x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Regizorul Robert Lepage a primit Premiul Internaţional Shakespeare, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Regizorul Robert Lepage a primit Premiul Internaţional Shakespeare, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Mai 2022   •   13:53
Regizorul Robert Lepage a primit Premiul Internaţional Shakespeare, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Regizorul Robert Lepage a primit joi seară, la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, Premiul Internaţional Shakespeare, din partea organizatorilor celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare.

"În anul 2008 am hotărât ca, pe lângă marile spectacole invitate, să oferim  Premiul Internaţional Shakespeare. Acesta a fost decernat până acum unor mari, unor foarte mari personalităţi ale culturii mondiale - regizorii Declan Donnellan, Silviu Purcărete, Eimuntas Nekroius, Thomas Ostermeier, Krzysztof Warlikowski, şi la doi dintre cei mai mari shakespeareologi ai lumii - sir Stanley Wells şi Michael Dobson. Juriul format din academicianul George Banu - profesor la Sorbona, Alexandru Boureanu - directorul Teatrului Naţional 'Marin Sorescu' Craiova şi Emil Boroghină - preşedintele Fundaţiei Shakespeare a hotărât să acorde în acest an premiul unei mari personalităţi a teatrului mondial. Acest premiu este oferit de Institutul Cultural Român în colaborare cu Festivalul Internaţional Shakespeare", a anunţat Emil Boroghină, preşedintele fondator al festivalului.

Academicianul George Banu a transmis, prin intermediul unui mesaj citit de Emil Boroghină, că îşi exprimă admiraţia pentru opera unui mare artist al scenei moderne "care a făcut din Shakespeare un partener privilegiat".

"Regretând că din motive personale nu pot fi prezent la decernarea Premiului Shakespeare lui Robert Lepage, ţin să-mi exprim admiraţia pentru opera acestui mare artist al scenei moderne care a făcut din Shakespeare un partener privilegiat. La Paris am avut ocazia să-i admir spectacolele de început de carieră unde, mai mult decât o interpretare, răsună o limbă veche, arhaică şi imaginară a geniului elisabetan. El a produs o surpriză cu un ecou deosebit când a montat 'Visul unei nopţi de vară' într-un spaţiu noroios şi apoi când a asociat franceza şi engleza în spectacolul cu Romeo şi Julieta. Lepage a semnat 'Elsinor', spectacol inspirat de Hamlet, pentru un singur actor, jucat de el însuşi cu o virtuozitate extremă şi pe care l-a reluat apoi, având de data aceasta ca unic interpret pe inegalabilul actor Evgheni Mironov. (...) Dar, dincolo de opere şi spectacole particulare, Robert Lepage tratează şi citeşte realitatea într-o perspectivă shakespeariană. Lumea întreagă e o scenă", a transmis George Banu.

"Este o mare onoare pentru mine la această sărbătoare a teatrului pe care o reprezintă Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova să fiu chiar la deschidere şi să am onoarea de a înmâna acest premiu oferit de Institutul Cultural Român", a spus preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, precizând că îşi doreşte ca parteneriatul cu teatrul din Craiova să continue şi în viitor.

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare a început, joi seara, la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova cu spectacolul "887", scris, regizat şi interpretat de Robert Lepage şi prezentat de Compania Ex Machina din Quebec, Canada.

Regizorului Robert Lepage a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC Bucureşti.

Este un moment foarte important pentru Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, acela de a primi în sânul comunităţii sale o personalitate de o asemenea importanţă aşa cum este Robert Lepage. Vorbim despre un om care întruchipează, într-un fel, excelenţa în teatru, un om care abordează teatrul din multe unghiuri oferind o imagine completă şi fiind o voce contemporană care dă o direcţie, este un model pentru creatorii de pretutindeni. (...) Îi mulţumesc că a acceptat. Mă gândesc la entuziasmul studenţilor şi al creatorilor de teatru din ţara asta care ştiu, află astăzi, că în cadrul comunităţii universităţii noastre avem un nou membru - Robert Lepage", a spus rectorul UNATC, Liviu Lucaci.
El a afirmat că UNATC se află, în prezent, "într-un moment bun, un moment de întărire, de prefacere, de transformare, aşa că personalităţi aşa cum este şi cea a lui Robert Lepage întăresc astăzi acest suflu care sperăm să dea, teatrului românesc şi universal, creatori de magnitudinea domnului Lepage".

Robert Lepage a mulţumit pentru distincţie, precizând că decernarea acestui titlu reprezintă o mare onoare pentru el.

"Aş vrea să vă mulţumesc şi să vă spun că este o onoare pentru mine. (...) Sunt mândru să mă întorc în Canada şi să spun că am un titlu universitar al UNATC din Bucureşti. Mulţumesc foarte mult, este o foarte mare onoare pentru mine", a spus Robert Lepage.

 

×
Subiecte în articol: Robert Lepage