x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Opera Omnia", pentru Rebengiuc

"Opera Omnia", pentru Rebengiuc

de Maria Sârbu    |    15 Oct 2010   •   00:00
"Opera Omnia", pentru Rebengiuc
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Premiile Prometheus, probă de continuitate
... Şi a fost a noua ediţie a Marilor Premii Prometheus, care se acordă pentru Opera Omnia şi Opera Prima de Fundaţia Anonimul. Şi s-au ales doi "mari" câştigători: actorul Victor Rebengiuc (foto), obţinând distincţia la prima categorie, pentru opera sa gigant în teatru şi în film, şi Andrei Terian, critic literar, aflat la început de cale.

Pentru a se ajunge la aceste două nume, au avut loc discuţii "aprinse" între cei patru membri ai juriului, supravegheaţi atent de preşedintele juriului, care nu are drept de vot, dar poate decide în cazul în care apare, în timpul rezervat alegerii celor doi câştigători, "o situaţie de balotaj". La toate cele nouă ediţii, preşedinte de juriu a fost Andrei Pleşu. membrii juriului însă s-au schimbat: o pe­ri­oa­dă erau doar pentru o ediţie; într-o altă perioadă - aceiaşi membri pentru două ediţii, iar actualul juriu va fi pentru trei ani. Aşadar, de cele patru secţiuni, în 2010, sunt "responsabili": Eugen Negrici (literatură), Dan Dediu (muzică), Ruxandra Demetrescu (arte vizuale) şi Ion Caramitru (artele spectacolului). Fiecare a făcut, într-o primă fază, la secţiunea sa, câte trei propuneri la cele două categorii: Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia, care are valoare netă de 100.000 de lei, acordat unor artişti români pentru întreaga activitate, şi Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima, în valoare de 10.000 de lei, revenind pentru debut. S-au nominalizat artişti de marcă şi artişti care promit.

În cea de-a doua fază, fiecare membru al juriului a desemnat, dintre cei trei nominalizaţi, câte un fina­list: la literatură, pentru Opera Omnia  Ştefan Agopian, iar pentru Opera Prima  Andrei Terian; la muzică - Valentin Gheorghiu şi respectiv Ti­beriu Soare; la arte vizuale - Ion Gri­gorescu şi Adrian Ghenie; la artele spectacolului - Victor Rebengiuc şi Florin Şerban.

A treia etapă a fost "sângeroasă", potrivit lui Andrei Pleşu. Fiecare şi-a susţinut propunerea cum a putut mai bine. Preşedintele juriului a avut pentru fiecare candidat la Opera Omnia doar "superlative". El a mărturisit că îi cunoaşte foarte bine pe fiecare. Îl admiră de foarte multă vreme pe Ştefan Agopian, care este "un om cu un farmec extraordinar, extrem de talentat". Despre Valentin Gheorghiu, nominalizat şi altădată la Marele Premiul Prometheus - Opera Omnia, a spus că este un om de mare nobleţe sufletească, care la 8 ani a cântat pentru George Enescu şi a fost recomandat de Enescu pentru studii la Paris. Ion Grigorescu, un om în care tăcerea şi expresia conlucrează într-o versiune unică, "face de toate şi le face pe toate misterios şi cu o abnegaţie admirabilă".

În opinia sa, Victor Rebengiuc este "un om care nu are nici un profil, pentru că le are pe toate"; că poate să joace tot, poate să colaboreze cu toa­te vârstele şi o face foarte bine; că este un om vital şi şarmant. "Cum să alegi dintre cele patru figuri de
prim-rang?", se întreba retoric, miercuri seara, la Clubul Prometheus, preşedintele ju­riului.

S-a ales... Victor Rebengiuc, cel care, după cum spunea Ion Cara­mi­tru, la 78 de ani este mai tânăr ca oricând, joacă, în actuala stagiune, în vreo zece spectacole. "Este, în lumea noastră, sublimul exemplu al devenirii noastre artistice. Cred că Victor Rebengiuc este cel mai inocent artist de teatru şi film din România", afirma preşedintele UNITER.

Totodată şi celor trei finalişti la Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia, Ştefan Agopian Valentin Gheorghiu şi Ion Grigorescu, le-a fost acordat câte un premii în valoare de 10.000 de lei.

La ceremonia de decernare a Premiilor Prometheus, Victor Reben­giuc era la Arad, unde primea o altă distincţie  "Bene merentis", acordat în cadrul Festivalului de Teatru Clasic. A ridicat Premiul Prometheus soţia sa, actriţa Mariana Mihuţ, care a spus: "Jur că aş fi preferat să fie Victor aici (...). Dacă ar fi fost aici, v-ar fi spus că se simte profund onorat şi recunoscător şi că ştie cine este Anonimul".

Apropo, de Anonimul. Andrei Pleşu a tras o linie, la finalul ceremoniei: "Aproape toţi ştim cine e Anonimul. Şi trebuie să-i mulţumim că e tenace. Nu dă semne de oboseală". Aceste premii sunt, cum spunea, "probă de continuitate".

×
Subiecte în articol: teatru