Talent remarcabil, temperament scenic viguros, personalitate distinctă a unei promoții unice, Draga Olteanu-Matei a plecat, în noaptea de 18 noiembrie, să reîntregească faimoasa distribuție a unei generații apreciate a fi „de Aur” a teatrului românesc, din care făceau parte și viitori colegi și parteneri de scenă, la Naționalul bucureștean, între care Mircea Albulescu, George Constantin, Amza Pellea, Silvia Popovici sau Constantin Rauțchi…
Pe 24 octombrie împlinise 87 de ani. Cariera sa în teatru a fost dedicată unei singure scene, Teatrul Național din București, unde a interpretat, imediat după absolvire și până la pensionare, peste 50 de roluri, reliefate cu har, temperament și farmec. Una dintre cele mai apreciate creații ale sale a fost Coana Chirița, personaj pe care l-a transpus și pe marele ecran.
Un reprezentant al generației de aur a teatrului românesc
Cunoscută actriță de film, Draga Olteanu-Matei a jucat în zeci de producții cinematografice, numele său figurând nu o dată și ca scenarist pe genericul filmelor, cele mai cunoscute dintre acestea fiind „Patima” și adaptările după Chirița lui Alecsandri, „Cucoana Chiriţa” și „Chirița în Iași”.
O altă creație de referință a fost Aneta Duduleanu din „Gaițele”, în regia lui Horea Popescu, spectacol ce s-a jucat ani la rând cu imens succes.
Din palmaresul Dragăi Olteanu-Matei mai amintim câteva titluri de răsunet: „Ploșnița”, „Hagi Tudose”, „Căsătoria”, „Căruța cu paiațe”, „Autorul e în sală”, „Comoara din deal” ș.a. Ultimele roluri pe scena TNB au fost cele din spectacolele „Azilul de noapte” și „Crimă pentru pământ”, în care spectatorii i-au putut admira talentul, patima și dăruirea.
O personalitate unică, o putere de muncă nestăvilită, care emana o bucurie dezarmantă. Un om senin, firesc, atras de natură
O carieră excepțională, încununată cu numeroase distincții atât pentru rolurile create pe scenă, cât și pentru cele din cinematografie, printre care: Premiul ACIN 1975 („Ilustrate cu flori de camp”, „Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler de Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească. În 2014, i-a fost înmânat, de principesa Margareta, Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer.
După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă s-a retras la Piatra Neamţ, unde a înființat compania teatrală pentru actori neprofesionişti „Teatrul Vostru”. În 2007 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.
Pentru că ultimii ani de viață a ales să și-i trăiască la Piatra Neamț, împreună cu soțul ei, într-un loc drag sufletului lor, tot acolo va fi înmormântată, alături de cel care i-a luminat o însemnată parte din viață, doctorul Ion Matei. Sicriul cu trupul neînsufleţit este adus azi, joi, 19 noiembrie, de la spitalul din Iaşi şi depus la Cinematograful „Mon Amour”, din Piatra Neamţ, unde toţi cei ce vor dori pot veni să îşi ia rămas bun. Slujba religioasă va fi oficiată duminică, 22 noiembrie, la Biserica „Sf.Ioan Domnesc”, pe platoul din Curtea Domnească. Înmormântarea va avea loc tot duminică, 22 noiembrie, la Cimitirul „Eternitatea” din Piatra Neamţ.
„Nu trebuie să plângem, cine ajunge la capăt, scapă; deși ne dorim să mai fie ceva, e prea frumoasă viața pe pământ dacă știi să ți-o faci ca să mai fie ceva de trăit după… Am scris în unul din caietele mele… m-am rugat lui Dumnezeu, dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă, sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc, din cauză că iubesc viața foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că ați trecut să mă vedeți…”, spunea Draga Olteanu Matei, în emisiunea „Reţeaua de idoli”, de la TVR.
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace.
In memoriam Draga Olteanu Matei, la TVR
Televiziunea Română regretă dispariţia marii actriţe Draga Olteanu Matei şi îi aduce un respectuos omagiu, difuzând o serie de programe in memoriam, dedicate celei care a fost una dintre personalităţile marcante ale scenei şi cinematografiei româneşti.
O ediţie de colecţie a emisiunii „O dată-n viaţă”, în care Draga Olteanu Matei a fost prezentă în platoul emisiunii găzduite de Iuliana Tudor, este difuzată joi, 19 noiembrie, de la ora 22.20, la TVR 1. Emisiunea va putea fi urmărită şi de românii de peste hotare, la TVR Moldova (sâmbătă, 21 noiembrie, ora 15.00) şi la TVR Internaţional (sâmbătă, de la ora 21.00).
Celebrul film de comedie „Toamna bobocilor”, în regia lui Mircea Moldovan, un veritabil recital al actriţei, va fi difuzat sâmbătă, la TVR 1 (21.10) şi la TVR Internaţional (sâmbătă, ora 23.00 şi duminică, de la ora 4.00). Seria continuă cu Iarna bobocilor, la TVR Internaţional (duminică, de la 23.00 şi luni, ora 4.00) şi la TVR 1 (28 noiembrie, de la 21.10).
Vineri, 20 noiembrie, de la ora 20.00, seria programelor speciale la TVR 2 debutează cu o ediţie specială Gala umorului - In memoriam Draga Olteanu Matei, în compania gazdelor emisiunii, Corina Dănilă şi Dragoş Huluba. De la ora 21.00, vom revedea un interviu memorabil pe care Draga Olteanu Matei l-a acordat Irinei Păcurariu, la Reţeaua de idoli. Emisiunea va fi difuzată şi la TVR Moldova (sâmbătă, ora 19.00) şi TVR Internaţional (24 noiembrie, de la ora 15.00).
Duminica filmului românesc aduce, la TVR 2, două lungmetraje care au scris istorie în cinematografia românească. De la ora 13.10, vom revedea aventurile Cucoanei Chiriţa, după Vasile Alecsandri, în regia lui Mircea Drăgan. Seara, de la 20.10, vom urmări drama Patima (regia: George Cornea, 1975), programată şi de TVR Internaţional, sâmbătă, la ora 23.00.
Seria programelor in memoriam Draga Olteanu Matei la TVR 2 se încheie cu Toamna amintirilor, o ediţie păstrată în Arhiva de Aur a TVR (duminică, de la 21.45).
Piesa de teatru Hagi Tudose, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în regia tv semnată de Silviu Jicman, o capodoperă a dramaturgiei noastre clasice, cu Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Tania Filip, Nicoale Grigore Bălănescu şi Constantin Răuţchi este programată sâmbătă, 21 noiembrie, la TVR 3 (ora 16.00), TVR Moldova (12.00) şi duminică, de la ora 16.00, la TVR Internaţional.
Telespectatorii de peste Prut vor putea urmări drama Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier – duminică, de la ora 23.00. Pentru rolul moașei Titina Begulescu, interpretat magistral de Draga Olteanu Matei, regretata actriţă a fost distinsă cu Premiul ACIN.
Cu un palmares greu de egalat - a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 de roluri tv de-a lungul unei cariere de 55 de ani -, Draga Olteanu Matei a fost un prieten apropiat al Televiziunii Române, unde a avut apariții memorabile în producțiile de teatru și divertisment, rolurile interpretate în programele de Revelion rămânând un reper în istoria micului ecran. Tot aici, marea actriță a jucat-o pe Veta, soția lui Nea Mărin, într-o serie de spectacole TV.
Pe lângă producțiile de varietăți, televiziunea publică păstrează în Arhiva de Aur adevărate bijuterii teatrale, Draga Olteanu Matei dând viaţă multor personaje în spectacole precum: „Arta conversației”, de Valentin Silvestru, „Articolul 214”, de I. L. Caragiale, „Chirița în provincie”, de Vasile Alecsandri, „Mama Anghelușa”, de Vasile Alecsandri, „Oameni de fiecare zi”, de Radu Theodoru, „Pentru bal”, de D. D. Pătrășcanu, „Piatra din casă”, de Vasile Alecsandri, „Gaiţele”, de Kiriţescu sau „Hagi Tudose”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Pe marele ecran, regretata actriță a interpretat roluri uriașe în filme care vor rămâne mereu în memoria publicului, dintre care amintim: „Setea” (1960, regia Mircea Drăgan), „Un surâs în plină vară” (1963, regia Geo Saizescu), „Astă seară dansăm în familie” (1972, regia Geo Saizescu), „Toamna bobocilor” (1975, regia Mircea Moldovan), „Eu, tu şi Ovidiu” (1977, regia Geo Saizescu), „Iarna bobocilor” (1977, regia Mircea Moldovan), „Nea Mărin Miliardar” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), „Buletin de Bucureşti” (1982, regia Virgil Calotescu), „Căsătorie cu repetiţie” (1985, regia Virgil Calotescu), „Cucoana Chiriţa” (1986, regia Mircea Drăgan), „Chiriţa în Iaşi” (1987, regia Mircea Drăgan), „Dănilă Prepeleac” (1996, regia Tudor Tătaru), „Ministerul comediei” (1999, serial TV, regia Horaţiu Mălăele) sau „Faimosul Paparazzo” (1999, regia Nicolae Mărgineanu).
Rămas bun, stimată Doamnă!