părere ai? În trecut, exista în grila postului naţional, acum însă e neglijat total…
Teatrul de televiziune e bun pentru cei care nu ajung să vadă teatru pe viu. Mai bine aşa decât deloc. Arhiva de teatru tv e foarte preţioasă, pentru că, altfel, nişte actori uriaşi care nu mai sunt printre noi ar fi doar niste amintiri din ce în ce mai şterse. Aşa îi putem vedea jucând, şi ăsta-i mare lucru. Dar teatru-i teatru la teatru, nu într-o cutie, indiferent ce diagonală are cutia aia.
În timpul liber citesc, ud grădina, gospodăresc, fac yoga şi vorbesc enorm. Cam prea mult. Mă tot chinuiesc să îndrept treaba asta şi nu-mi iese.
- În momentul de faţă, care este cel mai important proiect al tău?
Cel mai important proiect al meu e să fac curăţenie în toată
casa, pentru că în ultima vreme am cam petrecut mult timp pe la teatru şi am neglijat cel mai important decor din viaţa mea, casa. Acum, joc la Teatrul Metropolis în "Visul unei nopţi de vară‘‘ şi "Jocul de-a adevărul‘‘.