x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Povestea, veşnica bucurie a copilului

Povestea, veşnica bucurie a copilului

de Maria Sârbu    |    03 Dec 2012   •   19:08
Povestea, veşnica bucurie a copilului

În prag de iarnă, chiar dacă ploi de frunze galbene ce cădeau pe iarba încă verde din parcurile bucureştene ademeneau copiii şi adulţii să se bucure de astfel de privelişti, la Teatrul Ţăndărică publicul trăia în lumea basmelor. Căci între 22 noiembrie şi 1 decembrie a avut loc Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie “Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”.

Bucuria a fost nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi; împreună umpleau zi de zi spaţiul în care actori păpuşari aduceau în scenă personaje dintre cele mai diferite şi mai interesante.

În sala în care ajungi după ce traversezi un univers de poveste creat spre mulţumirea privitorului nimic nu putea domoli larma provocată de vocile copiilor. Fie că râdeau în hohote, fie că interacţionau cu personajele... Unii micuţi erau chiar supăraţi atunci când personaje negative apăreau în scenă, iar ei, cu lacrimi în ochi, îi atenţionau pe eroi. Trăiau momentul. Aşa se întâmpla la fiecare reprezentaţie.

Bogată a fost oferta festivalului şi în acest an. Publicul mic şi mare a putut vedea fel de fel de tehnici de mânuire păpuşi şi marionete. S-au prezentat şi creaţii în care personaje de poveste erau compuse de lumini sau de tehnici video şi digitală.

În deschidere, s-a jucat o producţie a Teatrului Beilei din Guangzhou, China, “Călătoriile lui Nils”, spectacolul impresionând prin mişcare, culoare, muzică. Nu, replicile nu s-au rostit în chineză, ci în română. De acest lucru a avut grijă conducerea festivalului, vocile personajelor fiind dublate de actorii Teatrului Ţăndărică, ei descurcându-se de minune. De la peripeţiile neascultătorului băieţel Nils, în care actorii asiatici au interpretat personajele, s-a trecut la “Pescarul şi peştişorul de aur”, o creaţie vizuală impresionantă a Teatrului de stat din Vidin, Bulgaria, născută din lumini şi cu o concepţie extraordinară care i-a fascinat pe toţi cei prezenţi în sală. Au venit în scenă, pe rând, zi de zi, alţi eroi personificaţi de diverşi actori, din diverse teatre. Au ajuns în casă la “Ţăndărică” Dănilă Prepeleac, Zulenka, Muc cel Mic, Rapunzel, Cei trei purceluşi, Alba ca Zăpada, Capra cu trei iezi, Motanul încălţat, Şoricelul Roade-n Gând...

Au fost şi altfel de spectacole, interesante, printre care “Aproape şi nu prea” (Teatrul Grips din Berlin), “Momentum” (Compania Ananda Puijk, Olanda), “Fragmente” (Teatrul Tradiţional de Marionete “Toni Zafra” din Barcelona) sau “Aleluia!” (Teatrul Batida din Copenhaga). Festivalul poate fi comparat cu o frumoasă poveste spusă pe îndelete timp de zece zile.

Multe dintre spectacolele prezentate au fost premiate: cele din China, Olanda, Germania, Danemarca sau ale teatrelor “Ţăndărică”, “Gulliver” din Galaţi, “Prichindel” din Alba Iulia, “Colibri” din  Craiova, “Arlechino” din Braşov. În acest an, Premiul de excelenţă în animaţia românească, numit “Michaela Tonitza Iordache”, a fost decernat Auricăi Dobrescu, păpuşar la Teatrul Vasilache din Botoşani, iar Premiul de excelenţă pentru corpul tehnic a revenit lui Andrei Gheorghiu de la Teatrul Ţăndărică.

×