x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Regizorul Declan Donnellan, despre prietenia cu Ion Caramitru

Regizorul Declan Donnellan, despre prietenia cu Ion Caramitru

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Noi 2022   •   19:38
Regizorul Declan Donnellan, despre prietenia cu Ion Caramitru
Sursa foto: Florin Ghioca

Declan Donnellan, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați regizori de teatru și film din lume s-a aflat pentru câteva zile la București. Britanicul a oferit publicului bucureștean cea mai nouă producție a sa, „Oedip Rege”, spectacol pus în scenă la Teatrul Național din Craiova, foarte bine primit de spectatori și de critici.

Cu prilejul vizitei sale, celebrul regizor a vizitat și expoziția de fotografie documentară „Caramitru - Dincolo de scenă”, realizată de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Național din București.

Impresionat de cele 40 de lucrări expuse în foaierul Sălii „Ion Caramitru”, Declan Donnellan a mărturisit că de fostul director al TNB îl leagă o prietenie de peste 40 de ani. L-a cunoscut pe Ion Caramitru la mijlocul anilor '70, între cei doi legându-se imediat o prietenie care s-a întins până la moartea actorului român. „Ne-am întâlnit deseori, a fost și la noi acasă, l-am găzduit la noi, am fost și la munte împreună, prin România”, a mărturisit Declan Donnellan la expoziția de la TNB.

Alături de partenerul său, scenograful Nick Ormerod, regizorul de 69 de ani și-a exprimat regretul pierderii lui Ion Caramitru, aducându-i la expoziție un omagiu celui care s-a stins din viață pe 5 septembrie 2021.

Regizorul Declan Donnellan a studiat limba și literatura engleză și Dreptul la Queens’ College, Cambridge. Împreună cu partenerul său, Nick Ormerod, a înființat compania „Cheek by Jowl” în 1981. De atunci a regizat peste 40 de producții, cu turnee în aproape 400 de orașe, întinse pe 6 continente. Lucrul său cu „Cheek by Jowl” include și distribuția fluidă din punct de vedere al genului și culorii pentru spectacolul „Cum vă place” cu Adrian Lester, salutată de către critici din toată lumea ca fiind producția absolută a piesei. În 1989, Donnellan a devenit Regizor Asociat al Royal National Theatre din Londra, unde printre producțiile acestuia s-au numărat Fuenteovejuna, Sweeney Todd: Bărbierul Diabolic de pe Fleet Street sau Îngeri în America.

Donnellan a fost premiat la Londra, Moscova, Paris și New York, inclusiv cu patru Premii Olivier pentru Regizorul Anului (1987), Cel mai bun Regizor al unui Musical (1994), Cel mai bun Regizor al unei Piese (1995), și premiul pentru Realizări Remarcabile (1990). În Februarie 2004 a fost decorat cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) pentru munca sa în Franța, iar în 2009 a împărțit premiul Charlemagne cu Craig Venter și Arhiepiscopul Desmond Tutu.

Expoziția „Caramitru - Dincolo de scenă” este realizată cu prijinul Aqua Carpatica și cuprinde fotografii inedite din ultimii ani de viață ai lui Ion Caramitru, imagini surprinse de fotograful oficial al Teatrului Național din București, Florin Ghioca. Vernisată inițial la Teatrul Național din Chișinău, în septembrie 2022, la un an de la moartea lui Ion Caramitru, expoziția a fost deschisă pe 5 noiembrie în foaierul sălii care poartă numele lui Ion Caramitru din cadrul Teatrului Național.

În această expoziție pot fi văzute fotografii în premieră absolută, neaccesibile publicului până în prezent, printre personalitățile imortalizate alături de Ion Caramitru aflându-se Prințul Charles, Simona Halep, Victor Rebengiuc, Juliette Binoche, Mihai Șora sau Klaus Iohannis și Maia Sandu. Expoziția este deschisă la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București și poate fi vizitată gratuit, zilnic între orele 10-18, până pe 23 noiembrie.

×