x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Premiile Constantin Chiriac” 2022. Elevii talentați din satul Prisăcani, Iași, recompensați pentru lucrările valoroase

„Premiile Constantin Chiriac” 2022. Elevii talentați din satul Prisăcani, Iași, recompensați pentru lucrările valoroase

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Sep 2022   •   19:45
„Premiile Constantin Chiriac” 2022. Elevii talentați din satul Prisăcani, Iași, recompensați pentru lucrările valoroase

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

Cei 16 elevi din localitatea Prisăcani, care au trimis eseuri pentru concurs, au primit premii în bani, tablete, rucsacuri și dulciuri.

Premiile au fost oferite de Constantin Chiriac, căruia i s-au alăturat cu câte un premiu: Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, Dana Jula, Celestin Constantin și Constantin Chirilă. De asemenea, premiile au fost susținute și de partenerii proiectului: Clinica Medlife, Dent Estet – care a oferit tablete și dulciuri tuturor participanților, și JTI România, care le-a dăruit copiilor rucsacuri.

În cadrul concursului, elevii au fost provocați să răspundă la o serie de întrebări: Ce vă place mai mult: munca fizică sau cea intelectuală? Le puteți combina? Dați exemple personale. Vă place competiția? Cu alții, dar și cu voi? Dați exemple personale. Pentru a vă împlini un vis, sunteți dispuși la orice sacrificiu? Dacă da, dați exemple personale.

Lucrările redactate de elevii Școlii Gimnaziale Prisăcani s-au dovedit și anul acesta de o calitate excepțională.

„Succesul nu vine fără efort. Pentru a ne apuca de treabă avem nevoie de motivație și perseverență. Consider că munca este ceea ce menține existența noastră. Chiar dacă aceasta constă în transpirație și mult efort, ea nu trebuie văzută ca o povară în viața noastră, ci ca o normalitate. Trebuie făcută din plăcere și dragoste ca rezultatele ei să fie roditoare, iar la final să te bucuri de ceea ce ai realizat. Atât munca fizică, cât și cea intelectuală sunt două activități care pot fi benefice și utile oriunde, oricum, oricând, oricui pentru noi ca persoane. Majoritatea oamenilor preferă munca intelectuală pentru a economisi timp și a avea câștiguri mari. Este într-adevăr o idee genială, dar aceasta nu trebuie să ducă la robotizare, să nu ocupe prea mult timp pentru a avea câștiguri și mai mari deoarece cel mai posibil devine o rutină obositoare și monotonă, iar psihicului nu-i face bine. Munca fizică este cu totul diferită fiindcă aceasta necesită transpirație, putere, rezistență chiar și forță. Când te gândești la munca fizica te duci cu gândul la șantier, clădiri în lucru și tot ce ține de construcții. Între munca fizica si cea intelectuală ar trebui să existe mereu un echilibru”, a scris Popa Paula-Damiana, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Prisăcani, câștigătoarea Premiului I.

 

 

×