În cadrul Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie “Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie” a fost decernată, sâmbătă seara, la Teatrul Ţăndărică, una dintre cele mai importante distincţii în domeniu, care se numeşte “Premiul Michaela Tonitza-Iordache de excelenţă în arta animaţiei româneşti”. Premiul a revenit unei distinse doamne, pe numele ei Maria Mierluţ, pentru o activitate “îndelungată, prodigioasă, cu multe premii”, cum avea să spună, făcându-i o prezentare, imediat după spectacolul “Tragedia omuleţului” al trupei maghiare a Teatrului Ariel, directorul acestui teatru din Tg. Mureş, Gabriel Cadariu. Maria Mierluţ a creat şi creează spectacole pentru copii, aducând bucurii oriunde acestea au fost şi sunt jucate.
Considerându-se păpuşar “până în vârful unghiilor”, Maria Mierluţ a spus în faţa publicului de la Teatrul Ţăndărică: “Cu premii sau fără premii, e o mândrie să stai pe această scenă. Şi atunci când e un premiu care poartă nume ilustru, al unei personalităţi a vieţii teatrale româneşti, atunci greutatea premiului creşte (…). Aş vrea să fac o reverenţă memoriei Michaelei Tonitza-Iordache (n.r. - cea care a fost mai mulţi ani directorul Teatrului Ţăndărică). Se spune că în spatele fiecărui mare bărbat se află o femeie puternică. Michaela Tonitza a fost o femeie puterncă, deşi delicată; o femeie inteligentă, cultă şi devotată, care a stat alături de un mare actor, un actor de geniu, Ştefan Iordache”. Apoi, Maria Mierluţ a susţinut atelierul “Confesiuni cu o păpuşă”.
Astăzi la “Ţăndărică”, în cadrul aceluiaşi festival, vor juca, de la ora 18:00, actori chinezi, în spectacolul “Călătoriile spre soare-apune, povestea din spatele muntelui” (teatrul de umbre). Este o coproducţie între Institutul “Ming Rr” pentru educaţie şi artă din Hong Kong şi “Ţăndărică”.