x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Mălăele cu două măşti: cea comică şi cea tragică

Mălăele cu două măşti: cea comică şi cea tragică

de Maria Sârbu    |    27 Iul 2012   •   07:39
Mălăele cu două măşti: cea comică şi cea tragică

La Festivalul 'Ariel Inter Fest' de la Ramnicu Valcea va fi prezent vineri, 27 iulie, Horatiu Malaele, despre care criticul de teatru Doina Papp spune ca e 'un actor popular, harazind geniul comic'. El va juca, impreuna cu Niculae Urs, in 'Mascariciul' (rolul Svetlovidov), dupa Cehov (Teatrul Bulandra), spectacolul, ce-i poarta semnatura, fiind programat imediat dupa prezentarea cartii sale recent aparute, 'Rataciri'.

Cu o zi inainte, in cadrul festivalului, Doina Papp a conferentiat pe tema 'Actorul – instrument esential al teatralitatii', punctand in prelegerea sa ca merita sa reflectam mai des la actor ca factor esential al teatralitatii, pentru ca teatrul de ieri si de azi sta pe umerii actorului; ca actorul intrupeaza ludicul, e histrion prin natura sa si e 'sfant' pentru ca 'stie si poate sa puna la dispozitia publicului experienta lui interioara si sociala intr-o intalnire unica, vie, acum si aici, care este teatrul'.

'Prin prisma acestor adevaruri, Horatiu Malaele e un simbol, iar spectacolul sau 'Mascariciul' e emblematic pentru un traseu artistic, care inglobeaza mastile teatrului: cea comica si cea tragica', spunea pentru Jurnalul National Doina Papp. Criticul sublinia: 'Un actor de talia lui Horatiu Malaele, un geniu comic - dar cat de tragica e adesea comedia sa -, e un subiect excelent pentru a demonstra forta de empatie, de penetratie a teatrului. Cariera sa a parcurs cele mai importante etape ale teatrului modern, de la debutul din anii ’70 si pana azi, cand este aproape sexagenar, si ilustreaza exemplar drumul in teatru al unui artist dotat exceptional pentru aceasta meserie. El s-a preocupat in permanenta de mijloacele prin care mesajul sau launtric sa ajunga la public. Este, ca urmare, actorul popular cunoscut si, paradoxal, artistul de care mari regizori ca Vlad Mugur si Silviu Purcarete s-au atasat intru ideal comun'.

Doina Papp a prezentat audientei, ilustrand totodata cu fragmente din inregistrari video, trei momente din traseul artistic al lui Malaele, trei stiluri de teatru ale aceluiasi Malaele: rolul Gaspar din 'Femeia care si-a pierdut jartierele' de Labiche – 'rol de commedia dell’arte, pana la urma' (spectacolul montat de Silviu Purcarete la Limoges, Franta); Ofiterul din 'Un ofiter la Auschwitz' (spectacol tv) – 'excelenta partitura de teatru psihologic' si Profesorul din piesa absurda 'Lectia' de Eugene Ionesco (TNB).

'Prezenta lui Horatiu Malaele a fost incununata in festivalul de la Ramnicu Valcea de 'Mascariciul', despre care actorul poate spune: 'Svetlovidov c’est moi', a conchis criticul de teatru, care in acest an va scoate o carte despre acest iubit actor.

×