x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Retrospectiva lunii IANUARIE 2023. Evenimente organizate de UNATC

Retrospectiva lunii IANUARIE 2023. Evenimente organizate de UNATC

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Feb 2023   •   17:15
Retrospectiva lunii IANUARIE 2023. Evenimente organizate de UNATC

 30 ianuarie este prin tradiție Ziua UNATC „I.L. Caragiale”. În acest an, am sărbătorit 73 de ani de existență. Evenimentul s-a desfășurat la sediul UNATC, în recent renovata Sală „Ileana Berlogea”, printr-un program amplu din care punctăm: conferirea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Matei Vișniec, anunțarea noii calități a UNATC ca membru al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), trecerea în revistă a proiectelor reprezentative pentru UNATC din ultimul an, proiecții în premieră.

Seara a fost dedicată atât teatrului cât și filmului. S-a jucat spectacolul de teatru „D-ale carnavalului” (anul III – licență) în Sala Atelier, iar în Sala Albastră au fost proiectate câteva scurt-metraje studențești actuale, dar și din Arhiva activă.

Vineri seara, 3 februarie, membrii comunității UNATC au participat la concertul special al trupei de rock alternativ „om la lună”, concert susținut în Sala Atelier - UNATC. Imagini, aici.

Ziua UNATC nu s-ar fi întâmplat fără o amplă muncă de echipă, iar echipa noastră a fost susținută de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești și Wet Hard Seltzer.

 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București a organizat Conferința națională „Actualitatea dramaturgiei lui Matei Vișniec în contextul cercetării artistice interdisciplinare”, duminică - 29 ianuarie, ora 14, Sala „Ileana Berlogea”-UNATC. Evenimentul a adus împreună profesori și studenți în vederea creării unui spațiu de dialog pe tema integrării dramaturgiei lui Matei Vișniec în creația artistică din învățământul superior vocațional. Conferința s-a desfășurat chiar în prezența dramaturgului Matei Vișniec.

 Redacția Film Menu și-a continuat proiecțiile în luna ianuarie 2023. În fiecare miercuri, la Cinema Eforie au fost proiectate: „Il Sorpasso / Depășirea” (1962, r. Dino Risi), „Kind Hearts and Coronets / Inimi nobile și alese” (1949, r. Robert Hamer), „Blue Velvet / Catifeaua albastră” (1989, r. David Lynch), „Moi, un noir” (1958, r. Jean Rouch).

Fiecare proiecție a fost moderată de doi membri ai redacției, care au invitat publicul la un dialog pornind de la filmul vizionat.

Activități conexe programei de studiu

 Revista Film Menu numărul 30, „Canon și cinefilie II” este disponibilă și online, în variantă PDF.

 Din programul stagiunii UNATC au făcut parte în luna februarie următoarele spectacole de teatru: „Geniul crimei” (premieră), „Cum să distrugi o piesă”, „Cosmic Latte”, „Frozen” (premieră), „D'ale Carnavalului” (premieră).

Parteneriate și inițiative academice

 În 28 ianuarie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” alături de Ambasada Republicii Cuba în România au marcat împreună aniversarea a 170 de ani de la nașterea lui José Martí – scriitor și erou național cubanez. Acesta a trăit în secolul al XIX-lea, în perioada 28 ianuarie 1853 - 19 mai 1895.

 În luna ianuarie, în prag de sesiune, studenții s-au pregătit pentru examene și ne-au oferit câteva imagini de la repetiții.

 În proiectul Zilele Culturii Naționale de la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), pe data de 15 ianuarie, în Sala Perpessicius a fost proiectat scurt-metrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste” (UNATC 2021) - regizor și scenarist: Carina-Gabriela Drașoveanu.

 Pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, UNATC - adică studenții și profesorii de la Arta actorului - s-a implicat alături de Institutul Oncologic în a face o zi mai plăcută copiilor internați în spital. Studenții le-au dăruit copiilor jucării, cărți, mici tratații. Copiii și părinții lor au recitat din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Ion Barbu, Tudor Arghezi, primind diplome și bucurându-se că s-au simțit parte a unei manifestări naționale.

 Conf. univ. dr. Andrei Gorzo și lect. univ. dr. Irina Trocan au fost invitați la emisiunea „Intrare liberă” difuzată pe TVR Cultural. În discuția despre cinematografie s-a făcut referire la topul Greatest Films of All Time realizat de Sight & Sound, iar Andrei Gorzo împreună cu Ada Solomon și Ionuț Mareș au vorbit și despre filme românești recente.

 Echipa spectacolului de teatru „Geniul crimei" a fost invitată în studioul emisiunii „Scena şi ecranul", la Radio România Cultural, pe data de 24 ianuarie. În studio s-au aflat studenții - actori și scenografi: Mara Vicol, Paula Pîrvu, Cătălin Vîlcu, Sergiu Radu, Rareș Ularu, Adrian Rîmboacă, Sabina Reus, Theodor Cristian Niculae. Profesorul și regizorul Theodor Cristian Popescu a intervenit în emisiunea radiofonică prin telefon. Invitația a fost făcută cu prilejul premierei din luna ianuarie a spectacolului de teatru „Geniul crimei” care se joacă la Teatrul de Comedie (Sala Nouă).

Premii și distincții

  UNATC „I. L. Caragiale” București, prin Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, se numără printre finaliștii nominalizați la categoria Tineri cercetători – Echipe de cercetare, alături de alte patru instituții de cercetare din țară.  Acordarea premiilor a fost inițiată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 Filmul „Cigarettes and Chocolates” al lui Valentin Fogoroș (master – Film Documentar, UNATC) se numără printre proiectele câștigătoare la WoS Fabrique. Scenariul a fost semnat de Adrian Ionescu, masterand UNATC. Producția i-a aparținut lui Bogdan Botescu. Detalii despre laureați, aici.

Interviuri - Alumni UNATC

 Sofia Sitaru Onofrei (absolventă, Facultatea de Teatru, licență – Coregrafie, 2021)

 Cătălina Oance (absolventă, Facultatea de Teatru, licență – Păpuși-marionete, 2020; master – Teatru de animație, 2022)

 Cătălina Mihai (absolventă; Facultatea de Teatru, licență – Actorie, 2019; master – Arta actorului, 2021)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: retrospectiva unatc