x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "O furtună" creată de Silviu Purcărete, prin Europa

"O furtună" creată de Silviu Purcărete, prin Europa

de Maria Sârbu    |    14 Feb 2012   •   12:45
"O furtună" creată de Silviu Purcărete, prin Europa

Premiera cu "O furtuna", spectacol creat de Silviu Purcarete la Nationalul craiovean, va avea loc sambata, 18 februarie iar montarea este programata in trei festivaluri Shakespeare din Europa. Mai intai, va fi prezentat, la sfarsitul lunii aprilie, la Festivalul International Shakespeare de la Craiova. La 17 iulie se va juca la Gdansk (Polonia), iar la mijlocul lui august la Gyula (Ungaria).

'Silviu Purcarete a cautat si de data aceasta sa faca propunerea care i se potriveste cel mai bine intr-un anumit moment al activitatii lui. Imi pare bine ca a optat pentru 'Furtuna' lui Shakespeare, era si dorinta noastra, mai ales ca piesa nu s-a mai pus la Craiova. El a fost asteptat, a fost dorit de trupa, ca aici a creat mari spectacole si, din fericire pentru Craiova, majoritatea au fost si mari succese internationale. Sunt convins ca si acest spectacol va fi un eveniment. A lucrat cu scenograful Dragos Buhagiar si compozitorul Vasile Sirli - o echipa de prima mana, alaturi de extraordinarul corp tehnic pe care il are teatrul nostru. Va fi un spectacol cu mari dificultati de montar,e dar si cu mari satisfactii pentru spectatori', a spus pentru Jurnalul National Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului National din Craiova.

Cap de afis este Ilie Gheorghe (Prospero), cel care a jucat si in 'Furtuna' montata de Purcarete in Anglia, la Nottingham, in 1995, cand l-a interpretat pe Caliban, rol creat acum de Sorin Leoveanu (fiindu-i incredintat si personajul Miranda). Distributia ii include si pe Valentin Mihali (Ariel), Romanita Ionescu (Ferdinand), Adrian Andone (Alonso), Angel Rababoc (Gonzalo), Constantin Cicort (Stephano), Nicolae Poghirc (Trinculo), Catalin Baicus (Sebastian), George Albert Costea (Antonio), Mircea Tudosa (Adrian, Francisco), Iulia Lazar, Iulia Colan, Petra Zurba, Monica Ardeleanu (spirite).

Cornisteanu a mentionat ca 'O furtuna' este primul proiect realizat dintr-o serie de proiecte discutate de membrii Retelei Internationale a Festivalurilor Shakespeare, infiintata de sase parteneri europeni: din Polonia, Ungaria, Germania, Spania, Cehia si Romania (Festivalul de la Craiova este reprezentat de Teatrul National si Fundatia Shakespeare - presedinte Emil Boroghina, initiatorul in Banie al acestei manifestari teatrale). La una din intalniri s-a decis ca reteaua sa produca, anual, macar un spectacol-eveniment comun, realizat de un maestru al regiei europene, iar apoi spectacolul sa fie itinerat la festivalurile din retea.

Asa cum ne-a afirmat Nicolae Coande, secretar literar al teatrului, Silviu Purcarete a facut o adaptare a piesei shakespeariene dupa traducerile semnate de G. Volceanov, L. Levitchi, Ioana Ieronim, David Esrig, avand si o varianta proprie. Coande ademeneste publicul cu o astfel de descriere: o viziune tulburatoare; povestea stranie a metamorfozelor unor destine damnate; magia care da contur unui naufragiu existential in lumea umbrelor; o stranie trecere a vietii in moarte, ca si o alegorie a mortii in viata; regia unui magician al scenei si un Prospero al limitei cu care ne confruntam fiecare dintre noi (...).

"O furtuna" marcheaza cea de-a noua colaborare a regizorului cu Teatrul National din Craiova. Relatia lui Silviu Purcarete cu trupa de aici a inceput cu 23 de ani in urma. El a montat pe aceasta scena, dupa 1989, "Ubu Rex cu scene din Macbeth" dupa Alfred Jarry si Shakespeare (1990), "Titus Andronicus" de Shakespeare (1992), "Phaedra" dupa Seneca si Euripide (1993), "Danaidele" (1995) si "Orestia" (1998), ambele dupa Eschil, "Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului" (A douasprezecea noapte) dupa Shakespeare (2004), "Masura pentru masura" de Shakespeare (2008).

×