x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiera spectacolului „1984” deschide stagiunea Teatrului Național Iași, la Sala Mare

Premiera spectacolului „1984” deschide stagiunea Teatrului Național Iași, la Sala Mare

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Oct 2022   •   21:30
Premiera spectacolului „1984” deschide stagiunea Teatrului Național Iași, la Sala Mare

Teatrul Național Iași anunță deschiderea stagiunii la Sala Mare, pe 9 octombrie, ora 19:00, cu un eveniment excepțional: premiera spectacolului „1984” de George Orwell, o adaptare de Robert Icke și Duncan Macmillan.

Adaptarea după faimoasa distopie orwelliană este pusă în scenă de Claudiu Goga,  scenografia producției este creată de Ștefan Caragiu, video design-ul îi aparține lui Andrei Cozlac, iar aranjamentul muzical, Dianei Roman. Din distribuție fac parte actorii Cosmin Maxim, Constantin Pușcașu, Ada Lupu, Călin Chirilă, Ionuț Cornilă, Petronela Grigorescu, Adi Carauleanu, Horia Veriveș, Andreea Boboc, Diana Roman și copiii Sara Niță și Adela Obadă.

Romanul lui George Orwell a fost scris în 1948 și tipărit un an mai târziu; de la publicare și până în prezent a fost considerat una dintre cele mai influente scrieri, fiind pe lista celor mai bune o sută de romane în limba engleză.

Plasată într-un viitor distopic, dar atât de actual, acțiunea din „1984” are loc în era postatomică, într-un stat totalitar controlat de „Big Brother” (Fratele cel Mare), unde intelectualul Winston Smith, funcționar într-un departament al Ministerului Adevărului, se răzvrătește, iubește și, în final, capitulează sub tortură. Cosmin Maxim, în rolul principal, exploatează toate valențele  personajului și reușește impecabil să îi ofere complexitate.

„1984” este cel de-al zecelea spectacol pe care Claudiu Goga l-a montat pe scena Teatrului Național Iași. Prima întâlnire cu actorii ieșeni a avut loc în 2007, când a regizat spectacolul „Audiția” de Alexandr Galin, distins cu Premiul pentru Cel mai bun spectacol la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la  Braşov, în același an. În 2014, aceeași distincție este acordată spectacolul „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, montat la Naționalul din Iași.

Premiera acestui spectacol este și un prilej pentru echipa Naționalului ieșean de a sărbători cei 25 de ani de teatru ai actriței Petronela Grigorescu, ani dedicați cu pasiune scenei ieșene.

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 17 și 18 octombrie. Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Foto: George Popovici

 

×
Subiecte în articol: teatrul national iasi george orwell