x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Omagiu pentru lăzăristul Pittiş!

Omagiu pentru lăzăristul Pittiş!

de Dana Andronie    |    01 Mai 2012   •   13:40
Omagiu pentru lăzăristul Pittiş!

"Suntem obligati sa jucam un spectacol de teatru cu bucuria primului spectacol si cu disperarea ultimului. Adica in permanenta este prima mea aparitie in fata publicului si in acelasi timp cu impresia asta va ramane publicul despre mine, pentru ca, la fel ca lui Cyrano de Bergerac, o sa-mi cada o buturuga in cap cand o sa se termine acest spectacol, este ultimul spectacol din viata mea. Noi suntem obligati sa jucam asa. Dupa noi nu ramane nimic palpabil." Aceasta marturisire, care-i apartine lui Florian Pittis, a fost consemnata in revista Echinox, in anul 1985, gratie ziaristului Lucian Stefanescu.

Consiliul Elevilor Colegiului National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti si Trupa de teatru AS, in parteneriat cu Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, organizeaza, intre 7 si 9 mai, a cincea editie a Festivalului national de arte pentru liceeni "FLORIAN PITTIS", un concurs dedicat exclusiv trupe...lor de liceeni care iubesc teatrul si muzica. Dupa cum se vede, in urma acestor fapte (si mai putin a vorbelor), dupa Pittis va mai ramane (cel putin) un spectacol palpabil, in fiecare an licean.

Anda Pittis, presedinte de onoare
In cadrul festivalului s-au inscris mai bine de 30 trupe de teatru si muzica din liceele din tara. Selectia a cernut cele mai bune spectacole si piese! Finala festivalului va avea loc la Sala "Liviu Ciulei" (fosta "Izvor") a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", incepand cu ora 19:00. Daca e luni, 7 mai, atunci e sectiunea muzica, iar marti, 8 mai – sectiunea teatru. Miercuri, 9 mai, va avea loc gala de festivitate, in cadrul careia Marius Batu si Alina Manole vor sustine un recital in memoria lui Florian Pittis.
Juriul care evalueaza prestatiile concurentilor este format din: Virgil Iantu si Berti Barbera (sectiunea muzica), Nicu Alifantis si Virgil Iantu (sectiunea teatru). Presedintele juriului este prof. Victor Ioan Nicolae – director al Colegiului National "Gheorghe Lazar", iar presedintele de onoare este Anda Pittis.

Tanarul Pittis avea un defect de dictie: graseia! Fiind indragostit de teatru si cunoscand cativa actori din Teatrul Bulandra, in special pe Petrica Gheorghiu (care fusese instructor la "Lazar"), a reusit sa patrunda in teatru si a lucrat ca electrician voluntar. Fara plata, in fiecare zi, de la 9 si jumatate dimineata pana la 12 noaptea. Primea rasplata ce i se cuveanea: vedea la munca monstrii sacri ai Teatrului Bulandrei.

"Nu stiu ce repere au liceenii de astazi. Pe ale mele le tin minte clar – declara Alina Manole pe blogul sau. Regretul care ma va urmari multa vreme, in ceea ce priveste lumea muzicala, este acela ca nu am apucat sa-i strang mana lui Florian Pittis… Nu voi scapa niciodata de senzatia de libertate si nonconformism si intelepciune pe care o aveam si atunci cand il ascultam pe Florian Pittis si pe care o am si acum, cand ma poarta gandul. Ca o unda de racoare, facuta din aer bun si curat."

"Cultura in recreatie"
Florian Pittis avea incredere in copiii care nu sunt dispusi sa ia totul de-a gata, care nu cred tot ce li se spune la scoala sau acasa, care invata pentru ca trebuie sa invete, fiindca oricum in viata se vor lovi de diverse probleme si vor profita de acele elemente de baza, in formarea lor, pe care le ofera invatamantul. Din fericire, a existat dintotdeauna (si va mai exista, vreau sa cred) o anumita cultura "underground", pe care tinerii si-o fac singuri, "in recreatie", asa cum ii placea si lui Motu sa spuna. Inarmat cu gandul ca tinerii sunt setosi de cultura, setosi sa afle tot soiul de lucruri, Motu Pittis le-a oferit cu generozitate tinerilor romani "cultura in recreatie".
"Parerea unui singur om de gust valoreaza mai mult decat parerea unui teatru intreg de ceilalti", spunea Shakespeare in "Hamlet". Sa incercam sa nu fim un teatru intreg de ceilalti. Voi, oameni de gust, sunteti invitati la Festivalul national de arte pentru liceeni "FLORIAN PITTIS". Intrarea este libera!

PROGRAMUL FESTIVALULUI
Luni, 7 mai 2012
Sectiunea Muzica:
● 19:00-19:30 – Deschiderea festivalului – Moment artistic sustinut de elevii Colegiului National "Gheorghe Lazar"
● 19:30- 9:40 – Claudiu Palalae – Colegiul National de Informatica "Spiru Haret", Suceava
● 19:40-19:50 – Cosmina Epure, Madalina Preda – Colegiul National "Gheorghe Sincai", Bucuresti
● 19:50-20:00 – Cristina Juncu – Colegiul National "Mihai Viteazul", Bucuresti
● 20:00-20:10 – Trupa Amma – Liceul Teoretic "C.A. Rosetti", Bucuresti
● 20:10-20:20 – Trupa Hooleelogans, Timisoara
● 20:20-20:30 – Trupa Lucky Strikes – Colegiul National "Cantemir Voda", Bucuresti
● 20:30-20:40 – Trupa Five o’clock – Colegiul National "Spiru Haret", Bucuresti

Marti, 8 mai 2012, ora 19:00
Sectiunea Teatru:
● 19:00-19:30 – Trupa Brainstorming – Colegiul National Bilingv "George Cosbuc", Bucuresti –- spectacolul "Extreme" de William Mastrosimone
● 19:30-20:00 – Trupa Fade out – Colegiul National "Iulia Hasdeu", Bucuresti – spectacolul "Encounters"
● 20:00-20:30 – Trupa Atelierul de teatru – Colegiul National "Mihai Eminescu" – spectacolul "Momo sau Strania poveste a hotilor de timp si a copilului ce le-a redat oamenilor timpul furat", dupa Michael Ende
● 20:30-21:00 – Trupa Midacris, Bucuresti – spectacolul "Azilul de noapte", de Maxim Gorki
● 21:00-21:30 – Trupa Limelight, Bucuresti – spectacolul "Almost maine", de John Cariani

Miercuri, 9 mai 2012, ora 19:00
● Gala si festivitatea de premiere –- Recital extraordinar: Marius Batu, Alina Manole

×