x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premieră la Teatrul Național din Timișoara

Premieră la Teatrul Național din Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Oct 2020   •   18:23
Premieră la Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara se pregătește de premieră: prima premieră a stagiunii 2020 - 2021, primul spectacol conceput și realizat în contextul pandemiei.

Astfel, vineri, 9 octombrie, de la ora 19,00, la Sala 2, Teatrul Național își așteaptă spectatorii la Homer S.O.S., după Iliada și Odiseea, spectacol-triptic semnat de regizorii Ion Ardeal Ieremia, Mihaela Lichiardopol și Sabin Popescu. 

Homer S.O.S. este un spectacol început online, cu repetiții stăruitoare, obstinate, în fața computerului, cu regăsirea în repetiții dictate de distanțare și de masca de protecție, dar deopotrivă – la fel ca agerul Ulise – de bucuria descoperirii Poveștii. 

Cei trei regizori au construit acest „re-start” ca pe o polifonie de concept și de estetică, într-un triptic care desenează istoria mitică și eroică a Antichității în tușele stilistice ale zilei de azi. Dacă Iliada este o poveste despre mânie, iar episodul din Iliada, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia, descrie un moment din sângerosul război troian, Odiseea, în episodul recuperat teatral de Mihaela Lichiardopol, este un palpitant jurnal al negocierilor, al loialităților și trădărilor, al alianțelor și al „politicii” umane, zeiești (ba chiar și, uneori, în varianta lor „deo-mundană”); în egală măsură, Odiseea este și o poveste de călătorie, un roman picaresc, o istorie a peregrinărilor lui Ulise, așa cum o spune episodul creat de Sabin Popescu.  

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Claudia Ieremia, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, Romeo Ioan, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Darius Zet, Raul Horn, Lucian Matei și Ilior Spătar (Iliada), Alina Reus, Victor Manovici, Bogdan Spiridon, Ana Maria Cojocaru, Mălina Petre, Iuliana Crăescu și Ana Maria Pandele Andone (Odiseea I) și Matei Chioariu, Laura Avarvari, Daniela Bostan și Roberta Popa (Odiseea II).

 

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

 

×