x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român – o co-producției laborator Asociația IOTA și Teatrul Masca

„Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român – o co-producției laborator Asociația IOTA și Teatrul Masca

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Mar 2024   •   22:00

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, la primele trei reprezentații ale spectacolului-laborator „Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român de Alexandru Ivănoiu. Cele trei reprezentații vor avea loc luni, 1 aprilie, marți, 2 aprilie și joi, 4 aprilie 2024, de la ora 20.00.

Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român de Alexandru Ivănoiu este o reîntoarcere către cultura bancurilor românești cu intenția de a aduce un ultim omagiu acestei lumi, aflată în declin în urma apariției umorului de pe internet, a memelor și a corectitudinii politice. Astfel, prinși într-un purgatoriu al bancurilor în buclă și al aparoape-uitării, protagoniștii arhetipali Bulă, Alinuța, Iepurașul și Ștrul pun sub semnul întrebării și deconstruiesc clișeele care stârneau cândva râsul.

 

Îndrăzneață, caricaturală, dură și cu tușe absurde, co-producția laborator marca Asociația IOTA și Teatrul Masca dezbate implicațiile sociale și politice ale teatrului, tezismul și relația dintre artist și arta sa, într-un colaj de elemente constitutive pentru cultura pop de-a lungul timpului. În formula sa de laborator teatral, acest proiect se află în prima sa etapă de lucru.

 

În ce măsură poate violența să devină o unealtă de alinare comică? Ce a însemnat această istorie a umorului negru exacerbat, care își are bazele în stereotip și în agresivitate, pentru poporul român? Este grotescul o sursă de umor viabilă – și până la ce punct? Putem schimba conștiința colectivă? Dar gustul colectiv pentru glume? O Românie fără Bulă este un tărâm de frontieră între utopie și distopie?

 

Necrolog, ca sinopsis: Sfâșiați de durere anunțăm încetarea din viață a lui Bulă. Faimosul personaj de banc s-a prăpădit. Invităm toți românii să-i aducă un ultim omagiu celui care, în ultimii 60 de ani, ne-a îmbucurat viața. Apropiații lui: Alinuța, Iepurașul, Ștrul declară doliu național. O lume moare, alta se naște. Vă invităm să-l ducem pe ultimul drum.

 

Autorii „Moartea și viața lui Bulă” sunt Alexandru Ivănoiu (text) și Alin Uberti (regie). Din distribuție fac parte actorii Vlad Pânzaru (Bulă), Maria Moroșan (Alinuța), Bogdan Iancu (Iepurașul) și Tiberius Zavelea (Ștrul), iar echipa artistică este completată de Cosmin Stancu (scenografie), Vlad Furtună (coregrafie și mișcare scenică), Corina Sîrghi (pregătire muzicală) și Diana Török (montaj video).

 

Spectacol interzis persoanelor sub 18 ani.

Trigger Warning: Spectacolul, la fel ca bancurile românești, conține vulgaritate excesivă, momente de violență și abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, tentative de suicid, revenge porn, gesturi cu tentă sexuală, stereotipuri, forme de discriminare diverse și, în general, o bătaie de joc la adresa a tot ce ar fi sfânt.

 

***

           

Stagiunea 2023-2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include șase premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

 

            Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureștiului și a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalități de a se reinventa și a crea conexiuni autentice cu publicul său.

 

×