x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiile Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) – Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT)

Premiile Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) – Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT)

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Iul 2023   •   20:20
Premiile Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) –  Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT)

Premiile au fost acordate – vineri, 14 iulie 2023 – în cadrul unei ceremonii organizate la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, din dorința inițiatorilor de a încuraja performanța academică și de a recompensa activitatea de cercetare artistică/științifică prodigioasă, la nivel național.

Juriul Premiilor ICTM 2023 a reunit următorii cercetători și profesori: cercetător științific II dr. Tiberius Vasiniuc, director ICTM (președintele juriului), alături de membrii prof. univ. dr. Balási András – prorector UAT, conf. univ. dr. Sabin Sabadoș – președinte Senat UAT, conf. univ. dr. Magdalena Florea și cercetător științific II dr. Novák Zoltán.

 

Au fost acordate următoarele premii:

 

Premiul pentru cronică teatrală „Cristina Dumitrescu“

Premiul a fost câștigat de Oana Cristea Grigorescu – critic de teatru și producător de teatru radiofonic la Radio România București, departamentul Teatrul Național Radiofonic.

Nominalizări: Răzvana Niță – teatrolog şi jurnalist cultural și Cristina Rusiecki – critic de teatru

 

Premiul pentru eseu, critică și exegeză teatrală „Szabó Lajos“

Premiul a fost câștigat de Călin Ciobotari – critic de teatru, cadru didactic și conducător de doctorate la Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu“ Iași – pentru volumul O istorie a sărutului în teatru, București, Editura Cartea Românească Educațional, 2022

Nominalizări: Ștefan Roman pentru volumul Hei, du(d)e! Strategiile absenței în opera lui Samuel Beckett, Târgu Mureș, UArtPress, 2022 și Eugen Păsăreanu pentru volumul Introducere în pedagogia teatrală, București, Editura EIKON, 2021

 

Premiul pentru studii și cercetări de istoria teatrului și a artelor spectacolului „Iosif Vulcan“

Premiul a fost câștigat de Jákfalvi Magdolna, Kékesi Kun Árpád, Ungvári-Zrínyi Ildikó pentru coordonarea volumului, în limba maghiară, Istoria teatrului maghiar din Transilvania. Analize Philther, apărut la EIKON/UArtPress, București, Târgu-Mureș, 2019

Nominalizări: Cristina Modreanu pentru volmul Teatrul ca rezistență. Oamenii de teatru în arhivele Securități, Iași, Editura Polirom, 2022 și Miruna Runcan pentru volumele Teatrul în diorame – Discursul criticii teatrale în comunism, vol. I-III, București, Editura Tracus Arte, 2019-2021

 

Premiul pentru dramaturgie „Tamási Áron“

Premiul a fost câștigat de Csaba Székely – pentru piesa 10 (piesa se bazează pe cele zece porunci și povestește viața a zece personaje dintr-un cartier sărac, personaje care încalcă câte o poruncă; a fost montată la Sibiu, Budapesta, Tatabánya și urmează să fie montată anul acesta la Odorheiu Secuiesc)

Nominalizări: Maria Manolescu pentru piesa Bacantele (fără mască) și Iulia Enkelana pentru piesa Scheletul de pasăre

 

Premiul „Opera Omnia“ a fost câștigat de Anca-Maria Rusu

Anca-Maria Rusu este prof. univ. dr., membră a UNITER, a Uniunii Scriitorilor din România (Filiala Iaşi), a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (Secţia Română). A fost director al Şcolii Doctorale (2012-2016), preşedintă a Comisiei de etică a Universității Naționale de Arte „George Enescu“ – Iași (2017-2021), redactor-şef al Editurii Artes. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din România (Filiala Iaşi, 2018) pentru Cartea de teatru, fiind autoarea a numeroase volume. Premiul încununează promovarea cercetării artistice, performanța didactică, căldura și prietenia cu care își înconjoară colegii de breaslă și studenții.

 

Acordarea premiilor ICTM-UAT a fost posibilă prin colaborarea și generozitatea Consiliului Județean Mureș, Fundației Comunitas și a Fundației Studium-Prospero.

 

Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) este primul institut din domeniul teatrului și al artelor spectacolului înființat în România după 1989. ICTM a fost înființat prin Hotărârea Senatului Universității de Arte din Târgu Mureș nr. 42 din 2017, având ca scop valorizarea patrimoniului teatral, dramaturgic și spectacular, edit și inedit, atât prin participarea la programe naționale și internaționale de cercetare artistică/științifică, cât și prin derularea la nivel de instituție a unor proiecte individuale și colective, prin publicarea de studii, organizarea de conferințe, ateliere, mese rotunde, expoziții etc. ICTM editează revista Cercetări teatrale, cu apariție bianuală și indexată în baze de date internaționale. În cadrul institutului a fost înființat Centrul de Etică Aplicată în Creația și Cercetarea Artistică, în cadrul căruia se derulează activități specifice de conștientizare a importanței eticii și a deontologiei în activitatea de cercetare și în cea de realizare a creațiilor scenice.

×