x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premieră: #mickiewiczeminescu - coproducție Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce, Polonia, și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Premieră: #mickiewiczeminescu - coproducție Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce, Polonia, și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Sep 2022   •   14:56
Premieră: #mickiewiczeminescu - coproducție Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce, Polonia, și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

În această toamnă, Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce, Polonia, împreună cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași au inițiat un proiect comun, intitulat „Podul Romantic Mickiewicz – Eminescu”. În cadrul acestui proiect, cele două instituții teatrale au realizat coproducția #mickiewiczeminescu, un spectacol în limbile română și polonă, care aduce împreună cele mai cunoscute poezii ale lui Adam Mickiewicz și ale lui Mihai Eminescu. Spectacolul va avea premiera la Iași, în această săptămână, și la Kielce, în noiembrie. Accesul publicului la cele patru reprezentații de la Teatru³ este gratuit.

#mickiewiczeminescu

Premiera: 29 septembrie, ora 19:00, Teatru³

Următoarele reprezentații: 2, 3, 4 octombrie, ora19:00, Teatru³

Regie: Tanja Miletić Oručević, Radu Ghilaș

Costume: Kornelia Dzikowska

Video design: Andrei Cozlac

Muzică originală: Odry Bârcă

Coregrafie: Oana Sandu

 

Distribuția:

Huber Fiebig

Dumitru Georgescu

Radu Homiceanu

Livia Iorga

Lukasz Pruchniewicz

Oana Sandu

Zuzanna Wierzbińska

Aneta Wirzinkiewicz

 

Proiectul are ca obiectiv popularizarea operei lirice a celor doi mari poeți romantici, pe scenele de teatru din România (Teatrul Național Iași) și Polonia (Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce).  „Vis”, „Romantism”, „Resemnare”, „Pani Twardowska”, versuri cunoscute din opera romantică a lui Mickiewicz, și „Luceafărul”, „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soț” , „La steaua” din lirica eminesciană sunt doar câteva dintre poeziile care vor putea fi auzite pe scena Naționalului ieșean, timp de patru seri.

Prin alăturarea „Baladelor și romanțelor” cu poezia lui Mihail Eminescu, cel mai mare poet romantic român, artiștii intră într-un dialog intercultural creativ. Baladele lui Mickiewicz, considerate un manifest al romantismului, reprezintă fundamentul ideilor acestei mișcări; pe de altă parte, lirica lui Eminescu anunță sfârșitului unei epoci. Suprapunerea acestor lumi poetice e menită să găsească similitudini între cele două spații culturale și ideile universale ale romantismului european, punând în evidență, în același timp, transformarea complexă a esteticii romantismului.

„Anul Romantismului Polonez” este sărbătorit cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la publicarea „Baladelor și Romanțelor” lui Adam Mickiewicz. Evenimentul este marcat de Institutul „Adam Mickiewicz” prin crearea a numeroase proiecte culturale în întreaga lume, cu scopul de a face cunoscut romantismul polonez.

Proiectele organizate de Institutul Adam Mickiewicz în cadrul „Anului Romantismului Polonez” aduc în prezent ideile romantismului polonez ca punct de confluență a mai multor culturi, viziuni și curente artistice. Demersul inițiat certifică faptul că moștenirea romantică influențează puternic și astăzi artiștii polonezi și străini, creând un spațiu fertil pentru dialog artistic.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Fotografii din repetiții: Bogdan Artene

 

×