x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru PTERODACTILI, o producție în regia lui Radu Iacoban, și (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în Secolul XXI, în regia lui Radu Nica, la Teatrul EXCELSIOR

PTERODACTILI, o producție în regia lui Radu Iacoban, și (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în Secolul XXI, în regia lui Radu Nica, la Teatrul EXCELSIOR

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Mar 2024   •   10:00
PTERODACTILI, o producție în regia lui Radu Iacoban, și (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în Secolul XXI, în regia lui Radu Nica, la Teatrul EXCELSIOR

În cazul în care nu ați reușit încă să vizionați cele mai recente premiere ale Teatrului EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți - vă așteptăm cu mare drag în 16 sau 17 martie 2024, ora 19:00, la PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și în 27 sau 28 martie 2024, ora 19:00, la (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în Secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica.

Pterodactili e o comedie dementă despre oameni certați cu propriile identități. Textul, care pare scris de un fiu obraznic al lui Ionesco, e plin de non sequitur-uri și clișee care curg atât de natural, încât te trezești întrebându-te dacă ce vezi e o comedie sau un cringefest. La fel ca în viață, personajele vorbesc între ele dar nu se ascultă niciodată, și tot la fel ca în viață, se ascund în citadela minții lor, își creează proiecții sau rămân blocate în trecut, refuzând cu încăpățânare să vadă realitatea imediată.

Spectacolul nu e nici comedie spumoasă, nici comedioară, e o poveste grotescă de familie.

Ce legătură are asta cu pterodactilii din titlu? Ne-am dori foarte mult să vă lămurim, dar… - Radu Iacoban, regizorul spectacolului

 

PTERODACTILI

- premieră pe țară -

de Nicky Silver

traducerea: Radu Iacoban

Distribuția:

Todd Duncan -  Dan Pughineanu

Emma Duncan, sora lui Todd -  Ioana Niculae

Tommy McKorckle, logodnicul Emmei - Alex Popa

Grace Duncan, mama lui Todd și a Emmei - Mihaela Trofimov

Arthur Duncan, tatăl lui Todd și al Emmei -  Doru Bem

Regia: Radu Iacoban

Scenografia: Tudor Prodan

Muzica: Aida Šošić

Lighting design: Cristian Șimon

Producător delegat: Vasea Blohat

 

Pentru prima sa colaborare cu Teatrul EXCELSIOR, Radu Nica a ales o piesă scrisă de doi artiști extrem de relevanți pentru scena teatrală contemporană (amândoi parte din echipa prestigiosului Teatru Maxim Gorki din Berlin) și inspirată de Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai importanți istorici și gânditori ai momentului.

Piesa propune o incursiune într-un viitor nu foarte îndepărtat, care redefinește limitele umanității, intimității și eticii (sociale și digitale).

În viziunea lui Radu Nica, (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în Secolul XXI este un spectacol dinamic și fascinant vizual, construit într-o cheie absurdă, cu umor inteligent, ironie, dar și cu multă empatie pentru vulnerabilitatea unor oameni în căutarea sensului vieții, dincolo de tirania ecranelor și a procesoarelor. O montare care ne face atenți la promisiunile revoluției tehnologice, dar mai ales la modul în care aceasta ne influențează viața de zi cu zi – relațiile, alegerile, atitudinile sociale, felul în care comunicăm și în care ne conectăm, real sau virtual, unii cu alții.

 

Prin intermediul mai multor secvențe extrem de spectaculoase, în care actorii-perfomeri ai Teatrului EXCELSIOR testează cu umor diferite mijloace de expresie artistică, jucându-se inclusiv cu propriile limite în raport cu tehnologia, (R)Evoluție explorează care ar putea fi ultima frontieră pentru homo digitalis. Ce se întâmplă atunci când viața nu mai are surprize, când devenim colecții de date, ușor de prelucrat și de interpretat de un algoritm, care generează răspunsuri automate? Un viitor deloc improbabil, în care utopică este doar incertitudinea și în care liberul arbitru pare că nu ne mai aparține.

 

(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în Secolul XXI

de Yael Ronen și Dimitrij Schaad

text inspirat de Yuval Noah Harari

Traducere: Mircea Sorin Rusu

Regie: Radu Nica

Scenografie: Theodor Cristian Niculae

Mișcare scenică: Florin Fieroiu

Video design: Andrei Cozlac

Lighting design: Traian Marin

Muzică și sound design: Adrian Piciorea

Producător: Camelia Moroianu

 

Distribuție:

Richard “Ricky” Martin - Mircea Alexandru Băluță

Dr. Stefan Frank - Alex Călin

Tatjana - Oana Predescu

Lana - Andreea Hristu

René - Alex Popa

Alecto - Matei Arvunescu

 

×
Subiecte în articol: PTERODACTILI teatrul excelsior