x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pregătiri pentru stagiunea 2023 – 2024 la Teatrul de Balet Sibiu

Pregătiri pentru stagiunea 2023 – 2024 la Teatrul de Balet Sibiu

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Mar 2023   •   10:35
Pregătiri pentru stagiunea 2023 – 2024 la Teatrul de Balet Sibiu
Sursa foto: Ovidiu Matiu TBS

847 de dansatori profesioniști din toată lumea au aplicat pentru o audiție la Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu organizează în data de 11 martie 2023, la studioul de repetiții din Parcul Tineretului, nr. 1, o audiție deschisă pentru stagiunea 2023 - 2024, care va începe în luna septembrie a anului curent și se va încheia în luna iulie 2024. 847 de dansatori profesioniști din România, Japonia, Spania, Franța, Marea Britanie, Belgia, Scoția, Polonia, Portugalia, SUA, Australia, Italia, Canada s-au înscris pentru audiția deschisă, iar dintre aceștia 107 au fost invitați la Sibiu pentru pentru audiția organizată de baletul sibian. Din juriul de selecție a noilor dansatori care vor dansa pe scena Teatrului de Balet Sibiu din luna septembrie a.c., fac parte alături de Ovidiu Dragoman, directorul instituției, prim-solista Adela Floricioiu, coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner și maestra de studii de origine italiană Sabrina Rinaldi.

 

„În fiecare primăvară organizăm la Sibiu o audiție pentru noi dansatori care să se alăture corpului de balet al Teatrului de Balet Sibiu în următoarea stagiune. La 15 ani de la înființarea baletului sibian, deși suntem o companie tânără de dans, interesul dansatorilor pentru o colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu este unul foarte crescut. Dincolo de numărul impresionant al dansatorilor care sunt interesați să vină la Sibiu din toate colțurile lumii, ceea ce ne bucură cel mai mult este calitatea extraordinară tehnică și artistică a acestora. Sperăm ca în viitor să putem crește numărul dansatorilor din corpul de balet, de la 38 câți sunt acum, la 48 de dansatori, număr ce ar reprezenta minimul necesar pentru a crește frecvența spectacolelor prezentate publicului la Sibiu.” Ovidiu Dragoman, director Casa de Cultură a Municipiului Sibiu – Teatrul de Balet Sibiu

 

Teatrul de Balet Sibiu a fost înființat în anul 2008 și a funcționat în primul an cu doar  doar zece dansatori. Astăzi corpul de balet numără 34 de dansatori proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Brazilia, Cuba și Ucraina. Teatrul de Balet Sibiu este prima companie de dans din România cu o componență internațională a corpului de balet, model adoptat în momentul de față și de celelalte corpuri de balet, ale teatrelor naționale din țară. Ceea ce definește Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de balet din România nu este doar componența sa internațională și repertoriul său care include atât producții de balet clasic, cât și producții de dans contemporan și de balet neoclasic, dar mai ales calitatea tehnică și artistică excepțională a dansatorilor. În cei 15 ani de la înființarea sa, Teatrul de Balet Sibiu a marcat o serie de premiere importante, care au rămas până astăzi unice în peisajul cultural românesc:

 

  • Singura companie de dans din România care are în repertoriu un spectacol de balet neoclasic inspirat de opera lui Eugen Ionesco: „Trilogie Ionesco” (Lecția, Scaunele și Rinocerii), coregrafia Monica Fotescu-Uță.
  • Singura companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de teatru-dans inspirat de romanul lui Dan Lungu: „Sînt o babă comunistă!”, coregrafia Aleisha Gardner, spectacol care se bucură până astăzi de aprecierea publicului. Originară din Noua Zeelandă, Aleisha Gardner este membru permanent al trupei încă din 2008 și coregraf al mai multor spectacole produse de instituție.
  • Prima companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de dans contemporan inspirat de viața și operele lui Constantin Brâncuși „Nu mai sunt eu”, coregrafia Daniel Alexandru Dragomir
  • Instituția a fost deschizător de drumuri în România și în ceea ce privește susținerea noii generații de coregrafi, înțelegând importanța încurajării creației coregrafice contemporane. În cadrul programului „Geneza”, lansat în 2010, mulți tineri aflați la începutul carierei și care astăzi sunt cunoscuți în țară și străinătate, au debutat la Sibiu, pe scena Teatrului de Balet Sibiu.

În prezent, repertoriul Teatrului de Balet Sibiu cuprinde cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: Lacul lebedelor, La fille mal gardée, Corsarul, Don Quijote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo și Julieta, Giselle, Spărgătorul de nuci, Raimonda, Șeherezada, Paquita, Chopiniana, Baiadera, Arlechinada, dar și producții de dans contemporan, balet neoclasic, teatru-dans.

 

Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, prin Teatrul de Balet Sibiu, susţine anual proiecte de anvergură, iar în cei 15 ani de existență ai baletului sibian, instituția a participat la numeroase turnee internaționale în țări precum: Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Turcia. De la înființarea în 2008, a corpului de balet, deși nu a avut niciodată un spațiu propriu pentru desfășurarea spectacolelor, instituția a prezentat publicului (indoor sau outdoor), nu mai puțin de 72 de lucrări coregrafice în premieră, fie de balet clasic, fie de dans contemporan, balet neoclasic și teatru-dans, create  atât de nume sonoare și consacrate ale scenei dansului din România (Mihai Babușka, Sergiu Anghel, Beatrice Rancea, Livia Gună, Pavel Rotaru, Florin Brândușă, Valentin Barteș, Doina Botiș, Liana Iancu, Cristina Hamel, Monica Fotescu-Uță, Oleg Danovski Jr., Mihai Mândruțiu, Vasile Petrițiu, Ioan Tugearu, Sandra Mavhima etc)  sau străinătate (David Robertson, Andrei Litvinov, Kirill Ermolenko, Alexander Mishutin, Mehmet Balkan, Martin Chaix), dar și de tineri coregrafi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×