x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Maria Stuart, în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!

Maria Stuart, în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Apr 2024   •   21:00
Maria Stuart, în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!

Sâmbătă, 6 aprilie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, are loc premiera spectacolului Maria Stuart, pus în scenă de regizorul sloven Diego de Brea. Următoarele reprezentații sunt programate duminică, 7 aprilie, ora 19.00, și miercuri, 17 aprilie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului.

András Visky, directorul artistic adjunct al Teatrului, a declarat la conferința de presă premergătoare premierei că textul este de o stranie actualitate; două femei trăiesc într-o lume a bărbaților și se confruntă cu întrebarea dacă își pot păstra sau nu identitatea. „Trăim în societăți excesiv de politizate în care este foarte greu să ne păstrăm identitatea, să nu ne murdărim."

Diego de Brea, regizorul spectacolului, a declarat că l-a interesat un text în care femeile sunt în centrul atenției. „În primul rând, suntem foarte preocupați de mediul politic, dar ce este el cu adevărat? În spatele fiecărei povești politice se află o dramă foarte intimă, politica este de fapt un lucru de fațadă. Lucrurile cu adevărat reale se întâmplă întotdeauna în spatele zidurilor. Piesa este de fapt un proces politic fabricat, pe care îl știm foarte bine din vremurile în care trăim și nu se întâmplă doar în lumea noastră, Acest text vorbește despre cum aceste regimuri autocratice, amenințătoare, atunci când nu își pot găsi un dușman extern își crează unul intern. În această dramă, condamnată este o persoană din propria lor familie. Sunt abordate trei teme fundamentale: credința, războiul și dragostea."

Diego de Brea a spus, de asemenea, că drama lui Schiller nu este doar o operă clasică, care ridică probleme de civilizație foarte actuale, ci și un text romantic: „Inima poate simți atât de mult și nimic nu o poate opri, mai ales dacă reușim să nu ținem seama de rațional. În zilele noastre, nu mai contează dacă iubim, dacă suntem fragili, neajutorați, dacă plângem, dacă ne deschidem sufletul, dacă recunoaștem că suntem frânți sau dacă am greșit. Astfel de emoții nu mai sunt o calitate în societatea actuală. Întrebarea mea este legată de lumea în care trăim și aș vrea să văd cum cad aceste măști. Măștile pot fi purtate în realitatea cotididiană, dar nu și pe scenă."

Éva Imre, care interpretează rolul principal în această producție, a declarat: „Mă interesează persoanele care luptă până la sfârșit. Am drept exemplu sportul, unde un atlet, în ciuda faptului că trece prin multe greutăți fizice și psihice, continuă să ridice mănușile de box iar și iar. Și sunt preocupată de acest tip de determinare și credință."

Decorul este semnat de Diego de Brea, la realizarea spectacolului au contribuit: Kata Gyarmati (dramaturgia), Gyopár Bocskai (costumele), Romeo Groza (light design), Péter Buksa (video), Andrea Viola (asistent de regie).

Personajul principal, Maria Stuart, este interpretat de Éva Imre, distribuţia fiind întregită de actorii: Zsuzsa Tőtszegi, Ervin Szűcs, Gábor Viola, Miklós Bács, József Bíró și Balázs Bodolai.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×